Mor-datter Forhold

Annia (41) kuttet all kontakt med moren

En konfliktmegler var den som skulle bringe dem sammen igjen.

KOMPLISERT MOR OG DATTER-FORHOLD: Etter mange vanskelige år har Birthe Maria (t.v.) og Annia lagt konflikten bak seg. Foto: Søren Lamberth/Familiejournal/All Over Press
KOMPLISERT MOR OG DATTER-FORHOLD: Etter mange vanskelige år har Birthe Maria (t.v.) og Annia lagt konflikten bak seg. Foto: Søren Lamberth/Familiejournal/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ALLERS:NO:  Annia Mathorne vokste opp hos moren sin i danske Aarhus, og hadde en lykkelig og ukomplisert barndom fram til hun fylte 10 år. Etter en mislykket operasjon havnet mammaen hennes i rullestol. Det ble begynnelsen på alt det vonde.

Plutselig ble Annia pålagt alt for mye ansvar - hun måtte ta seg av moren og hjelpe til med praktiske oppgaver.

Etter som årene gikk, utviklet de to en giftig relasjon. Og i voksen alder orket ikke Annia mer.

- Jeg fikk sjokk. Alt forsvant under meg, og jeg tenkte: «Nå ser jeg henne aldri mer», sier Birthe Maria om øyeblikket da hun åpnet en e-post fra datteren med kontant beskjed om at de to ikke lenger skulle ha kontakt.

RELASJONEN ENDRET SEG: Problemene begynte da Birthe Maria havnet i rullestol etter en mislykket operasjon. Etter det falt mye ansvar på datteren Annia, og mor-datter forholdet ble annerledes. Foto: Søren Lamberth/Familiejournal/All Over Press
RELASJONEN ENDRET SEG: Problemene begynte da Birthe Maria havnet i rullestol etter en mislykket operasjon. Etter det falt mye ansvar på datteren Annia, og mor-datter forholdet ble annerledes. Foto: Søren Lamberth/Familiejournal/All Over Press Vis mer

Og sånn ble det. I tre vanskelige, sorgfylte år snakket de ikke sammen.

LES OGSÅ: «Vent her», sa mamma. Hun kom aldri tilbake

Moren ble lam

Den skjebnesvangre operasjonen som endret alt, skulle vært plankekjøring. Birthe Maria ble operert for skiveprolaps, men noe gikk altså galt.

Da hun våknet, var hun lam fra hoften og ned. Hun måtte innse at hun var blitt avhengig av rullestol. Birthe Maria var ikke lenger den moren hun ønsket å være.

– Jeg klarte ikke å ta meg godt nok av Annia. Jeg kunne ikke ta henne med på kino, og jeg klarte ikke lenger helt grunnleggende ting som å ta bussen eller gå i trapper, sier hun.

Hun maktet ikke å være den glade, omsorgsfulle og kjærlige moren som før.

LES OGSÅ: Jeg ble avvfeid med at jeg var lat og oppmerksomhetssyk

Tidlig voksen

For alle i familien var det et stort sjokk at Birthe Maria var blitt lam. Annias storebror, Claus, bodde mesteparten av tiden hos faren deres.

Så Annia tok seg av moren sin alene og hjalp til med alle praktiske ting. Og hun trøstet moren sin og lyttet til frustrasjonene hennes.

– Jeg ble tidlig voksen, for det var jeg som var den ansvarlige. Jeg husker ikke mange fridager, hvor jeg hadde med meg venner hjem og hadde det gøy, sier hun.

Etter som årene gikk, ble mor-datter-forholdet stadig mer presset, ødelagt og nedslitt.

Birthe Maria kjempet med å akseptere at hun var bundet til rullestolen for resten av livet. Samtidig var den sterkeste følelsen i henne en blanding av skyld og utilstrekkelighet.

Annia følte at ungdomstiden ble tatt fra henne og erstattet av konflikter og ansvar.

Birthe Maria ville at de to skulle gå i terapi sammen, men det ønsket ikke Annia – hun ville heller se framover. Da hun fylte 18, flyttet hun hjemmefra.

Men hun fikk det ikke lettere på egen hånd. Traumer gjorde det vanskelig for henne å få hverdagen til å fungere, og hun fikk angstanfall når hun tok bussen eller sto i kø i butikken.

LES OGSÅ: Her er 10 av de mest uvanlige fobiene

Spydige kommentarer

Etter hvert utdannet Annie seg til pedagog og senere terapeut. Hun reiste til India og jobbet på barnehjem, møtte en mann som hun fikk to døtre med.

Hun og moren hadde kontakt, men ikke hyppig, for kontakten var ofte preget av irritasjon og spydige kommentarer.

En helg hadde vi vært på hyttetur sammen, og det hadde vært noen hyggelige dager. Men på vei ut døren lot moren min det falle en kommentar:

«Jeg er frustrert over at dere har trukket dere unna meg følelsesmessig». Det var bare dråpen for meg, forteller Annia.

Og som det handlingsmennesket hun er, sendt hun kort etter e-posten der hun fraba seg all videre kontakt med moren sin.

LES OGSÅ: Lykken er å være takknemlig

KONFLIKTLØSNING: Mor og datter hadde lett for å misforstå hverandre. Etter mange vonde år måtte de jobbe hardt for å kunne tilgi hverandre  Foto: Søren Lamberth/Familiejournal/All Over Press
KONFLIKTLØSNING: Mor og datter hadde lett for å misforstå hverandre. Etter mange vonde år måtte de jobbe hardt for å kunne tilgi hverandre Foto: Søren Lamberth/Familiejournal/All Over Press Vis mer

– Savnet jeg en mor? Nei. I en periode kjente jeg faktisk bare lettelse.

I lang tid var Birthe Maria ulykkelig.

– Jeg aksepterte Annias valg og sa til meg selv at hun sikkert bare trengte en pause, forteller hun.

LES OGSÅ: Da mamma døde, mistet jeg meg selv

Ba om hjelp fra konfliktmegler

Men til slutt holdt ikke Birthe Mara ut lenger. Da hun hørte om konfliktmegleren Jørn Nedergaard fra det danske tv-programmet «Rod i familien», kontaktet hun ham.

– Og så skrev jeg et brev til Annia og spurte om hun ville være med. Etter mye motstand gikk hun med på det.

KONFLIKTMEGLER: Jørn Nedergaard hjelper folk med å løsne opp i følelsesmessige blokkeringer. Foto: Søren Lamberth/Familiejournal/All Over Press
KONFLIKTMEGLER: Jørn Nedergaard hjelper folk med å løsne opp i følelsesmessige blokkeringer. Foto: Søren Lamberth/Familiejournal/All Over Press Vis mer

– Jeg kan ikke få de vonde følelsene til å forsvinne med en tryllestav, men jeg kan la være å dømme Annia og Birthe Maria og hjelpe dem med å løsne opp i de følelsesmessige blokkeringene, forteller konflikmegler Nedergaard.

- Da vi ankom møtet, ga de hverandre en klem. Det viste meg at veien til forsoning var der, sier han.

I løpet av et tre timer langt møte hadde de løst konflikten.

– Det var tre sinnssykt tøffe timer. Jørn Nedergaard gjorde at vi begge følte oss sett, hørt og forstått, sier Annia.

- Han oppfanget hvert lille signal, hvert stemningsskifte. Og han kunne «oversette» for oss så vi ikke misforsto hverandre.

Etter så mange vonde år tar det tid å gjenfinne tilliteEn n og tilgi hverandre. Tilgivelse er en viktig del av den prosessen Nedergaard har satt i gang – et middel til igjen å få kjærligheten til å blomstre. Men mor og datter har funnet tilbake til hverandre.

– Nå gjør vi hyggelige ting sammen. Jeg ble så glad her forleden, da Annia inviterte meg med på konsert, sier Birthe Maria.

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer