Sosiale medier:

- Apper som Jodel har en egen form for kommunikasjon

- Det er et problem at mange unge oppfatter nettet som et «fristed» uten lover, regler og konsekvenser, sier seniorrådgiver i Medietilsynet.

SOSIALE MEDIER: - Foreldre bør sette seg inn i hvilke apper barn og unge har på mobilen sin, sier ekspert. FOTO: NTB Scanpix
SOSIALE MEDIER: - Foreldre bør sette seg inn i hvilke apper barn og unge har på mobilen sin, sier ekspert. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det er et faktum at sosiale medier er kommet for å bli. Du er kanskje selv bruker av, eller har barn som er brukere av, anonyme apper der du enten kan poste med brukernavn eller som totalt anonym?

En av disse appene er Jodel, der alle som poster er anonyme. Jodel opererer ikke med brukernavn, og modereringen gjøres i stor grad av brukerne selv, blant annet ved å «downvote» poster som ikke blir satt pris på.

Halvdan Haugsbakken er forsker for Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU. Han forklarer at Jodel som sosialt medium er som å gå tilbake til opprinnelsen av sosiale medier.

- Fra omtrent 2006 til 2007 kom det et skille i hvordan vi bruker sosiale medier. Facebook tvang på oss en type offentlighet, ved at vi måtte registrere oss med navn. Det blir et slags pålagt offentlig rom, sier han til KK.no.

Dette har gjort mye med hvordan vi bruker sosiale medier generelt sett, forklarer Haugsbakken.

- Jodel blir mer «back to basic». Tidligere var de opprinnelige chattene og nettsamfunnene mer eller mindre designet på samme måten. Ved såpass anonymitet som Jodel har, tilrettelegges det for en egen form for kommunikasjon.

BEKYMRET: Er du bekymret over hva tenåringen din gjør på sosiale medier? Ha en åpen dialog, sier ekspert.
BEKYMRET: Er du bekymret over hva tenåringen din gjør på sosiale medier? Ha en åpen dialog, sier ekspert. Vis mer

Forskeren mener at en app som Jodel kan føre til at cyberbullying øker, og er noe skeptisk til hvordan appen brukes. Når vi kan være anonyme forsvinner stedsforsansfølelsen, og det er mye en sier som en ikke ville sagt i en fysisk samtale.

- I en samtale undersøker man situasjonen man er i der og da. Med sosiale medier forsvinner mye av dette, og gjør at man kan gi kommentarer man ikke ville gitt ellers. Anonymiteten kan ha en forsterkende konsekvens, sier han.

Haugsbakken understreker at han ikke ber folk holde seg unna Jodel, men at det er lurt å utøve en digital dømmekraft.

LES OGSÅ: Når det er ditt barn som mobber - hva gjør du?

- Ha en åpen dialog med barna dine

Er du forelder kan det hende du har kjent på en bekymring over hva barna dine gjør på telefonene sine. Det er heller ikke alltid lett å vite akkurat hvor mye en kan blande seg i barnet eller tenåringen sitt liv på sosiale medier.

- Foreldre bør sette seg inn i hvilke apper barn og unge har på mobilen sin. Det finnes så enormt mange å velge i. Det er ikke viktig å vite om alle, men sett deg inn i de appene barna dine er interessert i.

Dette sier Rita Astridsdotter Brudalen, seniorrådgiver i Medietilsynet, der hun jobber i Trygg Bruk-prosjektet. Hun råder deg til å installere appene selv når barna er små og akkurat har fått telefon.

MYE PÅ SOSIALE MEDIER: Vi bruker mye tid på sosiale medier og apper.
MYE PÅ SOSIALE MEDIER: Vi bruker mye tid på sosiale medier og apper. Vis mer

- Ha en åpen dialog med barna dine om dette. Fortell at du må passe på dem på nett, akkurat som du gjør i trafikken eller andre steder, sier hun.

Hun forklarer at anonymitet er et tveegget sverd. Samtidig som vi oppfordrer barn og unge til å ikke dele for mye informasjon om seg selv, gir anonymiteten en åpning for hetsing av andre;

- Hatprat og annen form for diskriminering er et viktig tema for oss som jobber med barn og medier. Det handler om verdier og måten vi snakker med og til hverandre på. Det er ikke akseptabelt å mobbe eller hetse andre.

LES OGSÅ: Derfor bør du ALDRI la noen ta bilde av deg under sex

Dette kan du som forelder gjøre

Brudalen sier det er et problem at mange unge oppfatter nettet som et "fristed" uten lover, regler og konsekvenser.

JOBBER FOR TRYGG BRUK: Seniorrådgiver Rita Astridsdotter Brudalen. // FOTO: Medietilsynet, Kine Jensen
JOBBER FOR TRYGG BRUK: Seniorrådgiver Rita Astridsdotter Brudalen. // FOTO: Medietilsynet, Kine Jensen Vis mer

- Slik er det ikke. Lovene om trakassering og personfornærmelser er like reelle på nett, og det er viktig at vi lærer det til barn og unge. Ikke minst at voksne går foran som gode eksempler og rollemodeller.

Mobbeekspert Kristin Oudmayer er fagansvarlig i Unicef og jobber blant annet med forebygging av mobbing. Hun mener det er viktig å være like interessert i barnas liv på nettet, som det vi er i hva de driver med på andre arenaer.

- Det må være like naturlig å spørre om hvordan det har vært på nettet i dag og hva de har gjort der, som å spørre om hvordan det var på skolen eller på trening, sier hun til KK.no.

Oudmayer har disse tipsene til hvordan du som forelder kan få bedre innsikt i barnas bruk av sosiale medier:

  • Test selv ut appene og nettsidene barna dine bruker
  • Gjør avtale om å være hverandres venn og/eller følge hverandre i sosiale medier – men hver klar over at de kan velge å blokkere deg fra å se aktivitetene deres, og at mange har mer enn en profil
  • Oppmuntre barna til å fortelle om vonde, ubehagelige eller vanskelige ting de, eller andre de kjenner, opplever på nettet. Trygg dem på at det å betro seg om vanskelige ting de opplever, eller dumme ting de selv har gjort, ikke betyr at du vil frata dem mobilen eller andre enheter. Redselen for dette gjør at mange lar være å fortelle om det de opplever
  • Etabler regler om hvordan de kan bruke mobilen, iPaden osv, ved å være tydelige på hvilke sider de kan besøke, hvilke apper de kan bruke og hva som er greit og ikke greit å gjøre på nettet
  • Vært tydelig på at de ikke skal dele noe som kan såre eller gjøre andre eller barnet selv flau, såret eller utrygg. Så fort noe er postet, har de ikke lenger kontroll på hvem som vil dele og spre det videre.

Til info: KK.no har forsøkt å komme i kontakt med Jodel uten å lykkes.

LES OGSÅ: Slik lærer du barnet ditt å få venner

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer