Voldtekt

- Åpenheten har hjulpet meg videre

Etter at June Holm ble voldtatt som 18-åring, var hun langt nede psykisk og mistet troen på seg selv. Nå har hun kommet seg videre, og hjelper andre voldsutsatte kvinner.

VOLDTEKT: I fjor møtte June Holm veggen og ble innlagt på psykiatrisk sykehus i fire dager – 2016 ble et vondt, men viktig år. Det fikk meg til å innse hva jeg skal bruke livet mitt på, sier hun til KK. Foto: Ellen Jarli
VOLDTEKT: I fjor møtte June Holm veggen og ble innlagt på psykiatrisk sykehus i fire dager – 2016 ble et vondt, men viktig år. Det fikk meg til å innse hva jeg skal bruke livet mitt på, sier hun til KK. Foto: Ellen Jarli Vis mer
Publisert

- Jeg har vært så langt nede at jeg har lurt på om livet var verdt å leve, sier blogger og foredragsholder June Holm (27). Hun er opprinnelig fra Tomrefjord i Møre og Romsdal, men har bodd i Oslo de siste fem årene.

Allerede på ungdomsskolen begynte June å slite med spiseforstyrrelser. Hun var typisk «flink pike» og hadde høye krav til egne prestasjoner.

– Men uansett hvor flink jeg var, uansett hvor gode karakterer jeg fikk, så ble jeg aldri fornøyd, sier June, som veide knappe 30 kilo som 15-åring.

Noen år senere, høsten 2009, hadde June, som da var 18, fått bukt med spiseforstyrrelsen etter å ha gått til behandling i flere år. Hun hadde flyttet hjemmefra, bodde på hybel med en venninne og hadde startet på videregående i Molde.

– Livet var bedre enn på mange år.

LES OGSÅ: - Han tok tak i hoftene mine og tightsen og holdt meg nede

Overfalt på vei hjem fra byen

En natt, da June er på vei hjem fra byen, føler hun at noen følger etter henne. Men hun rister bare tanken av seg. June har gått denne veien mange ganger alene og tror ikke hun har noe å være redd for.

Da hun er i ferd med å åpne porten utenfor leiligheten, og en mann tar tak i henne, går det kaldt nedover ryggen hennes. Han vil bli med henne inn. «Samboeren min er hjemme, så det kan du ikke», prøver June seg, enda hun visste at hun var alene denne kvelden. Hun var livredd, men mannen ga seg ikke, og tvang seg inn, forteller hun.

– Etter denne opplevelsen følte jeg at gamle June forsvant, og at jeg endte opp som en dårligere utgave av meg selv.

Hennes første strategi etter det som hadde skjedd, var å late som ingenting. Legge det bak seg. Glemme.

– Jeg skammet meg og ville bare bli meg selv igjen.

Opplever du et overgrep, så si ifra! I lang tid bebreidet jeg meg selv fordi jeg ikke sa noe før

LES OGSÅ: Voldtektofre bør oppsøke hjelp rett etter overgrepet

Begynte å skrive dagbok

Dagen etter hendelsen begynte June å skrive dagbok. Men det var først i fjor at hun orket å gå gjennom de gamle notatene.

– Nå er det godt å se hvor langt jeg har kommet, og hvor mye av det vonde jeg har lagt bak meg.

Først etter ti dager klarte June å fortelle fastlegen hva som hadde skjedd.

– Jeg visste ikke hvem jeg kunne stole på og om jeg ville bli trodd, sier June, som har en klar oppfordring til andre:

– Opplever du et overgrep, så si ifra! I lang tid bebreidet jeg meg selv fordi jeg ikke sa noe før.

To måneder senere var June på fest for første gang etter hendelsen. Hun hadde fått voldsalarm og begynt hos psykolog, så ting var lettere. Utpå natten blir hun og en venninne invitert med på nachspiel, hvor June ender opp med å bli voldtatt. I sykehusrapporten i ettertid står det at June var i komatøs tilstand da det skjedde.

– Da jeg kom til meg selv neste dag, skjønte jeg at noe hadde skjedd og dro rett på akuttmottaket. Der ble jeg tatt på alvor og fikk hjelp med én gang.

LES OGSÅ: Hvis jeg ikke kan si ja, kan jeg heller ikke si nei

HEDRET MED PRIS: June er en av Norges mest populære bloggere, og nylig mottok hun prisen «Årets gullpenn 2016» under Vixen Blog Awards. 
 Foto:  Foto: NTB scanpix
HEDRET MED PRIS: June er en av Norges mest populære bloggere, og nylig mottok hun prisen «Årets gullpenn 2016» under Vixen Blog Awards. Foto: Foto: NTB scanpix Vis mer

Bilder på avveie

Dagen etter begynte det å gå rykter om noen avkledde bilder av June, som hun selv ikke visste noe om.

– Da gikk jeg rett til politiet, som fant den skyldige, han som voldtok meg, og fikk stoppet det. Bildene, hvor man tydelig ser at jeg er bevisstløs, ble et viktig bevis til rettssaken.

Etter denne opplevelsen klarte ikke June lenger å bo i Molde og byttet til Ålesund videregående.

– Der fikk jeg en ny start og ble tatt imot med åpne armer.

Men det gikk ikke lang tid før ryktene begynte å gå. Hvem var egentlig June, og hvorfor hadde hun byttet skole så brått?

– Det var da jeg, for første gang, valgte å fortelle om det jeg hadde blitt utsatt for på bloggen min. For at folk skulle forstå, og for at jeg skulle slippe å forklare.

De positive tilbakemeldingene lot ikke vente på seg.

– Jeg følte meg plutselig ikke så alene lenger når andre i samme situasjon tok kontakt med meg. Å være åpen om det jeg har opplevd, både ved å skrive og snakke om det, har vært en god terapi for meg.

LES OGSÅ: Jane Fonda: - Jeg har blitt voldtatt

Stresslidelse

Siste semester på videregående fikk June tilbakefall med spiseforstyrrelser og ble diagnostisert med posttraumatisk stresslidelse (PTSD).

– Jeg klarte å fullføre, men har tatt opp igjen fag senere. Jeg klarte ikke å konsentrere meg det siste semesteret, og gikk fra toppkarakterer til å få 2-ere, sier June, som senere har tatt en bachelorgrad i tekst og skribent fra Westerdals.

Etter tre år og fire runder i rettssalen ble gjerningsmannen dømt for grovt uaktsom voldtekt og fikk ett år i fengsel.

– Det var tre krevende år, sier June.

Det idømte erstatningsbeløpet på 100 000 kroner som gjerningsmannen skulle betale, ble anket helt til Høyesterett. Tidligere var normalbeløpet for grovt uaktsom voldtekt
60 000 kroner, men takket være Junes sak landet Høyesterett på at normalbeløpet burde økes til 90 000 kroner. Dommerne fastholdt også beløpet på 100 000 kroner til June på grunn av tilleggsbelastningen med bildespredning, ifølge Romsdals Budstikke.

– Det var en seier. Urettferdighet har alltid engasjert meg.

Da rettssaken var over, var June sikker på at hun kunne legge alt bak seg og gå videre. Men for ett år siden skjønte hun at bearbeidelsen langt fra var over.

– Jeg drev rovdrift på meg selv og skjøv alt under teppet.

LES OGSÅ: Når kroppen husker det hodet glemmer

SKRIVER BOK: I disse dager holder June Holm på å skrive bok om det hun har opplevd og hvordan hun har kommet seg gjennom det. – Det ligger mye terapi i å skrive, sier hun til KK. Foto:  Foto: Ellen Jarli
SKRIVER BOK: I disse dager holder June Holm på å skrive bok om det hun har opplevd og hvordan hun har kommet seg gjennom det. – Det ligger mye terapi i å skrive, sier hun til KK. Foto: Foto: Ellen Jarli Vis mer

Møtte veggen

Utad har June alltid vært sett på som en solstråle. Ingen visste og så hvordan hun egentlig slet. En dag klarte hun så vidt å komme seg opp av senga, og tok kontakt med legevakta som fikk ordnet med en kartleggingstime hos en psykolog. «Du er altfor ressurssterk til å få hjelp», var tilbakemeldingen hun fikk.

– Det var et slag for en som allerede lå nede.

En lørdag morgen i april i fjor kollapset June og ble sengeliggende i tre måneder. Etter et angstanfall som var så kraftig at June trodde hun skulle dø, tok hun igjen kontakt med legevakta.

– Der møtte jeg en traumeekspert som så og forsto meg, sier June, som ble fulgt opp av Distriktspsykiatrisk senter (DPS).

LES OGSÅ: Cecilie ble voldtatt av flere menn

I fire dager var June innlagt på Oslo Hospital, som er landets eldste psykiatriske sykehus.

– Oppholdet var en positiv erfaring, og jeg tror jeg trengte denne smellen for å komme videre.

Det som skjedde, ble et viktig vendepunkt for June.

– Det fikk meg til å innse hva jeg skal bruke livet mitt på. Kallet mitt er å hjelpe andre gjennom det jeg har opplevd.

På det mørkeste har June vært så langt nede at hun ikke har sett vitsen med å leve.

– Nå er jeg glad og tilfreds, og har funnet meningen med livet mitt.

LES OGSÅ: Hvordan få et godt sexliv etter voldtekten

VI TROR DEG: June Holm og Andrea Voll Voldum (t.h.) møttes i august under en demonstrasjon foran Stortinget, og har sammen opprettet stiftelsen «Vi tror deg» hvor formålet er å bidra til å fjerne stigmaet rundt skyld og skam i for-bindelse med voldtekt. Foto:  Foto: Anette Karlsen//Aftenposten
VI TROR DEG: June Holm og Andrea Voll Voldum (t.h.) møttes i august under en demonstrasjon foran Stortinget, og har sammen opprettet stiftelsen «Vi tror deg» hvor formålet er å bidra til å fjerne stigmaet rundt skyld og skam i for-bindelse med voldtekt. Foto: Foto: Anette Karlsen//Aftenposten Vis mer

Inspirerer andre

Det siste året har June hatt stor suksess med foredraget «Fra offer til vinner».

– Jeg vil inspirere folk til å få det bedre med seg selv og bli bedre rustet til å takle motgang. For alle opplever noe, før eller siden, i større eller mindre grad.

På bloggen, som June startet for 11 år siden, er hun kjent for sine personlige innlegg.

– Jeg deler for at andre skal føle seg mindre alene, og jeg skriver om det folk tenker på, men ikke setter ord på.

I august i fjor fikk June mye oppmerksomhet for appellen hun holdt foran Stortinget under demonstrasjonen «Rettssikkerhet for kvinner». Andrea Voll Voldum (21) fra Hemsedal-saken, som June aldri hadde møtt tidligere, kom bort og ga henne en klem.

– Andrea og familien hennes inviterte meg på middag den dagen, og siden har vi snakket sammen hver dag.

I tre måneder, fra slutten av august til november i fjor, reiste June jorda rundt.

– Reisen førte til at jeg fant tilbake til meg selv. Nå er jeg «gamle June» igjen, bare noen erfaringer rikere.

Det June har vært gjennom, har gjort henne sterkere.

– Det kan komme gode ting ut av det som har vært vondt og vanskelig. Jeg er blitt tryggere på meg selv og sett hvilke ressurser jeg har, som jeg kan bruke til å hjelpe meg selv og andre.

Opprettet stiftelse for voldtektsofre

I februar opprettet June Holm og Andrea Voll Voldum stiftelsen «Vi tror deg». Formålet er å bidra til å fjerne stigmaet rundt skyld og skam i for-bindelse med voldtekt, og at alle skal føle seg sett og hørt.

– Vi skal forebygge voldtekt, avdekke seksuelle forbrytelser og overgrep, styrke rettssikkerheten og ivareta voldtektsofre og deres pårørende, sier de.

På tampen av 2017 ble June kåret til «Årets romsdaling» av Romsdals Budstikkes lesere, for innsatsen med «Vi tror deg».

- Jeg er så utrolig stolt over at jeg har fått en stemme som betyr noe i samfunnet, og setter pris på at historien min kan hjelpe andre i samme situasjon. Jeg skulle ønske jeg hadde visst dette for åtte år siden. Da følte jeg skam og ga meg sjøl skylden for det som hadde skjedd. Hva hadde jeg gjort for å fortjene dette? Men det var ikke min skyld. Jeg skulle ønske jeg allerede da hadde visst at det en dag skulle bli verdt å kjempe for det man tror på, sier hun til avisa.

LES OGSÅ: Komiker: - Jeg tenker det er så uendelig trist at vi lever i en verden som konstant viser hvor lite vi jenter er verdt

For mer informasjon, besøk hjemmesiden www.vitrordeg.no eller Facebook-siden: Vi tror deg.

Junes råd til selvhjelp

Aksepter: Bare når du våger å erkjenne for deg selv at du har vært utsatt for overgrep, er du i stand til å komme deg videre i livet.

Plasser skylden: Den eneste som har skyld og ansvar for en voldtekt, seksuell krenkelse eller overgrep, er ene og alene gjerningspersonen.

Bort med skam: Kjenner du på skam, kan du begynne å overtale deg selv til å fjerne den. Tren på å si: «Jeg har ingen grunn til å skamme meg». Det kan være tøft i begynnelsen, men etter hvert vil den eskalere og du vil få mer tro på deg selv.

Del med noen: Det er vanskelig å komme seg videre ved å tie og bære på smerte alene. Snakk med en fagperson eller noen du stoler på, om det du har blitt utsatt for. Det er viktig å huske at du ikke er alene og at det finnes flere i din situasjon.

Sterk økning

I 2015 registrerte Kripos 1367 voldtekts-anmeldelser. Det var en økning på 12 prosent siden 2014. Festrelaterte voldtekter er den største kategorien, med 39 prosent av alle anmeldte voldtekter.

Kilde: politiforum.no

Denne reportasjen står også i Allers nr 12, 2017. KK.no gjør oppmerksom på at i den førstnevnte voldtekstsaken ble ikke gjerningsmannen tatt, men June Holm fikk voldsalarm. I den andre saken ble det felt dom.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer