Klasehodepine

Annes liv styres av «selvmordshodepinen»

Klasehodepine er ekstremt smertefullt, og Anne er en av pasientene som er hardest rammet. Hun får opptil 15 anfall om dagen, og er avhengig av å ha med seg oksygen overalt.

KLASEHODEPINE: Anne fikk «selvmordshodepine», eller klasehodepine som det også heter, for 18 år siden: - Jeg tenkte at nå revner skallen.  Foto: Privat
KLASEHODEPINE: Anne fikk «selvmordshodepine», eller klasehodepine som det også heter, for 18 år siden: - Jeg tenkte at nå revner skallen. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Klasehodepine (Cluster) er en ekstremt smertefull type hodepine, som også kalles selvmordshodepine. Anne Clark, generalsekretær i Norges Migreneforbund, har hatt sykdommen i 18 år.

Annes første møte med «General Cluster», som hodepinen kalles hjemme hos henne, skjedde en natt i desember 1998. 

– Jeg bråvåknet ved 4-tiden av at det gjorde skikkelig vondt i venstre tinning. Det var så innmari smertefullt at jeg ikke klarte å ligge rolig i senga. 

Anne listet seg inn på kjøkkenet, for å unngå å vekke mann og fire barn. Hun presset neglen hardt inn i tinningen, og knep øynene igjen. Smertene ble bare verre og verre.

– Til slutt satt jeg og dunket pannen i kjøkkenbordet i et forsøk på å «overdøve» den gjennomtrengende sylen som liksom spiddet tinningen min og kom ut gjennom øyet. Det var slik det kjentes ut… jeg tenkte at nå revner skallen, eller så får jeg hjerneblødning eller hjerneslag, kanskje begge deler.

LES OGSÅ: Mange kvinner sliter med migrene

Fikk de samme anfallene hver natt

Etter to timer med redsel og tårer, avtok smertene litt og litt før de ble helt borte. Anne følte seg normal igjen, bare litt mer sliten, og la seg i sengen igjen. Neste natt, til samme tid, skjedde nøyaktig det samme . 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer