Introvert

- Anne Lise hjelper meg ut av introvertbobla

En er svært ekstrovert, mens den andre er svært introvert. Men vennskapet fungerer likevel, hvordan?

ULIKE: Anne Lise (t.v) er den som alltid er klar for sosialt samvær, mens June ofte vil finne på en unnkyldning.
ULIKE: Anne Lise (t.v) er den som alltid er klar for sosialt samvær, mens June ofte vil finne på en unnkyldning. Vis mer
Publisert

- Blir du aldri irritert på meg for at jeg er så sosial og pratesyk hele tiden, spør Anne Lise.

- Nei, det er bare herlig, spesielt i samlinger med mine venner. Du blir jo lett kjent med alle, og jeg kan ta deg med overalt, svarer June.

June Elise Fagerbekk (29) og Anne Lise Endal (33) er gode venner på sjuende året. Anne Lise definerer seg som svært ekstrovert, mens June er det motsatte. Kan vennskapet bli bra da, når man har så ulike måte å hente energi på?

- Du var ganske sjenert da du kom inn i salongen min, og jeg husker at jeg tenkte du var litt «bitchy», ler Anne Lise.

Samtalen gikk lett, for Anne Lise pleier å stå for snakkingen, det er begge enige om. Jentene fant ut at de hadde felles kjente, og Anne Lise forsto raskt at førsteinntrykket hadde spilt henne et puss. June var sjenert, men veldig trivelig, mimrer Anne Lise.

- Det var litt rart. Jeg følte meg komfortabel med henne med en gang. Hele vesenet til Anne Lise gjorde at jeg ble trygg. Ofte er det vanskelig å finne gode jentevenninner, synes jeg. Men jeg merket det med en gang - Anne Lise er så åpen og varm og omsorgsfull, og hun bryr seg virkelig om vennene sine.

- Det gjør du òg, sier Anne-Lise.

- Det går ikke an å forklare det, det bare var sånn, stadfester June, mens hun smiler til sin gode venninne.

Samler energi på ulike måter

For å samle krefter og koble av, hører June gjerne på musikk, slapper av på sofaen eller gjør litt husarbeid. Hun har blitt mer introvert med årene, og mye bunner nok i en hverdag preget av sykdom. Store smerter og anfall har gjort henne mer reservert for å omgås mennesker hun ikke kjenner, fordi de ikke kjenner til sykdomshistorien hennes.

- Jeg har alltid vært åpen og likt å bli kjent med nye mennesker, men det har endret seg etter at jeg ble syk. Det tar tid for meg å bli kjent med nye mennesker. Jeg synes det er vanskelig, for folk lager seg egne konklusjoner. Noen tror at jeg har spiseforstyrrelser, og noen har spredd usanne rykter om det. Det er vondt.

Nå som June har fått seg kjæreste, er hun ikke like mye alene som før. På lik linje med Anne Lise er også kjæresten en faktor som bidrar til å få June litt ut av introvert-bobla si.

- Før kunne jeg være alene når jeg ønsket. Kjæresten gjør at jeg kommer meg litt ut av skallet. Jeg trenger personer som dytter meg ut av skallet. Der har Anne Lise vært gull verdt. Hun er så tålmodig, og jeg trenger noen som inviterer meg. Det setter jeg pris på.

- Ja, jeg regner med du sier fra om du synes jeg maser, sier Anne Lise.

Anne Lise forteller at hun gjerne løper en tur om hun trenger å samle energi. Hun kan også synes at det er godt å slappe av på sofaen, men da går hodet på høygir.

- Da planlegger jeg gjerne hvem jeg skal møte i morgen, hvem jeg skal be inn til selskap i helga. For det gir meg energi å samle gjengen hjemme hos meg. Da kan jeg stelle i stand huset til besøk og samtidig glede meg til å være sammen med mennesker jeg liker. Det gir meg energi.

STILLE: - Jeg liker å observere og holder meg nok mer i bakgrunnen. Men det betyr ikke at jeg ikke har det bra, sier June (t.h)
STILLE: - Jeg liker å observere og holder meg nok mer i bakgrunnen. Men det betyr ikke at jeg ikke har det bra, sier June (t.h) Vis mer

Ytterpunkter på den sosiale skalaen

Organisasjonspsykolog Ingrid Wibe er daglig leder og partner ved Senter for Ledelse i Trondheim. Hun forklarer at dimensjonene ekstrovert og introvert skaper ulikheter mellom mennesker.

- Disse to personlighetsfaktorene er å regne som ytterpunkter på den sosiale skala, hvor det foreligger forskjellige sosiale mønstre og væremåter. Introverte er ofte mer tankefulle, innadvendte og avventende. Ekstroverte kan være mer energiske, og kan ofte være et sosialt midtpunkt.

Det er helt naturlig at ulike mennesker henter energi fra ulike steder, og Wibe underbygger dette med at ekstroverte ofte trenger folk rundt seg for å lade batteriene. Andre mennesker vil tilføre energi, mens hos introverte kan mange mennesker gjøre det motsatte. Ofte vil man heller være alene eller sammen med noen få.

- Ekstroverte har ofte en større vennekrets og større sosiale behov, mens introverte bruker mindre tid sammen med andre. Men dette vil selvfølgelig variere fra person til person og fra situasjon til situasjon.

Wibe påpeker at man kan oppfattes ulikt avhengig av relasjoner og sosiale settinger. I noen sammenhenger vil man være mer introvert, mens man i andre, gjerne tryggere settinger, kan opptre mer ekstrovert.

- Når man snakker om introverte og ekstroverte personlighetstyper, er det viktig at man ikke glemmer samspillet mellom mennesker både i sosiale sammenhenger og på jobb. Dette påvirker hvordan vi oppfører oss.

USIKKER: Jeg tenkte ofte «hva er det med meg som gjør at hun ikke vil komme», sier Anne Lise om de gangene June takket nei til samvær.
USIKKER: Jeg tenkte ofte «hva er det med meg som gjør at hun ikke vil komme», sier Anne Lise om de gangene June takket nei til samvær. Vis mer

En sirkel av dårlig samvittighet

Selv om venninne representere ytterpunkter på den sosiale skalaen, har de mye til felles. Begge nevner den samme tørre humoren som de oppdaget allerede ved første møte, gleden over å trene sammen og være sammen med barna til Anne Lise. Når spørsmålet om de har hatt noen uenigheter stilles, blir det stille i noen sekunder.

- I begynnelsen var det nok noen problemer, men det har alltid løst seg, bryter Anne Lise inn, og legger til:

- Vil du snakke, June?

- Nei, jeg er jo introvert, du må ta dette, ler June.

Jentene innrømmer at noen av utfordringene har oppstått fordi de har så totalt ulike sosiale behov. Med sosiale antenner på høygir stort sett hele døgnet, tar Anne Lise ofte initiativ til å finne på noe. For June kan dørstokkmila være lang.

- Det er nesten alltid slik at jeg spør om hvem som skal være med, om noe sosialt skal skje, og dette må jeg vite før jeg sier ja eller nei. Jeg bruker mye energi i forkant på å finne ut hvem som er der, og på å forberede meg mentalt. Det var nok verre før, men jeg gjør det fremdeles.

Når hun takker nei til å være med, får hun dårlig samvittighet. June forteller at hun drøyer avslaget til siste stund, fordi samvittigheten gnager og hun ikke vet hva hun skal si. Dette har jo nærmeste omgangskrets blitt vant til, men hun føler seg dårlig likevel.

- I starten forsto jeg ikke hvorfor hun måtte vite det og ikke bare kunne hive seg med. Jeg tenkte ofte «hva er det med meg som gjør at hun ikke vil komme» eller «maser jeg igjen nå», sier Anne Lise.

Ekstroverte Anne Lise er i sitt ess i store sosiale sammenhenger. Hun får energi av andre mennesker, hun snakker med alle, briljerer i «small talk» og inkludering. Men det har noen ganger vært med en bismak, for hvor blir det av June?

- Jeg liker å observere og holder meg nok mer i bakgrunnen. Men det betyr ikke at jeg ikke har det bra, slik Anne Lise kan tenke innimellom. Jeg blir jo kjent med andre gjennom å observere, hevder June.

Anne Lise beskriver det som en ond sirkel, der begge ender opp med dårlig samvittighet. Tanker som «sitter hun alene», «er hun lei seg», «har hun det egentlig bra» kan melde seg i sosiale sammenhenger, der June trekker seg litt tilbake. Men June understreker at hun liker å være med Anne Lise og møte hennes venner.

- Én ting jeg har lært gjennom disse årene, er at hvis Anne Lise er venn med noen, så er det en grunn til det. Hennes venner er mine venner. Derfor er jeg tryggere på å møte nye mennesker når jeg er sammen med henne.

Forståelsen vokser med relasjonen

- En som er introvert kan oppleve tydelige krav fra omgivelsene om å ha et mer sosialt liv enn det hun er bekvem med, og dette kan være vanskelig å uttrykke. Redselen for å såre den andre ved å avslå invitasjoner kan gi dårlig samvittighet, hevder psykolog Wibe.

For den ekstroverte på sin side kan være redd for at hun tar for mye plass i sosiale sammenhenger, og det kan oppleves som ubehagelig. Wibe trekker fram viktigheten av å være åpen og ærlig med hverandre. Ved å kartlegge hverandres behov for sosial omgang, kan man styrke relasjonen. Etter hvert som man blir bedre kjent med hverandre, vil man lettere godta ulikhetene og sette mer pris på denne forskjelligheten.

- Det handler om å tørre å stille spørsmål om den andres behov og på samme tid være tydelig på egne behov. Sammen kan man bli enige om kjøreregler og hvordan man skal snakke sammen når ting blir vanskelig.

Særlig én egenskap har vært grunnleggende

- Om det kommer fra en god plass, er det av kjærlighet, sier June om venninnens genuine evne til å være ærlig.

Venninnene snakker mye om ærlighet. Det var vanskelig for June å tørre å si det hun følte i starten av vennskapet, men hun forsto etter hvert at Anne Lise var en dame som satte pris på ærlighet, og har selv blitt tryggere på å si ifra. At de har turt å være ærlige med hverandre, har nok vært en viktig årsak til at vennskapet har vart, grodd og blitt så sterkt.

- Jeg vet alltid hvor jeg har Anne Lise, fordi hun sier alt som det er og snakker meg aldri etter munnen. Dette gjorde at jeg raskt fikk tillit til henne. Jeg trenger aldri å lure på hva hun føler, fordi hun sier alt hun tenker på.

Ved å være ærlig og oppriktig, vil man få det samme tilbake, det er de enige om. Men til og med ærligheten har sin grense.

- Jeg sier det ikke til henne når jeg blir irritert for at hun sier nei til å være med på noe gøy, eller om jeg blir irritert for at hun ikke oppfører seg slik jeg har sett for meg. Nei, noe må man holde for seg selv, ler Anne Lise.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer