Hemmeligheter:

Bærer du på mange hemmeligheter om deg selv og andre?

Det er spennende der og da, men kan i lengden skade deg som menneske.

HEMMELIGHETER: Holder du mye hemmelig i redsel for hva folk vil synes om deg? Dette kan være tyngende og hindre deg fra å være helt fri. FOTO: NTB Scanpix
HEMMELIGHETER: Holder du mye hemmelig i redsel for hva folk vil synes om deg? Dette kan være tyngende og hindre deg fra å være helt fri. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Hemmeligheter. De er spennende sannheter vi ønsker å holde borte fra dagens lys, men som vi likevel bare MÅ dele med en eller annen fordi vi ikke klarer å bære dem alene. De kommer i mange former; hemmeligheter andre betror oss om seg selv, hemmeligheter vi betror andre om oss selv, og hemmeligheter andre betror oss om andre, altså sladder. Uansett hvilken type hemmelighet det er kan den tynge oss og bli en løgn vi blir nødt til å opprettholde.

– Å påta seg å holde på en hemmelighet er å påta seg en byrde. Man kan komme i en situasjon hvor man blir nødt til å lyve, og man må holde orden på hva man har sagt til hvem, forklarer Sondre Risholm Liverød.

Han er psykologspesialist, driver hjemmesiden webpsykologen.no, og er å høre i podkasten SinnSyn.

Ifølge ham kan selv hvite løgner om hvorfor det ikke passer å møtes likevel tynge deg i lengden, fordi selv om man ikke blir tatt i direkte løgn kan folk ofte fornemme de menneskene som bruker løgn som unnvikelsesmanøver, og man vil automatisk etablere en viss skepsis og avstand i møte med dem.

– Når du først har begynt å si at barna er syke for å komme deg unna en avtale, mens sannheten er at du ikke har overskudd til å gå på kino, har du kommet deg billig ut av et ubehagelig dilemma, men også denne typen småløgner kan komme til å straffe seg på lengre sikt, sier han.

LES OGSÅ: Parforhold: – Vi skjuler alt for mye og det bare tukler det til for oss

Skjuler svakhetene bak «maska»

- Hvorfor holder vi egentlig ting hemmelig?

– Dessverre er det slik at mange av oss tar på oss forskjellige «masker» når vi er sammen med andre, noe som hindrer oss i å etablere fortrolige forhold. Min erfaring er at mennesker dypest sett ønsker å være seg selv fullt og helt, men fordi vi er så opptatt av hvordan vi burde være og hvordan andre oppfatter oss, spiller vi ulike roller. Desto mer vi må spille, desto vanskeligere blir det å inngå nære relasjoner til andre mennesker, sier Liverød.

Han forklarer at når vi forteller noen en hemmelig, åpner oss og tar av oss «maska» , kan dette forstås som en åpning for å bli bedre kjent og skape en mer fortrolig relasjon. Istedenfor å spille det «sosiale spillet» velger man å være åpen og fortrolig, noe som gir den andre en mulighet til å bli bedre kjent meg deg.

TA AV «MASKA»: Er du redd for å ta av deg «maska» og vise hvem du er fullt og helt? Vel, ifølge Sondre Risholm Liverød vil de fleste sette pris på ærligheten, og man vil skape en mer fortrolig relasjon. FOTO: NTB Scanpix
TA AV «MASKA»: Er du redd for å ta av deg «maska» og vise hvem du er fullt og helt? Vel, ifølge Sondre Risholm Liverød vil de fleste sette pris på ærligheten, og man vil skape en mer fortrolig relasjon. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

– Vi kan oppleve at det å være lei seg, føle seg mindreverdig, sårbar og usikker er egenskaper vi må skjule for andre. Mange mennesker går rundt med en grunnleggende mistillit til andre og forventer at avsløringer av egne «svakheter» vi bli misbrukt. Man tror en mer oppriktig variant av seg selv vil skremme folk vekk eller gjøre deg mindreverdig i deres øyne, mens det motsatte som regel er tilfellet, forklarer han.

LES OGSÅ: «Norske hemmeligheter»: – De norske anonyme hemmelighetene avslører mange triste skjebner rundt oss

En sikker vei til ensomhet

Så har vi en annen type hemmeligheter, nemlig de hemmelighetene du vet du egentlig ikke burde fortelle videre, men som likevel frister deg aller mest til å gjøre det.

Noen hvisker i øret ditt og forteller hvem de ble med hjem etter festen i helga, hvem som er forelsket i hvem, eller hvem som mista jobben fordi de ikke gjorde som de fikk beskjed om. Man vet man ikke burde fortelle det videre, men likevel er det så fristende å bare dele det med én annen person. Det kan vel ikke skade, hun sier det jo ikke videre?

– Jeg tror mange kjenner seg igjen i nytelsen av å kunne være den som kommer med en nyhet ingen andre vet om, uansett om det er en hemmelighet eller ikke. Det får deg til å føle deg spesiell, og lysten til å spre en hemmelighet kommer nok fra den narsissistiske siden av oss, sier Coach hos Din life coach, Christine Otterstad.

Hun forklarer at i tillegg til ønske vi har om å føle oss interessante, kan også ønske om samhold og fellesskap være årsaker til at vi deler hemmeligheter videre.

LES OGSÅ: Derfor baksnakker vi andre, selv om vi «hater» sladder

SLADRING: Ifølge Sondre Risholm Liverød kan sladring indikere at man sliter med mindreverd, og derfor har behov for å gjøre seg interessant på andres bekostning. FOTO: NTB Scanpix
SLADRING: Ifølge Sondre Risholm Liverød kan sladring indikere at man sliter med mindreverd, og derfor har behov for å gjøre seg interessant på andres bekostning. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

– De som vet noe andre ikke vet vil nok føle at de har noe som binder dem sammen. Det er en deilig følelse som lett kan friste, sier Otterstad.

Vi må likevel være forsiktige, for selv om det å ta del i sladring kan være fristende, kan vi ende opp med å såre og skuffe folk rundt oss.

– Vi nordmenn er veldig opptatte av ærlighet og tillit. Dette er inngrodde verdier i kulturen vår, og tråkker man på disse verdiene kan folk bli veldig såra, og sannsynligheten for at man blir betrodd med hemmeligheter igjen er liten, sier Otterstad.

Ifølge Liverød er det å ta del i sladring en sikker vei til ensomhet, da man rett og slett ikke er til å stole på.

– Det fungerer omtrent på samme måte som rusmisbruk; det kan føles godt i øyeblikket, men skader deg som menneske på lengre sikt. De som selger andres hemmeligheter vinner en midlertidig følelse av å være viktig, men det er en desperat strategi. Disse menneskene sliter med en underliggende følelse av mindreverd, og i mangel av bedre løsninger gjør de seg interessante på andres regning. Kanskje omgir de seg med mange venner, men det er ofte venner som ikke tør annet enn å holde seg inne med dem, sier han.

LES OGSÅ: Derfor bør du tenke deg to ganger om før du forteller en «hvit løgn» til barnet

Uten hemmeligheter er du fri

Det heter seg at ærlighet varer lengst, og ifølge Liverød er dette et ordtak som understøttes av psykologisk teori.

Han viser til en bok skrevet av den amerikanske forfatteren Sam Harris som viser at 10 prosent av kommunikasjonen i et ekteskap er løgn, og blant elevene på en ungdomsskole er over 30 prosent løgn. Disse er ikke ondsinnede løgner, men mindre unndragelser av sannheten, såkalte hvite løgner, en form for overdrivelser som har til hensikt å sette personen i et bedre lys, eller usanne tilbakemeldinger som har til hensikt å skåne andres følelser.

FRIHET: Er du ærlig og oppriktig vil du ikke ha så mange hemmeligheter, og du kan føle deg fri. FOTO: NTB Scanpix
FRIHET: Er du ærlig og oppriktig vil du ikke ha så mange hemmeligheter, og du kan føle deg fri. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

– Å forplikte seg til sannhet, oppriktighet og å tilstrebe å være en mest mulig troverdig person, er kanskje noe av det viktigste du kan gjøre for din egen karakter og dine relasjoner til andre. På et slikt grunnlag vil man ikke ha så mange hemmeligheter, fordi man er åpen og ærlig, og man slipper å bekymre seg for hva andre tenker eller er i stand til å «avsløre» når man engasjerer seg i sosiale sammenhenger. Du kan med andre ord være fri, sier Liverød.

Han konkluderer med at hemmeligheter er tveeggede. De kan ha til hensikt å styrke en relasjon mellom to mennesker, men kan også ha til hensikt å undergrave andre for å hevde seg selv.

– De fleste vil kjenne igjen denne forskjellen, både i seg selv og andre.

LES OGSÅ: Har du en hemmelighet? Det kan gå på helsa løs

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer