Liva Ingebrigtsen

– Både Henrik og jeg skilte oss ut da vi var yngre

Da Liva møtte Henrik for første gang, var det spesielt én ting hun la merke til ved ham.

LAR KOMMENTARER PRELLE AV: Liva har bein i nesa og sier ifra om noe føles urettferdig. Men først og fremst fremstår hun som trygg, utadvendt og blid. Foto: Astrid Waller. Sminke, hår og styling: Anne Cecilie Olavesen
LAR KOMMENTARER PRELLE AV: Liva har bein i nesa og sier ifra om noe føles urettferdig. Men først og fremst fremstår hun som trygg, utadvendt og blid. Foto: Astrid Waller. Sminke, hår og styling: Anne Cecilie Olavesen Vis mer
Publisert


Det siste året på ungdomsskolen hadde Liva Ingebrigtsen (26) blondt hår og gikk i rosa bluser. Hun ville gli inn i mengden for å unngå kommentarer om at hun skilte seg ut. Hun hadde opplevd å få bemerkninger på det mørkfargede håret de to første årene. Men det kjentes ikke riktig. Skulle hun få kommentarer på stilen, da måtte hun i hvert fall stå inne for den.

Liva er oppvokst på et lite sted hvor aksepten for å være annerledes kjentes mindre. 26-åringen har alltid skilt seg litt ut, og hun tror kommentarene hun kunne få slengt fra medelever har gjort henne tøffere.

– Det ga seg nokså fort, og jeg var ganske streng med dem som ikke klarte å oppføre seg. Jeg ga litt mer faen etter hvert som tiden gikk, forteller hun til KK.

– Jeg så ikke ut

Etter sommerferien et av årene tidlig på barneskolen dukket hun opp med rødt hår og nyklipt bob. Hun kommer fra en familie som er opptatt av å finne sin identitet og at det er viktig å være seg selv. Liva har fått lov til å uttrykke seg på måter som har vært viktig for henne.

– Jeg fikk alltid velge klær selv da jeg var liten. Jeg så ikke ut, og mor og far var så flaue over å gå sammen med meg!

Men det var mørkt hår og tatoveringer hun følte seg vel med.

– Jeg setter veldig pris på at jeg har fått eksperimentert og sett hva som passer meg, og funnet min stil. Det gjorde at jeg ble veldig trygg i meg selv, og det ønsker jeg for mine egne døtre også.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Dette intervjuet er hentet fra KK nr.15 som er i salg fra fredag 22. juli.
Dette intervjuet er hentet fra KK nr.15 som er i salg fra fredag 22. juli. Vis mer

Opplevde mobbing

Med årene har tatoveringene blitt en del av identiteten hennes. Hun beskriver flere av dem som «nerdetatoveringer» som inkluderer Star Wars, Harry Potter og Ringenes Herre, mens tatoveringene av stjernetegnet til døtrene betyr mer. Og tatoveringer har hun alltid ønsket mange av.

– Noen ganger har vel mor tenkt at jeg ikke trenger flere. Men igjen har jeg fått gjøre det som er rett for meg. Jeg heier veldig på at alle skal få lov til å være seg selv.

I en periode opplevde 26-åringen å få slengt en del stygge ord som hun i dag ser tilbake på som mobbing.

– Jeg var litt «emo» en periode. Det gikk egentlig på at jeg farget håret mitt veldig mørkt, slik som jeg også er nå, sier hun og legger til at hennes naturlige hårfarge er blond mens hun peker på det mørke håret sitt som er festet i en lav hestehale.

– Og at jeg hørte på musikk som ikke var på topplista – det skulle ikke mer til.

IDENTITET: Å bli trygg på hvem man er, har vært viktig for Liva. Tatoveringer har blitt en del av hvem hun er, og hun tar stadig flere. Foto: Astrid Waller. Sminke, hår og styling: Anne Cecilie Olavesen
IDENTITET: Å bli trygg på hvem man er, har vært viktig for Liva. Tatoveringer har blitt en del av hvem hun er, og hun tar stadig flere. Foto: Astrid Waller. Sminke, hår og styling: Anne Cecilie Olavesen Vis mer

Skilte seg ut sammen

Da KK møter Liva i Oslo har proffløper og ektemannen Henrik Ingebrigtsen vært på treningsleir i USA i seks uker. Han er bortreist på konkurranser og treningsleirer i ukevis av gangen. Idretten er aldri det store samtaleemnet når han er hjemme med familien i Sandnes.

– Jeg kan spørre om treningen gikk fint og om skadene er bedre, før vi går over til å snakke om helt andre temaer. For min del er livet så mye mer enn det, sier hun og fortsetter:

– Idrettskarrieren til Henrik kommer en dag til å ta slutt. Hvis alt vi snakker om skal dreie seg om det, tror jeg sjokket når vi går ut av den verdenen blir enda større – for hva er det da egentlig vi skal snakke om? Det tar stor plass i tidsskjemaet, men ikke i samtalen. Vi har mye annet vi kan snakke om, heldigvis, sier hun og ler.

Da hun møtte Henrik for første gang, la hun merke til at han hadde på seg svart neglelakk. At han skilte seg ut, var en av de tingene hun likte ved han. Det viste seg snart at de hadde mange felles interesser. Det hele var veldig spennende, og det hjalp at Henrik var frempå.

– Jeg har gjerne skilt meg ut da jeg var yngre, og det gjorde han også. Det var veldig kjekt å finne hverandre.

KREATIV SJEL: Liva har mange baller i luften som influenser og innholdsskaper samt forfatter og illustratør. Hun liker også å male og interesserer seg for kunst. Foto: Astrid Waller. Sminke, hår og styling: Anne Cecilie Olavesen
KREATIV SJEL: Liva har mange baller i luften som influenser og innholdsskaper samt forfatter og illustratør. Hun liker også å male og interesserer seg for kunst. Foto: Astrid Waller. Sminke, hår og styling: Anne Cecilie Olavesen Vis mer

Ville satse på egen karriere

Tobarnsforeldrene har funnet sin måte å håndtere hverdagen på. Med besteforeldre og søsken som stadig stiller opp, kan også Liva holde på meg egne prosjekter. Med voksende plattformer på sosiale medier, følger også flere jobber. Og hun legger ned mye tid i å lage innhold.

– Det er ikke en vanskelig jobb, men du må gjøre det hele tiden. Hvis du tar en fridag, merker du det fort på responsen fra følgere, og det gjør at du må være hele tiden.

Liva deler mye av seg selv på sosiale medier. Bakgrunnen for at hun bevisst gikk inn for å skape et navn på sosiale medier og ønsket å dele av seg selv, handler om identitet. Hun ønsker ikke å bli definert som «kona til Henrik».

– Jeg kjente at jeg hadde lyst til å definere meg selv slik jeg er. Nå har fokuset blitt mer på at jeg har mine egne prosjekter som jeg brenner for, og jeg synes det er så kjekt, sier hun.

– Jeg er veldig glad for at jeg valgte å hive meg ut i det, for det har alltid vært veldig viktig for meg å være meg selv.

FARGERIKT PÅ KONTORET: Slik så Livas kontor ut under produksjonen av illustrasjonene til boka. FOTO: Privat
FARGERIKT PÅ KONTORET: Slik så Livas kontor ut under produksjonen av illustrasjonene til boka. FOTO: Privat Vis mer

Det ene har ført til det andre, og da hun en dag i 2016 kom opp med ideen til en barnebok, skulle det ta enda noen år før hun nevnte det for managementet sitt. Med positiv respons og mange skriveøkter senere, vil første bok i det hun håper kan bli en serie, utgis i høst. Dette blir første møte med «familien Springebrigtsen» – en skjønnlitterær bok med egne illustrasjoner. Inspirasjonen har hun blant annet hentet fra Roald Dahls mange barnebøker som hun selv elsket å lese som liten.

Den snart ferdigutdannede lektoren i engelsk og historie utsatte masteroppgaven for å skrive bok. Hun har alltid gått med drømmen om å leve av å skrive bøker. Samtidig vet hun at det er krevende. Da hun merket en økning i popularitet på sosiale medier, tenkte hun at det kunne være en fordel med et navn mange kjente til, om hun i fremtiden skulle begi seg ut på et bokprosjekt.

Aktivitet hos egne barn

Boken har hun testet på sine egne barn på 3 og 5 år. Den blide, stødige og kreative tobarnsmoren har mange baller i luften. Aller mest virker det som at hun er bevisst egne verdier, hvor hun har de fra og hva hun ønsker å videreføre til sine egne døtre.

Gjennom NRK-suksessen Team Ingebrigtsen har seerne siden 2016 og frem til 2021 fått følge løpefamiliens hverdag. Med brødrene Henrik, Filip og Jakob i spissen har vi fått se oppturer, nedturer, kjærlighet, skuffelser og seiere. I den første sesongen fikk vi se at Henriks tidligere trenerpappa Gjert var skeptisk til at sønnen hadde funnet kjærligheten. Med årene er hun blitt flink til å la sånne ting prelle av. Det viktigste for henne er at hun og Henrik vet hvordan de ønsker å ha det.

Som en storfamilie i medienes søkelys, har det blåst rundt familien Ingebrigtsen ved flere anledninger. På nyåret kom nyheten om at yngstejenta Ingrid ikke ønsket å satse på løpingen videre og at Gjert trådte ut av rollen som trener for sønnene, som førte til flere oppslag og spekulasjoner.

Liva ønsker ikke å kommentere på disse spekulasjonene. Men der svigerfar Gjert tidligere hadde rollen som trener, har ektemannen Henrik overtatt en del av ansvaret.

Samtidig har Liva og Henriks døtre begynt med fritidsaktiviteter som turn og fotball. Liva og Henrik har gjort seg opp tanken om at de ikke skal presse jentene til noe.

– De skal få lov til å prøve alt de vil og finne det de liker, og vi kommer ikke til å presse på at de skal gjøre noe ut av det, med mindre de selv finner ut at de har interesse av det. Igjen, for meg er det veldig viktig at du får gjøre det som er rett for deg, og ikke gjøre noe fordi du tror at noen forventer det av deg, sier den reflekterte 26-åringen.

– Jeg håper de klarer å finne et eller annet i livet som de drives av ut ifra egne interesser. Om de vil bli verdensmestre skal de få finne ut av det selv.

Den livsstilen er likevel ikke noe hun kjenner et stort behov for på vegne av døtrene. Hun vet selv hvor mye en idrettsutøver og familien må ofre.

Hun er vant til å se idrettsglede hos mannen sin, men den idrettsgleden hun nå ser hos sine barn, det er noe helt annet.

– Det er utrolig kjekt å se idrettsglede hos barn. Man blir så stolt første gangen de opplever mestring.

BALANSE: Tobarnsmoren har en unik evne til å få hverdagen til å gå opp med alt som står på agendaen. Løsningen hennes er lister over hva som skal utføres ukentlig. Foto: Astrid Waller. Sminke, hår og styling: Anne Cecilie Olavesen
BALANSE: Tobarnsmoren har en unik evne til å få hverdagen til å gå opp med alt som står på agendaen. Løsningen hennes er lister over hva som skal utføres ukentlig. Foto: Astrid Waller. Sminke, hår og styling: Anne Cecilie Olavesen Vis mer

Noe å falle tilbake på

Som student, forfatter, influenser og tobarnsmor har hun nok å holde fingrene i. Hun trives godt med den livsstilen og ønsker å fortsette med det, for det er nå hun har muligheten. Samtidig passer den friheten hun har med livsstilen til Henrik, noe hun setter stor pris på.

– Det har vært mye å sjonglere i perioder, men jeg er glad for å ha gjort det. Jeg trenger ikke å bli stresset den dagen jeg ikke kan jobbe med sosiale medier lenger, for jeg har andre ting å falle tilbake på.

Drømmen er at boka hun nå har utgitt, kan bli en serie på sikt.

Det unge ekteparet flyttet inn i et arkitekttegnet hus et steinkast fra Henriks foreldre på selveste julaften.

– Det var herlig å våkne der første juledag – i drømmehuset! Vi har brukt en arkitekt som er kjempeflink. Han har tegnet et hus som er moderne, men med klassiske materialer som gjør det litt retro. Det skiller seg litt ut, og det er veldig Henrik og meg.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer