Hunden Anton

Antons hundemamma: - Kritikken vi fikk gjorde så vondt

Etter å ha deltatt i NRK-programmet «Fra bølle til bestevenn» fikk hunden Anton massiv oppmerksomhet, men det var ikke bare positive tilbakemeldinger.

ANTON: Etter at Anton for alvor ble kjendis, har ikke oppmerksomheten latt vente på seg. Til tross for at det stort sett er positive og hyggelige meldinger som tikker inn, har hundeeier Monica likevel fått en god dose kritikk siden NRK-programmet «Fra bølle til bestevenn» ble sendt. FOTO: Sverre Aurstad
ANTON: Etter at Anton for alvor ble kjendis, har ikke oppmerksomheten latt vente på seg. Til tross for at det stort sett er positive og hyggelige meldinger som tikker inn, har hundeeier Monica likevel fått en god dose kritikk siden NRK-programmet «Fra bølle til bestevenn» ble sendt. FOTO: Sverre Aurstad Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Med en sjarmerende stahet av de sjeldne, ble hunden Anton nærmest rikskjendis over natten da han og familien deltok på programmet «Fra bølle til bestevenn» på NRK tidligere i år.

Deltakelsen og hjelpen fra hundetrender Maren Teien Rørvik skulle hjelpe Anton til å bli mer samarbeidsvillig i hverdagen, og gjennom programmet får man se alt fra situasjoner hvor Anton nekter å gå inn i en annen bil enn familiens Mercedes, til at han plutselig bestemmer seg for å bråstoppe og ikke gå noen steder når de er ute på tur.

- Her i lille Stjørdal visste de fleste hvem Anton var fra før, det er litt sånn «alle kjenner alle-kultur». Og hvem har vel ikke fått det med seg når Anton på 85 kg har slått seg vrang og vi har stått fast utenfor Rema?

Hundeeier Monica Sagen ler. Hun forstår godt at folk fascineres av hundens spesielle personlighet, likevel hadde hun aldri forestilt seg den massive oppmerksomheten som faktisk oppsto i lys av tv-programmet.

- Plutselig var hunden vår en ekte kjendis - hjelp, tenkte jeg!

Kritikk

Og brått ble det opprettet fangrupper og delt videoer i fleng av søte Anton. I innboksen strømmet det inn meldinger fra både kjente og ukjente. Alle ville nærmest ha en bit av den firbeinte godklumpen fra Trøndelag.

- Det ble nesten ubehagelig å gå tur en periode, sier Sagen.

- Hvorfor ubehagelig?

- Vi kunne jo få kommentarer som at vi «melka den kua for alt den var verdt». At vi gikk tur med han bare for å få enda mer oppmerksomhet. Det er jo bare tull - vi må jo selvsagt gå tur med hunden vår, det har vi gjort daglig helt siden vi fikk han.

Med økt oppmerksomhet følger det åpenbart en del negative tilbakemeldinger også, spesielt på sosiale medier. Kritikken rundt turgåingen er forøvrig ikke det eneste som har dukket opp i kommentarfeltet, ifølge Monica.

- Jeg har blitt kalt dyreplager og fått høre at jeg aldri skulle hatt hund. Vi har også fått kommentarer på vekten til Anton - at det er fordi han er så stor og feit at han ikke kan gå. Påstander om nakke- og ryggproblemer har det også blitt en del av, og det stemmer ikke. Vi er ofte til dyrlegen med Anton og han er både sunn og frisk, sier hun.

Det var også noen som gikk hardt ut mot NRK-programmet da det gikk på tv og klaget på for mye tvang og makt i oppdragelsen av hundene.

- Røsking i båndet var noe av det folk reagerte på, men det folk ikke vet er at båndet til Anton er altfor stort, nettopp fordi jeg er redd det skal være stramt. Uansett hvor hardt eller løst man drar i det båndet, så vil det falle av. Han lider altså ingen nød, selv om mange kanskje trodde det, sier Monica.

GLAD I REMA: Det er ikke bare én gang at Anton har slått seg vrang utenfor Rema 1000 og nektet å dra hjem igjen. FOTO: Sverre Aurstad
GLAD I REMA: Det er ikke bare én gang at Anton har slått seg vrang utenfor Rema 1000 og nektet å dra hjem igjen. FOTO: Sverre Aurstad Vis mer

Hundepoliti og bedrevitere

Å motta kritikk fra ukjente mennesker om alt hun gjør feil har vært utfordrende å takle for en som ikke er vant til å være i offentlighetens lys. Monica mener på generelt grunnlag at folk bør bli flinkere til å passe sine egne saker, og unngå å kritisere andre basert på et tynt grunnlag.

- Det er veldig mye hundepoliti der ute og mange bedrevitere som tror de har fasiten.

- Jeg skal innrømme at det har vært vondt å lese kritikken. Monica Sagen

- Selvfølgelig vil jeg ikke at folk skal tro jeg er en dyreplager. Heldigvis har jeg klart å heve meg over det nå - vi har masse folk som støtter oss.

Hverdagen med Anton

Nå kommer boken om livet til Anton - om hans historie helt fra han kom flyttende til familien i Stjørdal og til i dag. Det handler om hvorfor Monica og familien bestemte seg for å få en New Foundlender, hvordan de har oppdratt ham og hvordan hverdagen med Anton egentlig er.

- Han har jo også et annet liv enn å bare slå seg vrang i veikryssene - det er mye annet fint der også, ler Monica.

- Hvordan vil du egentlig beskrive en hverdag med Anton?

- Han er veldig rutinert av seg og liker å både gå tur og spise middag til omtrent faste tidspunkt hver dag. Når jeg står opp på morningen kan jeg først bli sittende og vente i alt fra én til tre timer før han våkner og vi kan gå tur - deretter legger jeg opp hele dagen etter ham. Jeg er nok sjanseløs hvis jeg finner på noe han ikke har tenkt.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer