HAR SKREVET BOK: Vaddey Ratner vokste opp i Pol Pots Kambodsja. Etter fire år med Røde Khmers terrorregime hadde hun bare moren igjen. Nå har hun skrevet bok om sin histore. Foto: Kristina Sherk/Forlaget
HAR SKREVET BOK: Vaddey Ratner vokste opp i Pol Pots Kambodsja. Etter fire år med Røde Khmers terrorregime hadde hun bare moren igjen. Nå har hun skrevet bok om sin histore. Foto: Kristina Sherk/Forlaget Vis mer

Bøker

– At jeg overlevde er ren flaks

Vaddey Ratners (43) familie ble nesten utslettet i Kambodsjas terrorregime. Nå kommer boken hennes.

Vaddey var bare fire år gammel da Røde Khmer og Pol Pot tok makten i Kambodsja i 1975. I dag er hun høyt utdannet, prisbelønt forfatter bosatt i USA.

Hun har skrevet boken «I skyggen av banyantreet», som nå har kommet på norsk. Det er en roman, men den er også selvbiografisk. Det er Vaddey Ratners egen, dramatiske historie som fortelles.

At Vaddey, som er av kongelig familie, overlevde Røde Khmers terror og folkemord, som tok livet av om lag to millioner mennesker, er tilfeldig. Men hun mistet nesten hele sin familie. De rømte i hui og hast fra hjemmet i Pnom Penh i 1975, og måtte lyve om sin kongelige bakgrunn for ikke å bli drept umiddelbart.

Senere ble de spredt til forskjellige arbeidsleire. Og da fire års terror var over, var både faren, lillesøsteren, bestemoren, to tanter, en onkel og to små nevøer døde. Bare Vaddey og moren var igjen.

LES OGSÅ: Bakterien spiste meg opp innenfra

Flaks at hun overlevde

– At jeg overlevde var ren flaks, siden jeg hadde hatt polio og ikke kunne gå skikkelig, og dermed ikke kunne jobbe som de andre barna. Det var mange som var sterkere enn meg som døde. Jeg vil fortelle at de eksisterte, fortelle om drømmene og håpet de hadde. Slik har jeg prøvd å seire over ondskapen og mørket, sier hun om sin bok.

I boken «I skyggen av banyantreet», som nå har kommet på norsk, forteller Vaddey Ratner sin historie. Utgitt av Ascheoug Forlag. Foto: Forlaget
I boken «I skyggen av banyantreet», som nå har kommet på norsk, forteller Vaddey Ratner sin historie. Utgitt av Ascheoug Forlag. Foto: Forlaget Vis mer

Å hente fram de vonde minnene var krevende. Hun gruet seg i månedsvis til å beskrive hvordan faren forsvant – om scenene fra natten før og morgenen da han forlot dem. Om å se ham forsvinne … Hun tror aldri hun blir ferdig med det som skjedde.

For å få et riktig bilde av hva som hendte de fire neste årene, måtte hun få moren til å fortelle. Det var ikke bare lett.

– Jeg måtte trå varsomt. Noen ganger ville hun ikke snakke, andre ganger var det greit. Det var temaer jeg visste var spesielt vonde, som min søsters død, og min fars forsvinning. Den eneste innvendingen hun hadde til boken, var at jeg hadde gjort henne for snill, for vakker. Jeg sa at det er slik jeg husker henne, og i mine øyne er hun fortsatt vakker. Men andre oppfatter henne som ganske tøff. Det handler om styrke og vilje til å leve. Vi gjør det vi kan for å overleve. Min mor fokuserer på livet her og nå, sier hun.

LES OGSÅ Camilla ble forlatt av faren

Tror på det gode

Morens styrke har gått i arv til Vaddey. Fra faren har hun arvet et ukuelig håp. Det er dette som gjør at hun ikke hater dem som ødela familien hennes.

– Vi kan alle gjøre onde handlinger, slik vi kan gjøre gode. Jeg er nødt til å tro dette, ellers hadde jeg ikke overlevd. Noen mennesker bidro til at jeg lever i dag, som soldaten som hjalp meg da jeg ble atskilt fra familien min. Hadde jeg ikke trodd på menneskers evne til å gjøre godt, hadde alt håp vært ute, sier hun.

Du kan lese mer om Vaddey Ratner i KK 12, som er i salg fra fredag 21. mars.

LES OGSÅ Slik takler Jon Håtun sorgen