Demens:

Anne-Kirstis foreldre og ektemann fikk demens: - Det er en fulltidsjobb å være pårørende

- Noe av det verste med sykdommen, er at det ikke finnes noen behandling eller kur. Vi prøvde alt, men det hjalp ikke.

DEMENS: Anne-Kirstis foreldre og ektemann fikk demens: - Det er en fulltidsjobb å være pårørende. FOTO: Ellen Jarli
DEMENS: Anne-Kirstis foreldre og ektemann fikk demens: - Det er en fulltidsjobb å være pårørende. FOTO: Ellen Jarli Vis mer
Publisert

- Jeg skjønner ikke hvordan det er mulig at en mann som hadde så mye innsikt og kunnskap, bare kunne miste alt, sier Anne-Kirsti Pedersen (71) fra Fredrikstad.

Mannen hun snakker om, og som var tidligere dommer i Oslo tingrett, er ektemannen Pål. Mannen som hele deres samliv hadde vært Anne-Kirstis levende leksikon. Pål begynte å utvikle alzheimer mot slutten av 60-årene og døde i februar i fjor, 80 år gammel.

Foreldrene til Anne-Kirsti, som også hadde demens, døde for henholdsvis åtte og fire år siden. I 20 år har Anne-Kirsti tatt seg av, og sett tre av sine nærmeste, «visne» bort av den alvorlige hjernesykdommen som over 77 000 nordmenn lever med.

- Noe av det verste med sykdommen, er at det ikke finnes noen behandling eller kur. Sykdommen går sin gang. Vi prøvde alt, men det hjalp ikke.

For ti år siden merket Anne- Kirsti at ektemannen, som fortsatt var i full jobb, hadde forandret seg. Han virket distré og uinteressert. Kunne han ha funnet seg en ny dame? 7. juni 2010 skal Anne-Kirsti i 30-årslag til sønnen fra et tidligere ekteskap. Pål er på utredning hos en nevropsykolog. Anne-Kirsti vet fra tidligere tester at det vil ta litt tid, og bestemmer seg for å ta en joggetur før selskapet og Pål kommer hjem.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer