Sosiale medier:

- Apper som Jodel har en egen form for kommunikasjon

- Det er et problem at mange unge oppfatter nettet som et «fristed» uten lover, regler og konsekvenser, sier seniorrådgiver i Medietilsynet.

SOSIALE MEDIER: - Foreldre bør sette seg inn i hvilke apper barn og unge har på mobilen sin, sier ekspert. FOTO: NTB Scanpix
SOSIALE MEDIER: - Foreldre bør sette seg inn i hvilke apper barn og unge har på mobilen sin, sier ekspert. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det er et faktum at sosiale medier er kommet for å bli. Du er kanskje selv bruker av, eller har barn som er brukere av, anonyme apper der du enten kan poste med brukernavn eller som totalt anonym?

En av disse appene er Jodel, der alle som poster er anonyme. Jodel opererer ikke med brukernavn, og modereringen gjøres i stor grad av brukerne selv, blant annet ved å «downvote» poster som ikke blir satt pris på.

Halvdan Haugsbakken er forsker for Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU. Han forklarer at Jodel som sosialt medium er som å gå tilbake til opprinnelsen av sosiale medier.

- Fra omtrent 2006 til 2007 kom det et skille i hvordan vi bruker sosiale medier. Facebook tvang på oss en type offentlighet, ved at vi måtte registrere oss med navn. Det blir et slags pålagt offentlig rom, sier han til KK.no.

Dette har gjort mye med hvordan vi bruker sosiale medier generelt sett, forklarer Haugsbakken.

- Jodel blir mer «back to basic». Tidligere var de opprinnelige chattene og nettsamfunnene mer eller mindre designet på samme måten. Ved såpass anonymitet som Jodel har, tilrettelegges det for en egen form for kommunikasjon.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer