Arbeidsledighet

Arbeidsledighet kan føre til depresjon og angst

- Det kan være stigmatiserende å være arbeidsledig, sier ekspert.

ARBEIDSLEDIGHET: Arbeidsledighet kan føre til både depresjon og angst.  Foto: Shutterstock / GaudiLab
ARBEIDSLEDIGHET: Arbeidsledighet kan føre til både depresjon og angst. Foto: Shutterstock / GaudiLab Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Arbeidsledigheten i Norge har steget det siste året, og 4,9 prosent er nå arbeidsledige på landsbasis, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Det betyr at 138 000 personer er uten jobb, og forskning viser at det kan ha stor betydning for helsen. Etter tre-fire måneder uten jobb sliter én av fem med depresjon eller angst, ifølge helsenett.no. Arbeidsledighet kan også føre til økonomiske problemer, stress og økt risiko for hjertesykdommer. 

LES OGSÅ: Derfor er det usunt å ikke ha jobb

- I Norge er forventningen høy om at alle skal være i arbeid, og det kan være stigmatiserende å være arbeidsledig, sier Terje Andreas Eikemo, som er professor ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap, NTNU og leder for forskningsgruppa CHAIN.

Eikemo har tidligere forsket på opplevelsen av egen helse hos arbeidsledige og yrkesaktive i Europa. Forskningen viser at helseproblemer er vanligere blant arbeidsløse enn blant dem som har jobb, og spesielt blant kvinner i Skandinavia.

- Det kan enten bety at kvinner her lettere får helseproblemer av å være arbeidsledig, eller så opplever kvinner i Skandinavia oftere at de mister jobben på grunn av dårlig helse. Mest sannsynlig er det en kombinasjon av begge. Vi vet også at dårlig økonomi kan gi stress og gjøre folk syke, sier Eikemo. 

LES OGSÅ: - Vi har begge vært arbeidsledige og det er ikke spesielt gøy

- Å se resultater gir tilfredsstillelse

Alle mennesker har et behov for å se resultater, få ting gjort og å få belønning for innsatsen vi gjør. 

- Å se resultater gir tilfredsstillelse. Når man, etter å ha prøvd lenge, ikke lykkes i å få en jobb, uteblir denne tilfredsstillelsen. Da kommer en følelse av misnøye, skam, av å være mislykket, avvist og ikke bra nok. I tillegg skal den arbeidsledige håndtere sorgen ved tap av den forrige jobben, håndtere tap av anseelse og konsekvensene med betydelig tap av inntekter, sier Hege Nordahl, som er gestaltterapeut MNGF ved Lier Gestaltsenter AS.

Hun forteller at mange arbeidsledige føler angst for fremtiden, og sammen med for eksempel samlivsbrudd eller sykdom i familien, kan dette bli en svært krevende prosess. 

- Jeg tror det er lurt å skaffe seg noen å snakke med, jobbe med seg selv, lufte sine problemstillinger og få mental støtte gjennom vanskelige prosesser. Da kan du få hjelp til å få ny tro på deg selv. Ingen klarer alt på egen hånd, sier hun.

LES OGSÅ: - Ekstra tid er jo en gavepakke til selvrealiseringen

SØK HJELP: Dersom du sliter med psykiske problemer, finnes det mange steder å henvende seg. Se hele listen nederst i saken. Foto: Shutterstock / KieferPix
SØK HJELP: Dersom du sliter med psykiske problemer, finnes det mange steder å henvende seg. Se hele listen nederst i saken. Foto: Shutterstock / KieferPix Vis mer

Arbeidsledige klager ikke mer enn andre 

Forskning fra NTNU viser at selv om arbeidsledige ofte har dårligere helse, klager de ikke mer over helsen sin enn andre.

- Mange tror at de som er arbeidsledige klager mer over helsen, men forskningen vår viser at det ikke stemmer. De kunne ha klaget mer, sier Eikemo, som har ledet forskningen.

Undersøkelsen er også omtalt på forskning.no.

LES OGSÅ: Julen trigger samlivsbrudd

Her kan du henvende deg

Dersom du sliter med psykiske problemer, finnes det mange steder å henvende seg:

  • Fastlegen din.
  • Privatpraktiserende psykolog. 
  • Kirkens SOS. Døgnåpen tjeneste.
  • Mental Helse Hjelpetelefonen er en gratis og døgnåpen telefontjeneste som du kan ringe på 116 123. Foretrekker du å skrive i stedet for å ringe, kan du benytte Hjelpetelefonens nettjeneste sidetmedord.no. 
  • På nettsidene til Rådet for psykisk helse finner du informasjon om psykiske helseplager, og hvor du kan henvende deg hvis du trenger hjelp.  
  • Kurs i depresjonsmestring kan hjelpe de fleste.
     

​LES OGSÅ: Marie og datteren har 2500 kroner til forbruk

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer