Livet

Annerledes er det nye vakker i modellbransjen

Norske Andrea (22) har albinisme og er en av dem som gjør suksess.

ANDREA JOBBER SOM MODELL: Norske Andrea har albinisme, men gjør likevel suksess som modell: – Jeg synes det er bra at motehusene er på jakt etter det som er spesielt, sier hun til KK. Foto: Mona Nordøy
ANDREA JOBBER SOM MODELL: Norske Andrea har albinisme, men gjør likevel suksess som modell: – Jeg synes det er bra at motehusene er på jakt etter det som er spesielt, sier hun til KK. Foto: Mona Nordøy Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Beauty is in the eye of the beholder», hevder et seiglivet ordtak. Vi har ikke sett så mye av det i praksis de siste tiårene. 

For mens stilretninger er kommet og gått med hver sesong, har modellene som har frontet dem, stort sett hatt det til felles at de er høyere og slankere enn de aller fleste av oss. Det har vært blaff av såkalte plus size-modeller, ja visst, men de har stort sett aldri vært større enn gjennomsnittsstørrelsene 40 og 42.

Og hvis vi kaller gjennomsnittskvinnen for plus size, hva sier det om vårt syn på skjønnhet?

LES OGSÅ: - Jeg ble bedt om å gå ned i vekt

Albinisme

GJØR SUKSESS: Chantelle Brown-Young er en modell med samme hudsykdom som Michael Jackson hadde. Foto:  All Over Press Norway
GJØR SUKSESS: Chantelle Brown-Young er en modell med samme hudsykdom som Michael Jackson hadde. Foto: All Over Press Norway Vis mer

Da kanadiske Chantelle Brown-Young (da 20) dukket opp i realityserien «Americas next top model» i 2014, skapte det furore. For usminket viste den mørkhudede skjønnheten en kropp full av pigmentfrie flekker, hun har nemlig vitiligo, samme hudsykdom som Michael Jackson.

Chantelle, som bruker navnene Winnie Harlow og ChantelleWinnie profesjonelt, vant ikke skjønnhetskonkurransen – men ble likevel en stjerne. Hun snudde diagnosen til en fordel, du legger merke til en kampanje som prydes av en så iøynefallende modell.

«Model with rare skin disease changing the face of fashion», skrev prestisjetunge New York Post. Og det var bare begynnelsen på en modellkarriere som ikke har nådd toppen ennå.

Og Winnie Harlow er langt fra alene om å erobre den strenge motebransjen med et utseende som skiller seg fra resten av catwalken.

LES OGSÅ: Langer ut mot vektkritikk

- Jeg matcher på ingen måte idealet

Modeller med albinisme, de virkelig store plus size-modellene og voksne damer som for lengst ville ha vært pensjonert av motebransjen for noen år siden, har strømmet til.

Norske Andrea Pharo Ronde (22) er en del av mangfoldsbølgen i den internasjonale moteindustrien.

– Jeg matcher på ingen måte idealet i bransjen, jeg har albinisme, er lav og har litt muskler fordi jeg driver med idrett. Egentlig er jeg 11–12 centimeter for lav til å få lov til å være registrert i stallen til modellbyrået mitt, ler hun.

– Men for meg har det å se annerledes ut vært bra, det har gitt meg muligheter jeg ellers ikke ville fått. Som barn var jeg aldri en del av den kule gjengen som sa: «La oss bli modeller!» Albinisme er en genfeil som gjør at du mangler pigmenter i hud, hår og øyne, og er svaksynt. At det kan brukes til noe positivt, synes jeg er morsomt.

For meg har det å se annerledes ut vært bra, det har gitt meg muligheter jeg ellers ikke ville fått, 

- Andrea Pharo Ronde

Tilbakemeldingene Andrea får, viser også at hun er en inspirasjon og et forbilde for andre. Hun vet at hun blir «typecastet» på grunn av utseendet sitt, de andre modellene er gjerne tre hoder høyere enn henne, så hun er ingen klassisk catwalkmodell.

– Jeg synes det er bra at motehusene er på jakt etter det som er spesielt, det er positivt at noen våger å ta inn folk som ikke matcher idealet. Jeg har jobbet for designere som kun vil ha modeller med albinisme, fordi det er blitt deres greie. Forhåpentligvis kan jeg være en som går foran som et godt eksempel på at du kan slå gjennom selv om du ikke lever opp til det klassiske skjønnhetsidealet.

Våger mer

Og forbilde, det er alle som baner vei gjennom upløyd mark. Selv om modellbransjen og moteindustrien kanskje ikke virker relevant for gjennomsnittskvinnens hverdag, skal vi ikke undervurdere makten de har:

Vi lar oss påvirke av skjønnhetsidealet de tegner for oss, bevisst eller ikke. Dermed er designhusenes valg av frontfigurer relevant for samfunnsutviklingen.

– Visst påvirker det oss! Det påvirker oss veldig. Jeg tror at de virkelig store modellene vil gi større aksept for andre kropper enn de syltynne. All annerledeshet påvirker oss, fastslår sosialantropolog og trendforsker Gunn Helen Øye i EyeWatch.

BANER VEI: Tess Holliday har virkelig fått gjennombrudd som ekte plus size-modell. Foto:  All Over Press Norway
BANER VEI: Tess Holliday har virkelig fått gjennombrudd som ekte plus size-modell. Foto: All Over Press Norway Vis mer

Da den årlige badedraktutgaven til Sports Illustrated dristet seg til å la en stor modell pryde coveret – iført gullbikini – ble det kalt et stort gjennombrudd for plus size-modellene. Det var etter at Tess Holliday i fjor signerte kontrakt med et av de store «mainstream»-modellbyrå­ene som den største noensinne – hun bruker en norsk størrelse 52.

– Det som fortsatt provoserer meg, er at bransjen er så segmentert, påpeker Nastaran Marie Kowkabi. Hun startet bloggen «Curves and I» i 2013, da hun ikke fant norsk mote- og skjønnhetsinspirasjon for store damer.

LES OGSÅ: 26 kupp for deg som er plus size.

– Det er fortsatt slik at jeg må gå på en egen avdeling for å finne min størrelse, vi kaller det plus size og stor mote. Jeg vil se en større endring, ikke bare en modell som skiller seg ut i ny og ne.

Kowkabi jobber med PR og kommunikasjon i Geelmuyden Kiese, og påpeker at vi må se endring over tid for å kunne kalle noe en trend.

– Det ER en endring i bransjen, men den skjer kjempesakte. Det som er spennende nå, er å se om det fortsetter de neste tre til fem årene. Først da kan vi avgjøre om dette er mer enn et blaff, mener hun. 

I mellomtiden finnes det framskritt å feire. Som at digitale medier har gjort forbrukermakten stor. Kowkabi er ikke lenger alene om å kjempe for kroppsstolthet uansett størrelse i Norge. Nylig meldte Lindex at de fjerner sine avdelinger for store størrelser, og heller tilbyr større størrelser i sine vanlige kolleksjoner. Kowkabi gleder seg.

– Forbrukermakt er sterk, men det betinger at vi tar litt grep selv og krever endring. Jeg tror at det har ført til endringer allerede, men jeg ønsker meg fortsatt et større mangfold i media. Jeg vil se folk i alle størrelser, av alle etnisiteter og med alle grader av funksjonsevne. For meg handler det om likestilling. 

Ok, så går det sakte. Men vi er på vei! Australske Madeline Stuart er et eksempel på det, som verdens første voksne internasjonale modell med Downs syndrom. I år gikk hun for andre gang modell på New York fashion week, og ble moteukas mest omtalte stjerneskudd. 

Opplever aksept

Hun er lavere enn de andre modellene og har et ansikt som avslører et ekstra kromosom, men hun hylles for sin skjønnhet og utstråling. Motivasjonen er klar: Hun ønsker å skape et mer inkluderende samfunn gjennom modellyrket – intet mindre.

– Mitt største mål i livet er at alle skal føle seg inkludert og akseptert, skriver hun på hjemmesiden sin. Og i et intervju med KK.no har hun fortalt at hun bare har opplevd aksept og kjærlighet i motebransjen, som ellers har et ganske så tøft rykte.

HAR DOWNS SYNDROM: Madeline Stuart er første modell med Downs syndrom som har internasjonal suksess. Foto:  All Over Press Norway
HAR DOWNS SYNDROM: Madeline Stuart er første modell med Downs syndrom som har internasjonal suksess. Foto: All Over Press Norway Vis mer

Vi ser også at skillene mellom kjønn ikke lenger er så tydelige. Dagens unge lar ikke utseendet styres av hvilket kjønn de er født inn i, men velger stil og uttrykk ut fra hva de liker. Skuespilleren Ruby Rose og popstjernen Miley Cyrus vil ikke av den grunn plasseres i bås ut fra seksuell orientering, men kaller seg for gender fluid – en som ikke definerer seg ut fra kjønn. 

Det handler om identitet, ja visst, men også stil og skjønnhet. Ruby Rose ble et sexsymbol for både kvinner og menn da hun dukket opp i siste sesong av Netflix-serien «Orange is the new black». Umulig å sette i bås, men tiltrekkende for både lesbiske kvinner og heterofile av begge kjønn.

Og da H&M nylig presenterte Caitlyn Jenner som frontfigur for sin siste sports­kolleksjon, var det et gjennombrudd på flere måter: Jenner er 66 år, og inntil for et år siden var hun mann.

Selv om det skjer gradvis, er det ifølge sosialantropologen ingen overraskelse at annerledeshetens gjennombrudd kommer nå. 

– Motehusene jobber stadig med å finne nye ansikter som blikket vårt hviler to ganger på, de som skiller seg ut i mengden. De kan vike fra idealene, men må ikke virke frastøtende, forklarer Gunn Helen Øye.

KJØNN INGEN HINDRING: Caitlyn Jenner ble nylig modell for H&M. Foto:  All Over Press Norway
KJØNN INGEN HINDRING: Caitlyn Jenner ble nylig modell for H&M. Foto: All Over Press Norway Vis mer

– Det er forsket på hva som gjør at noen mennesker oppfattes som pene. Det handler om symmetri, avstand mellom øynene og så videre. De som har riktige mål, oppleves som smellvakre, sånn har det vært siden antikken. 

Sosialantropologen forklarer med dette hvorfor skjønnhetsidealet ikke har forandret seg stort. Så hva er nytt nå?

– For det første er vi så mettet av perfeksjon. Det perfekte strømmer mot oss gjennom sosiale medier hele tiden, det blir for mye! Det vakre gir ikke lenger den stoppeffekten motehusene er ute etter. Det andre er at våre nye verdier om bærekraft og andre verdier utenfor oss selv, gjennomsyrer vår tenkning om hva som er vakkert, og dette er det mest spennende, synes jeg:

I 2016 er det blitt større aksept for det vi tidligere ville sett på som unormalt. En ekstrem, klassisk vakkerhet passer ikke helt inn i vår tid, du skal gjerne være litt sær. Sangeren Aurora Aksnes med sin sære, sarte, alveaktige stil har noe av det urbane, hipsteraktige ved seg. Hun er en større skjønnhet sett med 2016-øyne enn bloggerne med dådyrøyne og store lepper. 

LES OGSÅ: Caitlyn Jenner - den store forvandlingen.

Ønsker større størrelser

Men Norges mest kjente modellmamma, Eivor Øvrebø i Team modeller, stiller seg tvilende til om den internasjonale trenden med mangfold vil nå Norge for fullt.

– Jeg håper inderlig dette påvirker samfunnet og forbrukerne. Men jeg er redd Norge er altfor lite til at vi har anledning til å ta annerledes valg. Det har med økonomi å gjøre, markedet er veldig lite her, forklarer hun. 

PLUS SIZE: Tess Holliday er en av de mest suksessrike større modellene.  Foto:  All Over Press Norway
PLUS SIZE: Tess Holliday er en av de mest suksessrike større modellene. Foto: All Over Press Norway Vis mer

– Spørsmålet er som med alt annet i bransjen: Er det en jippo, før vi går tilbake til det vi vet selger? Spør du meg, hadde det vært helt prima om damer i større størrelser fikk jobbe mer. Men så lenge designerne lager prøvekolleksjoner i små størrelser, kan vi ikke gjøre noe annet enn å sende modeller som passer størrelsene. Kan vi gå fra 34 til 36 her, vil det gjøre veldig mye.

Øvrebø påpeker at nordiske designere som regel lager større prøvekolleksjoner, rett og slett fordi vi tradisjonelt er større her i nord. Hun skulle ønske at internasjonale motehus våget det samme, og at mangfoldighetstrenden fortsetter.

– Vi kan være positive og håpe, men jeg må jo si at jeg ikke stoler på bransjen, medgir hun.

– Internasjonalt bruker man ofte outsidere for å skape PR for merket sitt og visningen sin. Maddie med Downs syndrom slo veldig gjennom, og det vekker oppmerksomhet. 

Men hvor lenge hun lever av å være modell, vet vi ikke. Og hvert eneste år henter de opp en med stor størrelse, og så har de god samvittighet en stund. Merket tiltrekker seg oppmerksomhet ved å gjøre noe som er annerledes. 

Er det da nytteløst? Om alt bare er en PR-jippo fra bransjens side, betyr det det samme som at det ikke kommer noe positivt ut av det? Langt ifra, skal vi tro sosialantropolog Øye:

– Jo mer vi eksponeres for det som er annerledes, desto vanligere blir det. Når en modell med Downs syndrom lykkes, kan det bli lettere for oss andre å stå fram med vårt. For alle har vi vårt.

LES OGSÅ: Klesmerke valgte eldre modeller.

Denne artikkelen er også publisert i KK 21/2016.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer