Foto: Siren Lauvdal
(Ca. 14 stykker)
3 dl vann
2 ss olje
2 ts salt
2 egg + 1 plomme
ca. 10 dl hvetemel
2 ss sukker
Rør gjæren ut i fingervarmt vann sammen med sukkeret. La det stå i 5 minutter. Ha blandingen i en eltemaskin, hvis du har, ha i 2 egg, salt og tilsett gradvis melet til du får
en fast deig. Ha deigen på melet bord og arbeid med den til den blir smidig. Hev deigen
i 40 minutter. Del den i ca. 14 boller og bruk tommelen til å lage et hull i midten. Trekk litt utover slik at du får en smultringform. Legg dem på et bakebrett og etterhev i 30 minutter. Kok opp vann og 1 ss sukker i en stor kjele. Ha litt mel på bakepapir på brettet. Sett stekeovnen på 220°. Ha i to og to bagels i kjelen og la dem koke 4–5 minutter hver. Ta dem ut med en hullsleiv. Eventuelt legg dem kjapt på kjøkkenpapir slik at litt av vannet forsvinner. Pensle med eggeplomme, strø på med favorittfrø. Jeg bruker sesamfrø og valmuefrø. Stek i 25 minutter.
