Anne Marie Ottersen

Anne Marie om Amalies jul: – Vi var euforiske!

- Jeg tenkte at her har jeg skutt gullfuglen.

BARNDOMSMINNER: Anne Marie har elsket julen fra hun var liten og hele familien skapte tradisjoner sammen i hjembyen Kongsberg. FOTO: Astrid Waller
BARNDOMSMINNER: Anne Marie har elsket julen fra hun var liten og hele familien skapte tradisjoner sammen i hjembyen Kongsberg. FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert

Vi møter den anerkjente skuespilleren på en hyggelig kafé rett før julestria topper seg. Anne Marie Ottersen (76) holder seg usedvanlig godt der hun kommer gående inn med et bredt smil og røde lepper.

Hun har lang fartstid i skuespillerbransjen, og noe av det hun husker best er rollen som Amalie i julekalenderen Amalies jul. Den ble sendt for første gang på NRK i 1995 og har siden den gang blitt vist i flere år i adventstiden til manges store glede.

76-åringen får stadig meldinger fra unge foreldre som sier at de har vist julekalenderen via NRKs nettspiller til egne barn, og sier at den står seg like godt i dag. Noe av det som går igjen, er at kalenderen er koselig, og ikke preget av elendighet og skumle momenter slik noen av nykommerne gjør. Og det er nettopp det Amalies jul er – koselig.

Ville ha med «Amalie» hjem

Hun har lagt merke til at barn kan ha problemer med å skille mellom karakter og skuespilleren bak.

– Jeg kan forstå at barn ikke forstår, men at voksne mennesker ikke forstår, det er merkelig. En gang møtte jeg en som pleide å se på Fredrikssons fabrikk som spurte meg: «Åssen går det på fabrikken om dagen da?». Noen lever seg så inn i den verdenen at de tror på det selv, forteller hun.

En hun kjente jobbet i tv og hadde foreslått Anne Marie som gjest for å uttale som om et bestemt tema, men da var det en i redaksjonen som ikke ønsket å ha henne der grunnet meningen en av hennes roller hadde hatt.

– Jeg leser jo manus og spiller en rolle, det betyr ikke at jeg personlig står for de samme meningene, sier hun og ler godt, men med et snev av alvor.

Det problemet oppsto imidlertid ikke i kjølvannet av Amalies jul. Da var det andre reaksjoner – en gang spurte noen barn sine foreldre om ikke de kunne ta med Anne Marie hjem.

Hennes andre hjem

Anne Marie trivdes i rollen og setter tydelig pris på at hun fikk muligheten til å spille Amalie. Som 25-åring gikk hun ut av Statens Teaterhøgskole og rett inn i jobb som fast ansatt ved Nationaltheatret. Det er ingen selvfølge når du er nyutdannet skuespiller.

NATIONALTHEATERET: Anne Marie har vært ansatt ved det samme teateret hele karrieren. Ved siden av har hun hatt roller innen film og tv. FOTO: Astrid Waller
NATIONALTHEATERET: Anne Marie har vært ansatt ved det samme teateret hele karrieren. Ved siden av har hun hatt roller innen film og tv. FOTO: Astrid Waller Vis mer

Siden har hun blitt værende i jobben som hun har elsket – helt til hun pensjonerte seg for noen år siden. Vel, det innebærer likevel en del jobbing. Ved siden av teaterjobben har hun dukket opp i flere filmer og tv-serier opp igjennom årene, noe hun fremdeles holder på med. Her i redaksjonen har Fredrikssons fabrikk (1990–1993) gjort stort inntrykk – der hun hadde rollen som Pia.

Hun kan også smykke seg med tittelen «beste kvinnelige hovedrolle» som hun ble tildelt under Amandaprisen i 1986. Prisen fikk hun for sin rolle i den andre filmen i trilogien Hustruer (1975, 1985 og 1996).

Glad for å bli husket for rollen

Hun er glad for at Amalie er en rolle hun kan bli husket for.

– Å få en sånn jobb er et eventyr. Amalies jul skulle avløse Jul i Skomakergata (1979). Og jeg tenkte at her har jeg skutt gullfuglen. Det var mye jobb, men kjempehyggelig. Torunn Calmeyer Ringen som var instruktør, er alle tiders!

Det er ikke uvanlig å forbinde vinter med snø, men så har det seg også slik at ikke snøen alltid blir liggende hele vinteren her til lands. Jul i Skomakergata besto av kulisser, men Amalies jul ble innspilt på Madserud Gård i Oslo, og da var de avhengig av natursnø. Men det kan man ikke bare ønske seg. Er det ikke snø, så er det ikke snø.

– Det var nesten ikke snø, så vi flyttet den lille snøen som var der til hvert sted der vi filmet. Alle på settet bidro til å skuffe det hit og dit, mimrer hun.

– Det var så magisk i Amalies jul. I de siste opptakene begynte det å snø store snøfnugg – det var helt fantastisk!

Hun sier det med en så stor entusiasme at julestemningen akutt inntreffer.

– Da jeg var liten, gikk jeg alltid og ventet på snøen. Jeg bodde på Kongsberg, innenlands, og der kommer det mye snø altså! Men nå er jeg ikke så begeistret for snøen lenger, sier hun med en litt mindre entusiasme i stemmen.

Gode anmeldelser

Anne Marie har alltid hatt tryggheten ved å være fast ansatt ved Nationaltheatret, men det er fremdeles en bransje hvor du må tåle å høre en del ting.

– Teater er hovedinntekten til de fleste skuespillere, og et teaterstykke hvor det er lagt ned innsats med blod, svette og tårer, blir borte når siste forestilling er spilt. Man blir bedømt og får kritikk og karakter i avisene. Det gikk og gnagde dersom det var kritikk rettet mot deg, innrømmer hun.

Heldigvis har 76-åringen tykk hud og lar ikke småting gå inn på seg, men anmeldelsene betyr mye for skuespillere da det påvirker leserne i valget om å kjøpe billetter til teaterstykket. Når anmeldelsene er positive, er det stas at jobben skuespillerne har gjort blir anerkjent – enten det er på scenen eller på skjermen.

– Amalies jul fikk kjempegode kritikker, vi var helt euforiske og var helt i himmelen. Den ble veldig godt mottatt, sier hun og legger til:

– Den er så snill.

Og det er antakeligvis også noe av suksessfaktoren som gjør at den fenget barn på 90-tallet så vel som i dag.

Samlingspunkt

Julekalenderen på NRK er uten tvil et samlingspunkt for barnefamilier, og mange av oss sitter igjen med minner fra oppveksten hvor kalenderen var midtpunktet.

Hennes eldste sønner så alltid på Jul i Skomakergata, men for hennes yngste datter ble Amalies jul sendt i passende alder.

– Vi så det sammen, husker jeg, sier hun og refererer til kalenderen som et samlingspunkt.

Anne Marie elsker julen.

– Alt bygger på hva slags opplevelser du har. Jeg har kjempegode minner fra barndommen hjemme på Kongsberg med en stor familie. Storfamilien hadde tre hus ved siden av hverandre. Vi hadde det helt fantastisk og hadde noen magiske juletider.

Må holde igjen på gavefronten

Nå feirer hun med familien i Oslo. Og hun kjøper alltid mye gaver. I år har hun fått streng beskjed av datteren om å ikke kjøpe så mye. Datteren Nora må nemlig si ifra på forhånd, hvis ikke klarer ikke moren å holde igjen. Det er tydelig at Anne Marie gledes av å gi, og hun skjemmer bort barnebarna. Men i år må hun altså prøve å holde seg i tøylene når det kommer til gaver.

Anne Marie var 46 år da hun fikk datteren Nora. Hun hadde et så stort ønske om en datter.

– Hun var velkommen.

Noen ganger sier hun til barna sine at hun er like glad i dem som det de er i sine barn. Men hun tror ikke de faktisk forstår det hun sier.

– Han yngste sønnen min skjønner ikke det. For barna våre er vi foreldre en selvfølge. De vet at vi er i glad i dem, men de skjønner ikke hvor store gaver de er for oss til tross for at de har egne barn og føler det samme for dem, sier hun.

Hun oppsummerer familiejulen og samholdet som sterkt. Hun og mannen Lasse har to barn fra før, og en datter sammen. Alle de fem barna har igjen fått egne barn, så de er «en svær gjeng». Det synes hun bare er koselig, så lenge hun bare klarer å holde kontroll på alle bursdagene. Hun må jo kjøpe gaver i tide – tross alt.

GIR SEG IKKE: Selv om Anne Marie er pensjonert, driver hun med film og teater, og å spille mot sin skuespillermann, Lasse, er alltid en glede. FOTO: Astrid Waller
GIR SEG IKKE: Selv om Anne Marie er pensjonert, driver hun med film og teater, og å spille mot sin skuespillermann, Lasse, er alltid en glede. FOTO: Astrid Waller Vis mer

Gir seg ikke

Amalies jul er et av høydepunktene i Anne Maries karriere, og Amalie er en rolle hun vil bli husket for. Men det betyr ikke at hun trenger å gi seg. Etter at hun ble pensjonist har det gått i ett. Nå driver hun med film og spel, og var med i finaleepisoden av høstens sesong av Symesterskapet. Hun mener hun har et krevende, men ekstremt givende yrke, så det er vanskelig å gi seg helt. Nå spiller hun ofte mamma-roller til sine yngre skuespillerkollegaer.

– Sånn er det blitt, humrer hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer