TURIA PITT: Den australske 29-åringen står som et levende bevis på at indre styrke, mot og håp er viktige stikkord for at man kan oppnå målene sine. Til vinteren gifter hun seg med forloveden Michael Hoskin, som har stått ved hennes side gjennom den tøffe tiden etter skogbrann-ulykken i 2011. Foto: NTB Scanpix
TURIA PITT: Den australske 29-åringen står som et levende bevis på at indre styrke, mot og håp er viktige stikkord for at man kan oppnå målene sine. Til vinteren gifter hun seg med forloveden Michael Hoskin, som har stått ved hennes side gjennom den tøffe tiden etter skogbrann-ulykken i 2011. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Turia Pitt

Australske Turia (29) opplevde marerittet - ble brannskadet på 65 prosent av kroppen

Kjærestens støtte betyr alt: - Jeg forelsket meg i sjelen hennes. I karakteren hennes. Hun er den eneste kvinnen som kan hjelpe meg å oppnå drømmene mine.

Publisert

Høsten 2011 deltok den tidligere australske modellen Turia Pitt (29) i det prestisjefulle ultramaraton-løpet gjennom Kimberley-regionen i Vest-Australia, da en voldsom skogbrann gjorde at den da 24 år gamle kvinnen fikk alvorlige brannskader på over 65 prosent av kroppen. Som følge av ulykken måtte hun amputere fire fingre fra venstre hånd og tommelen på høyre hånd. Ifølge den australske nettsiden News, som skrev om hendelsen kort tid etter at den inntraff, var det et uforutsett vindskifte som gjorde at skogbrannen blusset opp. 

- Det kan se ut til at vinden plutselig forandret retning, og at det ble fatalt for flere av deltakerne, sa en politimann på stedet kort tid etter ulykken.

I ettertid har Pitt, som over de siste fire årene har gjennomført over 200 operasjoner og ligget til sammen to år på sykehus, saksøkt arrangørene bak Kimberley Ultramarathon. Ifølge Wikipedia ble partene i mai 2014 enige om et forlik uten innblanding av Høyesterett. 

Før ulykken, hvor også en annen kvinnelig og to mannlige deltakere ble skadet, forklarte en pressetalsmann i Kimberley Ultramarathon, at en liten gressbrann hadde pågått i nærheten av maratonløypen i dagene før arrangementet gikk av stabelen, men at de ikke forventet at det skulle ha noen konsekvenser for konkurransen. Men slik gikk det altså ikke. 

På sin åpne Instagram-profil har Turia Pitt blant annet delt et bilde av seg selv og kjæresten tatt før den fatale ulykken: 

I still love zinc. Oh and Michael! @michael_hoskin #LakeArgyle #Kimberlies

Et bilde publisert av Turia (@turiapitt)

Heldigvis for  Pitt har hun hatt god støtte fra venner og familie i etterkant av ulykken, og spesielt hennes barndomsvenn Michael Hoskin har betydd mye for henne. De ble kjærester kort tid før den fatale skogbrann-ulykken, skriver det australske magasinet Woman's Day. Han sa opp jobben som politimann for å våke over sin syke kjæreste.

- Hun vil ikke ha medlidenhet

I et intervju med CNN i fjor fikk han spørsmålet om han noen gang hadde tenkt tanken på å gi opp forholdet etter ulykken og gå videre med livet sitt. Men for den tidligere politimannen var svaret enkelt:

- Jeg forelsket meg i sjelen hennes. I karakteren hennes. Hun er den eneste kvinnen som kan hjelpe meg å oppnå drømmene mine, skriver nettstedet Wowamazing. I et intervju med The Daily Telegrap ett år etter ulykken åpnet Hoskin opp om kjærestens tapperhet:

- Hun vil ikke ha medlidenhet av folk. Hun ønsker bare å fortsette med livet sitt som før. Hun er vakker og helt fantastisk. Hun har ellevill energi og hun elsker å være utendørs. Elsker havet slik som meg, og vi er svært aktive sammen.

Pitt skryter av støtten fra samboeren og forstår ikke når folk gir uttrykk for at hun har et mindreverdig liv på grunn av brannskadene:

- Noen mennesker finner det bisarr at jeg liksom skal ha et bra liv, men livet mitt er helt fantastisk! Jeg har en fantastisk partner, gode venner og en utrolig familie. Jeg bor i Ulladulla, et av de beste stedene i Australia. Så når folk sier at de synes synd på meg så forstår jeg dem ikke. Jeg synes ikke synd på meg selv i det hele tatt.

- For meg handler det om å vise verden at selvtillit er jevnstilt med skjønnhet. Det er så mange kvinner der ute som er fantastisk vakre, men som ikke har selvtillit, og til slutt er det nettopp dét som får deg til å bukke under. 

Fikk beskjed om at hun aldri kunne løpe igjen - gjennomførte triathlon

29-åringen, som ble født på Tahiti i 1987, men flyttet med familien til Australia som treåring, forteller videre til Woman's Day at hun blant annet har vært nødt til å lære seg å snakke og å gå igjen.

- Vi har alle en indre styrke, men det er ikke alltid at vi får sjansen til å oppleve hvor utrolige vi faktisk er. Jeg ble nødt til å kjempe meg tilbake til livet, jeg måtte lære å gå, lære å snakke. Alle de tingene jeg bare hadde tatt for gitt før ulykken, ble tilsynelatende umulige oppgaver. 

Legene hadde forklart den løpeglade kvinnen at hun mest sannsynlig aldri kom til å kunne gjennomføre et løp igjen - men Pitt er et levende bevis på at indre styrke, mot og håp er viktige stikkord for at man kan oppnå målene sine. Den 8. mai i år fullførte hun sitt første Ironman Australia-triathlon på tiden 13:24:42. Saken fortsetter under bildet.

STERK: Turia Pitt fikk beskjed av legene om at hun mest sannsynlig aldri kunne løpe igjen. «Jeg skal vise dem», tenkte hun - og i mai gjennomførte hun Ironman Australia-triathlon på tiden 13:24:42. Dette bildet er tatt i forkant av løpet. Foto: NTB Scanpix
STERK: Turia Pitt fikk beskjed av legene om at hun mest sannsynlig aldri kunne løpe igjen. «Jeg skal vise dem», tenkte hun - og i mai gjennomførte hun Ironman Australia-triathlon på tiden 13:24:42. Dette bildet er tatt i forkant av løpet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Til vinteren står drømmebryllupet mellom Pitt og Hoskin. Under en ferietur til eksotiske Maldivene i fjor fridde nemlig den tidligere politimannen til sin utkårede, skriver Daily Mail.

I tillegg til å drive med sport er også 29-åringen svært opptatt av veldedighetsarbeid, og er ambassadør for den uavhengige organisasjonen Interplast Australia & New Zealand som blant annet arbeider med opplæring av kirurger i 17 asiatiske land for å bidra til rekonstruksjon av mennesker etter ulykker. Ifølge The Border Mail gikk hun «Den kinesiske mur» og samlet inn i underkant av 2 millioner kroner til Interplast Australia & New Zealand.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer