Martha Leivestad

- At store jenter ikke har sex, er noe av det tristeste jeg vet

«Du hadde vært finere om du var slank» ble Martha fortalt av en sexpartner for noen år siden. - Om noen hadde sagt det i dag, tror jeg at jeg hadde klikka.

Å VÆRE STOR ER HELT GREIT: - Jeg ønsker å vise at jeg er stor, og at det ikke gjør noen ting, selv om samfunnet mener at det ikke er pent å være stor, sier Martha Leivestad. Foto: Ida Bergersen
Å VÆRE STOR ER HELT GREIT: - Jeg ønsker å vise at jeg er stor, og at det ikke gjør noen ting, selv om samfunnet mener at det ikke er pent å være stor, sier Martha Leivestad. Foto: Ida Bergersen Vis mer
Publisert

«Hallo!» sier Martha Leivestad (28) muntert, mens hun kommer bort til bordet ved kafeen på Majorstua. Hun går inn og henter to glass vann, før hun slår seg ned. Klokka er 16.30, og hun kommer direkte fra NRKs lokaler på Marienlyst.

Martha, som er oppvokst på Stord, er kjent fra humorkollektivet 4ETG, og NRK-serien «Martha blir rik». Hun er vant til å spille på humor, og bruker det gjerne som et virkemiddel for å få frem et viktig budskap. Denne gangen handler budskapet om sex og store kropper.

For å rokke ved det «perfekte» skjønnhetsidealet samfunnet har skapt, pleier Martha bevisst å omtale seg selv som stor – noe som for mange er et svært negativt ladet ord.

- Jeg ønsker å vise at jeg er stor, og at det ikke gjør noen ting, selv om samfunnet mener at det ikke er pent å være stor. Men det er mange som er det, og det er synd at vi skal presse oss inn i en kropp nærmest ingen har, men som vi blir eksponert for over alt – på Instagram, i serier, filmer og reklamer… man ser bare de «perfekte» kroppene.

Tøffe ungdomsår

Martha er engasjert, energisk og sprudlende. Hun fremstår som veldig selvsikker, men sånn har det ikke alltid vært.

- Tenårene var knallharde, og jeg var ikke så veldig glad i meg selv. Det er tøft å være hun tjukke jenta i jentegjengen. Det plagde meg veldig – jeg kunne stå og hylgrine når jeg så meg selv i speilet, sier hun, og tilføyer:

- Å shoppe var, og er, et mareritt. Men nå har jeg flyttet fokuset; istedenfor å bli sint på meg selv, blir jeg sint på verden. Jeg blir rasende på verden! Det er veldig deilig, og ikke minst mye sunnere.

Mye endret seg i 2017, da Martha som andreklassing på Westerdals, lagde en mini-dokumentar om magen sin. Hun var lei av å gråte av sitt eget speilbilde, og ville gjøre noe aktivt med hatet. I tillegg hjalp hun venninnen sin, Wilde Siem, med å bygge opp Instagram-kontoen Happykropp.

- Vi startet den kontoen sammen, fordi vi var så lei av det forvridde kroppsidealet.

FATPHOBIA: Martha mener at fatphobia fortsatt preger samfunnet vårt i stor grad. Foto: Ida Bergersen
FATPHOBIA: Martha mener at fatphobia fortsatt preger samfunnet vårt i stor grad. Foto: Ida Bergersen Vis mer

Hun er tydelig frustrert over samfunnet vi lever i.

- Om man ser på filmer og tv-serier; når ser man store jenter som blir sett på som flotte, og ikke blir gjort narr av, eller får stygge kommentarer? Tenk at mange er livredd for å være i undertøy foran partneren sin? Fatphobia (det sosiale stigmaet ved overvekt/diskriminerende atferd rettet mot enkeltpersoner på grunn av deres vekt) lever så ekstremt i hverdagen vår, det er ikke noe gøy.

Eksponeringsterapi

Å jobbe med Youtube er også en form for eksponeringsterapi, mener hun.

- Det hjelper, faktisk. Jeg blir ikke lenger sjokkert over å se meg selv på bilder eller video. Jeg kan se et dårlig bilde av meg og tenke «okei», uten å legge all min verdi i det, slik jeg kunne gjøre før. Jeg har jo også venninner som nekter å bli tatt bilde av, i helfigur. Det er så trist, jeg får lyst til å filleriste dem, sier hun, og ler.

Martha håper at hun, ved å fortelle om sine erfaringer, kan hjelpe andre kvinner til å føle seg litt bedre med seg selv.

- Men i bunn og grunn må du like deg selv. Uansett hvor mye andre forteller deg at du er fin, kommer det ikke til å hjelpe før du finner det ut selv. Tidligere har jeg tenkte at siden jeg ikke er så enormt pen, får jeg bygge opp en sykt bra personlighet. Det er jo synd. Nå synes jeg at jeg er pen og har en dritbra personlighet.

Tabu å snakke om sex

- Til tross for at vi lever i et veldig seksualisert samfunn, er det fortsatt ganske tabu å snakke om sex. Det burde ikke bare være noe man fantaserer om – man burde være ute og leve ut fantasiene også, sier Martha.

Undersøkelser viser at et stort antall kvinner ikke ønsker å ha sex, fordi de har et dårlig forhold til egen kropp.

- Det er langt i fra uvanlig å føle på en usikkerhet under sex. Hvorfor man gjør det vil naturligvis variere, men for kvinner handler det i mange tilfeller om utseende og synet på egen kropp. Jeg tror faktisk det meste av problemet ligger i grunnen av dårlig selvbilde, ikke nødvendigvis dårlig selvtillit, har sexolog Siv Gamnes tidligere uttalt til KK.

Gamnes råder kvinner i denne situasjonen til å prøve så godt de kan å legge prestasjoner til side når de har sex. Vær tilstede i øyeblikket og nyt det fine du driver med. Det er heller ingen vits å gjøre noe du ikke vil, eller prøve å være noe annet enn det du er.

- Man må ikke glemme at sex er ikke en prestasjon. Det er noe man skal nyte, og en følelse man skal kjenne på, ikke en ting man skal gjøre. Det er da den gode sexen kommer frem - når man følger det intuitive og den gode, kåte følelsen man har, sier hun.

Trist at store jenter ikke har sex

- At store jenter ikke vil ha sex, er noe av det tristeste jeg vet om. Sex er for alle, og om du vil ha sex, skal du få lov til å ha det, uansett om du er stor eller slank, sier Martha.

En annen ting hun reagerer på, er kvinner som nekter å motta oralsex.

- Jeg tenker bare wow – ønsker de ikke å unne seg en av verdens goder? Fordi man tror at fyren ikke vil? Jeg blir på ekte trist av å høre det – det er noe av det verste jeg hører, sier hun opprørt.

DÅRLIGE ERFARINGER: Da Martha var yngre, hendte det at hun fikk noen stygge kommentarer fra sexpartnere. Foto: Ida Bergersen
DÅRLIGE ERFARINGER: Da Martha var yngre, hendte det at hun fikk noen stygge kommentarer fra sexpartnere. Foto: Ida Bergersen Vis mer

Uhyggelige kommentarer fra sexpartnere

Martha forteller at hun selv har hatt noen mindre hyggelige opplevelser med tidligere sexpartnere.

- Jeg hadde ikke sex før jeg var 19 år, og det hendte at jeg fikk noen stygge kommentarer. At jeg hadde vært finere om jeg var slank, for eksempel. Det var ikke noe hyggelig.

Det er også en annen episode Martha husker godt, hvor mannen hun var med sa: «Slapp av, Martha, jeg har håndtert en større kropp».

- Jeg ble ganske satt ut. Han snakket til meg som om jeg hadde fem føtter, liksom, sier hun, rister oppgitt på hodet, og tilføyer at det ikke ble noe på han.

- Om noen hadde sagt noe sånt til meg i dag, tror jeg at jeg hadde klikka. Ingen skal si noe sånt til meg. I hvert fall ikke i en sånn type setting. Nå vil jeg bare ha komplimenter på hvordan jeg ser ut. Og det har jeg fått, sier hun med et lurt smil.

Martha forteller at de snakker mye om disse temaene i vennegjengen hennes.

- Jeg er glad jeg har såpass mange åpne venninner, som tør å snakke om kropp og sex. Det er befriende og gøy. Her om dagen snakket vi om noen hadde opplevd at en fyr tror han tar deg på puppene, men så tar han deg på magen istedenfor. Det er jo helt sprøtt, men sånne ting er det så deilig å høre at andre også har opplevd, sier hun, og ler godt.

KOMPLIMENTER: - Nå vil jeg bare ha komplimenter på hvordan jeg ser ut, sier Martha. Foto: Ida Bergersen
KOMPLIMENTER: - Nå vil jeg bare ha komplimenter på hvordan jeg ser ut, sier Martha. Foto: Ida Bergersen Vis mer

Kleine dating-situasjoner

Martha forteller om en date hun var på for litt siden, hvor hun åpent snakket om hva hun følte, og refererte til seg selv som stor eller tjukk.

- Enkelte svarer «nei, det er du ikke, du er vakker» - som om det å være stor er det samme som å være stygg. Heldigvis sa han ikke noe sånt – han syntes det var interessant. Det er gøy med de samtalene.

28-åringen har blitt et kjent fjes for flere i løpet av de siste årene, og det hender at hun blir gjenkjent. Som oftest er det bare hyggelig, men det kan også bli litt kleint. For eksempel på date.

- Daten og jeg gikk på Narvesen, og han i kassa reagerte med å si «Du var veldig høy! Du var ikke sånn jeg så for meg, du var mye høyere enn jeg trodde!» Jeg ble litt sånn… unnskyld for at jeg ikke lever opp til forventingene? Det var litt ubehagelig at det skjedde rett foran daten, så jeg spurte om han syntes jeg var for høy. Jeg er jo en jente på 1.75 meter – like høy som mange gutter. Men jeg dater både korte og høye gutter, jeg, det går bra!

Samtalen dreier seg inn mot en annen debatt; nemlig menn som får høre at de ikke er høye nok. Martha blir oppgitt bare av å snakke om det. Hun mener at også det er noe samfunnet har skapt, og utdyper:

- Jenter skal være små, lave, blonde og ha blå øyne. Gutter og menn skal være høye og mørke. Vi er alle slaver til systemet, hvor ingen vinner. Det er så lett å skylde på hverandre, men nei, disse tankene har vi fått fra filmer, serier, Instagram og… Kylie Jenner. Fuck Kylie Jenner og den gjengen der.

Inspirerer andre

- Hva slags tilbakemeldinger får du fra følgerne dine?

- Det er jo litt av forbannelsen med å jobbe på YouTube – du kan få så mange stygge kommentarer. Jeg blir ofte tilsendt uheldige bilder av Erna Solberg, hvor de sier at det er meg. Jeg tenker bare javel? Erna leder landet, liksom, det er greit det. Egentlig er det bare synd på de som sender sånne ting.

- Du får vel også en del fine tilbakemeldinger?

- Absolutt! Jeg er heldig som fikk være med på podkasten til Iselin Guttormsen, hvor jeg blant annet snakket om hvordan det er å være en stor jente og ha sex. Mange har sagt at de kjenner seg igjen.

Det er spesielt én kommentar Martha fikk, som hun satte ekstra stor pris på.

- Det var ei som fortalte meg at hun ble så inspirert, at hun gikk og kjøpte sexy undertøy, så skulle hun hjem og ligge med mannen sin. Jeg tenkte bare: Yes, girl! Det var nydelig.

MER ÅPENHET: Martha ønsker at det skal bli mer åpenhet, og at det skal bli mindre tabu å snakke om sex. Foto: Ida Bergersen
MER ÅPENHET: Martha ønsker at det skal bli mer åpenhet, og at det skal bli mindre tabu å snakke om sex. Foto: Ida Bergersen Vis mer

En annen hendelse Martha husker godt, fant sted i fjor sommer. En ung tenåringsgutt kom bort til henne, og var helt fra seg av glede over å se forbildet sitt.

- Han kom bort og sa at han synes jeg er dritkul. Jeg tenker; hans forbilde er en morsom jente, som i tillegg er tjukk. Jeg tenker at han som 17-åring ikke kommer til å se ned på store jenter i klassen, fordi han så opp til Martha i barndommen. Det er veldig kult å ha den påvirkningskraften på noen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer