Hemmeligheter:

Bærer du på mange hemmeligheter om deg selv og andre?

Det er spennende der og da, men kan i lengden skade deg som menneske.

HEMMELIGHETER: Holder du mye hemmelig i redsel for hva folk vil synes om deg? Dette kan være tyngende og hindre deg fra å være helt fri. FOTO: NTB Scanpix
HEMMELIGHETER: Holder du mye hemmelig i redsel for hva folk vil synes om deg? Dette kan være tyngende og hindre deg fra å være helt fri. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Hemmeligheter. De er spennende sannheter vi ønsker å holde borte fra dagens lys, men som vi likevel bare MÅ dele med en eller annen fordi vi ikke klarer å bære dem alene. De kommer i mange former; hemmeligheter andre betror oss om seg selv, hemmeligheter vi betror andre om oss selv, og hemmeligheter andre betror oss om andre, altså sladder. Uansett hvilken type hemmelighet det er kan den tynge oss og bli en løgn vi blir nødt til å opprettholde.

– Å påta seg å holde på en hemmelighet er å påta seg en byrde. Man kan komme i en situasjon hvor man blir nødt til å lyve, og man må holde orden på hva man har sagt til hvem, forklarer Sondre Risholm Liverød.

Han er psykologspesialist, driver hjemmesiden webpsykologen.no, og er å høre i podkasten SinnSyn.

Ifølge ham kan selv hvite løgner om hvorfor det ikke passer å møtes likevel tynge deg i lengden, fordi selv om man ikke blir tatt i direkte løgn kan folk ofte fornemme de menneskene som bruker løgn som unnvikelsesmanøver, og man vil automatisk etablere en viss skepsis og avstand i møte med dem.

– Når du først har begynt å si at barna er syke for å komme deg unna en avtale, mens sannheten er at du ikke har overskudd til å gå på kino, har du kommet deg billig ut av et ubehagelig dilemma, men også denne typen småløgner kan komme til å straffe seg på lengre sikt, sier han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer