Tobias Podkast

- Åpenheten gjorde det lettere for oss i omgangskretsen

Journalist Joachim Førsund spurte venneparet om de ville fortelle om sønnens altfor tidlige død i podkastserie.

TOBIAS PODKAST: Journalist Joachim Frøsund har snakket med samboerparet Nadina Bouhlou og Harald Eia om tapet av sønnen Tobias. Resultatet er en fire episoder lang podkast. FOTO: Agnete Brun // NRK
TOBIAS PODKAST: Journalist Joachim Frøsund har snakket med samboerparet Nadina Bouhlou og Harald Eia om tapet av sønnen Tobias. Resultatet er en fire episoder lang podkast. FOTO: Agnete Brun // NRK Vis mer
Publisert

Denne sensommeren har podkasten Tobias ligget på toppen av podkastlisten i Norge, og har etter bare ni dager rukket å få nesten 200 000 avspillinger.

Tobias er navnet på samboerparet Harald Eia (54) og Nadina Bouhlous (37) andre sønn. Han kom til verden seks uker før termin, og komplikasjoner førte til at han ble tatt med keisersnitt.

Det tar ikke lang tid før legene oppdager at Tobias har en arvelig genetisk sykdom, og at nyrene ikke fungerer som de skal. Den lille gutten med det mørke håret klarer ikke å puste selv, og blir lagt inn på nyfødtintensivavdelingen på Rikshospitalet.

Her skal han kjempe en intens kamp som varer i to måneder. Et par dager før nasjonaldagen gir legene beskjed til Harald og Nadina om at det ikke er noe mer de kan gjøre for Tobias, og at det eneste riktige er å avslutte behandlingen.

- Ingen barn skal behøve å dø på 17. mai, sier legen - og den sterke, lille gutten forlater livet dagen etter nasjonaldagen i 2019.

- Det jeg har vært opptatt av, har vært om de egentlig ville dele

Denne to måneder lange kampen har TV-personlighet Harald Eia og samboeren Nadina valgt å åpne seg opp om, i podkasten som har fått navn etter den døde sønnen. Fra før har de sønnen Johan (3), mens Eia har to døtre fra et tidligere ekteskap.

Det var journalist og forfatter Joachim Førsund (49) som spurte Harald og Nadina - som han har vært nær venn med i flere år - om de kunne tenke seg å dele historien sin gjennom en podkast.

Førsund står bak flere prisbelønte podkaster som Koht vil leve, Familiene på Orderud og Det svarte flagget.

KK møtte Jochim Førsund i slutten av august, i forbindelse med lansering av Kohts bok, som kommer ut i september. Han tok seg også tid til å snakke ut om den ferske Tobias-podkasten, som allerede nå har høstet gode kritikker.

- Hvordan var det for deg å være så tett på Harald og Nadina i en slik sårbar situasjon, både som nær venn og podkastlager?

- Egentlig synes ikke jeg at det er så veldig komplisert. Jeg kan være redd for mye, men jeg har ikke berøringsangst for vanskelige temaer. Men det jeg har vært opptatt av har vært om de egentlig ville dele.

Etter at podkasten ble lansert 12. august 2020, har de positive tilbakemeldingene strømmet på.

- Jeg har fått mange meldinger fra foreldre som sier at åpenheten i podkasten har hjulpet dem. Foreldre som står i en tilsvarende situasjon nå, og foreldre som tidligere har opplevd noe tilsvarende, forklarer Førsund til KK.

ØNSKER Å DELE: Samboerparet Nadina Bouhlou og Harald Eia sier i podkasten at de håper at andre foreldre, som er i lignende situasjon som dem, kan finne trøst og styrke gjennom Tobias-podkasten. FOTO: Agnete Brun // NRK
ØNSKER Å DELE: Samboerparet Nadina Bouhlou og Harald Eia sier i podkasten at de håper at andre foreldre, som er i lignende situasjon som dem, kan finne trøst og styrke gjennom Tobias-podkasten. FOTO: Agnete Brun // NRK Vis mer

Podkast-lager Joachim Førsund håper at lytteren kan sitte igjen med en form for mening med det hele, etter å ha hørt episodene.

- At det ikke var helt forgjeves eller helt meningsløst. Selvfølgelig er det meningsløst, men det kan i alle fall brukes til noe positivt, på en måte, sier Joachim ettertenksomt.

Vennene ble invitert til sykehuset

I podkasten kommer det også fram at Harald og Nadina ønsket at vennene skulle bli kjent med Tobias, og at de inviterte dem til sykehuset både underveis i sykdomsforløpet og etter at sønnen hadde sovnet inn.

- Vi på utsiden visste dermed litt mer om situasjonen. Jeg tror ikke at man kunne ha snakket så åpent og fritt om det, dersom man ikke hadde vært på sykehuset. For det kan være vanskelig å vite hvordan man skal nærme seg sørgende mennesker.

Men da samboerparet tok initiativet til åpenheten, gjorde det at de nærmeste hadde en naturlig samtale om det som hadde skjedd i tiden etterpå.

- Det gjorde det også mye lettere for oss i omgangskretsen. Det var i forlengelse av dét at jeg tenkte at dette kunne være et større prosjekt, som også kunne hjelpe andre som ikke kjente dem. Det å orke å snakke om vonde ting.

Da Joachim var der som venn, var hans eneste anliggende omsorgen for venneparet og for barnet. Det var ikke før en god stund senere, at han luftet ideen om en podkast med dem.

- Det eneste jeg tenkte på i de to månedene, var at jeg håpet at det skulle gå riktig vei. Etterpå har det vært å fortelle en historie om hendelsen. Jeg syntes ikke det var vanskelig. Selv om jeg er venn, forholder jeg meg profesjonelt til det, forklarer Joachim til KK.

TETT PÅ: Vi møtte journalist Joachim Førsund under høstlanseringen til forlaget Gyldendal, knapt én uke etter at Tobias-podkasten ble lansert. Denne høsten er han også aktuell med boken Kohts bok om Christine Koht. FOTO: Andrea Steen Holst
TETT PÅ: Vi møtte journalist Joachim Førsund under høstlanseringen til forlaget Gyldendal, knapt én uke etter at Tobias-podkasten ble lansert. Denne høsten er han også aktuell med boken Kohts bok om Christine Koht. FOTO: Andrea Steen Holst Vis mer

I en av de fire episodene som utgjør podkasten, forklarer Nadina at hun følte seg alene i situasjonen da det skjedde, og at hun savnet å få et dypere innblikk i hvordan andre i lignende situasjoner hadde opplevd det.

- Folk som kjenner meg, vet at jeg er en ganske privat person. Å snakke om dette, så åpent og inngående, er ikke noe jeg trodde jeg ville gjøre, forklarer 37-åringen i podkasten, og legger til:

- Jeg googlet, jeg leste artikler, jeg leste bøker, og jeg lette over alt etter noen som hadde lignende erfaringer. Noen som hadde opplevd det vi opplevde. Men jeg fant ikke nok.

- En podkast man må stålsette seg for å høre

Til KK sier podkastsjef Vilde Hjort Batzer i NRK, at de nøyaktige tallene på Tobias-podkasten etter ni dager er 196,235, men at de ikke er så veldig opptatt av tall når det kommer til akkurat denne podkastserien.

- Vi mener den er utrolig viktig, og vi er glade for at mange hører på episodene. Samtidig er det en podkast som mange synes er både trist og veldig sterk, så det er også en podkast mange må stålsette seg litt for å høre.

KK har vært i kontakt med Harald Eia gjennom Joachim Førsund, og han har gitt uttrykk for at han og samboeren Nadina Bouhlou ikke ønsker å kommentere saken ytterligere, annet enn det som kommer frem i podkasten. Hele Tobias-podkasten kan du høre her.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer