Kultur & Underholdning

Bakgårdsfest

Hagen i bakgården er perfekt for et fargesprakende jenteparty.

Publisert
Sist oppdatert
Enkelt landbrød
1/2 pakke gjær (25 g)
2 toppede ts salt
1 ss honning
5 dl lunkent vann
3 dl sammalt hvete, grov
6–7 dl hvetemel
ca 1 dl hvetemel til utbakingen

Smuldre gjæren i en bakebolle. Dryss på salt og ha i honning. Hell i litt av det lunkne vannet og rør til gjæren er oppløst. Hell i resten av vannet. Bland i sammalt hvete og til slutt fint hvetemel. Arbeid deigen sammen med en tregaffel. Deigen er ganske løs. La den heve med et kjøkkenhåndkle over bollen i cirka 1 time. Smør en plate eller dekk den med bakepapir og sett den til side. Arbeid inn ytterligere 1–2 dl hvetemel i den ferdighevede deigen og elt den noen minutter i bollen. Hell den ut på et godt melet bord, ha rikelig med mel på hendene også. Form deigen til et stort brød, klapp litt mel utenpå og flytt det over på platen. Skjær et langt snitt i deighinnen med en skarp, tynn kniv. La brødet heve i 20 minutter. Varm i mellomtiden stekeovnen til 250 grader. Stek brødet midt i ovnen i 15 minutter. Senk deretter varmen til 200 grader og la det steke videre til brødet har stekt 40–50 minutter til sammen. La det avkjøle på rist. Skjær helst ikke i brødet før det er helt kaldt.

Lag sommerkurven selv
● 34 greiner (3 stk 65 cm lange, 20 stk 28 cm lange, 6 stk ca 100 cm lange, 5 stk ca 30 cm lange)
● Naturfarget snor
● Kniv

SLIK GJØR DU:
1. Lag seks sirkler med ulik diameter. Ta en 100 cm lang grein og bøy den til en sirkel. La det overlappe ca 7 cm. Kutt av overflødig lengde med en kniv. Knytt sirkelen sammen med tau, se tegning. La det være igjen et langt stykke tau når du kutter det, slik at det kan brukes til å fortsette å knyte sammen kurven senere. Sirklene skal lages med følgende diameter, én med 28 cm, én med 26 cm, én med 20 cm, én med 18 cm og to med 24 cm.

2. Den minste sirkelen skal danne bunnen på kurven. Legg sirkelen flatt på et bord. Legg fem 30 cm lange greiner oppå bunnen. Fordel dem jevnt over hele flaten på bunnen. Bind dem fast til kantene på sirkelen med tau. Ikke klipp av tauet når du har knytt den første knuten; du trekker tauet videre, knytter knute nr 2 osv. Når du har knyttet fast alle greinene til sirkelen, klipper du av tauet og endene på greinene slik at bunnen blir jevn og rund.

3. Nå skal du flette selve kurven, se nøye på tegningen. Ta 20 stk greiner, 28 cm lange. Fordel greinene, to og to, jevnt rundt kanten på den største sirkelen og knytt dem til kanten, se tegning. Ikke kutt av tauet når du har lagd en knute, men trekk det videre til neste knute. Når du har knyttet fast alle greinene til sirkelen, fortsetter du med neste sirkel, som skal være litt mindre enn den første. Knytt fast greinene til denne sirkelen på samme måte. Ha ca 5 cm avstand mellom sirklene. Fortsett å knytte sammen kurven på samme måte med de resterende sirklene. Greinene skal danne et diagonalt rutemønster. Til slutt knytter du fast bunnen til kurven.

4. Håndtaket lages av 3 stk 65 cm lange greiner. Knytt fast endene på de tre greinene til den øvre kanten på kurven. De skal knyttes fast en og en, side ved side. Flett greinene sammen, se bildet, og bøy håndtaket over til den andre siden av kurven. Knytt endene fast på samme måte. Legg et håndkle i kurven og knytt endene rundt håndtaket.

Fire gode naboer, godt brød, salat
og varme på grillen. Det blir det bakgårdsfest av. Prikkete plastduk (kr 300, Bolina).
Fire gode naboer, godt brød, salat og varme på grillen. Det blir det bakgårdsfest av. Prikkete plastduk (kr 300, Bolina). Vis mer
Det gamle hagemøblementet har fått en omgang med malerkosten
og framstår med shabby sjarm. Plastboller med prikker (kr 90) matcher duken, lysblå porselenstallerkener (kr 120/stk) og lyseblå glass matcher tallerkenene (kr 35/stk, alt fra Verket Interiør), rutete pappkrus (kr 40/10 stk) glassmugge (kr 170, begge fra Bolina).
Det gamle hagemøblementet har fått en omgang med malerkosten og framstår med shabby sjarm. Plastboller med prikker (kr 90) matcher duken, lysblå porselenstallerkener (kr 120/stk) og lyseblå glass matcher tallerkenene (kr 35/stk, alt fra Verket Interiør), rutete pappkrus (kr 40/10 stk) glassmugge (kr 170, begge fra Bolina). Vis mer
Grillen er lagd av en oljetønne. Den er supereffektiv og virker like bra på alt fra maiskolber til hele lam. Grillen er enkel å lage selv hvis du får lagd et stativ den kan stå på og med en rist i bunnen.
Grillen er lagd av en oljetønne. Den er supereffektiv og virker like bra på alt fra maiskolber til hele lam. Grillen er enkel å lage selv hvis du får lagd et stativ den kan stå på og med en rist i bunnen. Vis mer
Landbrød til festen baker du selv.
Landbrød til festen baker du selv. Vis mer
En arbeidsbenk i sink og malt metall ble kjøpt på Ikea for noen år siden og gjør nytten som anretningsbord. Fuglebur (kr 450, Room), prikkete porselenskrus i rødt og hvitt (kr 110/stk) og lyseblå plastboller (kr 90, begge fra Verket Interiør), rød Stelton termokanne (kr 425, Norway Designs), terrakottapotte (kr 15, Ikea), svart krakk er kjøpt i brukthandelen (kr 50, Far og Sønn), oppbevaringsboks i plast (kr 159, Verket Interiør).
En arbeidsbenk i sink og malt metall ble kjøpt på Ikea for noen år siden og gjør nytten som anretningsbord. Fuglebur (kr 450, Room), prikkete porselenskrus i rødt og hvitt (kr 110/stk) og lyseblå plastboller (kr 90, begge fra Verket Interiør), rød Stelton termokanne (kr 425, Norway Designs), terrakottapotte (kr 15, Ikea), svart krakk er kjøpt i brukthandelen (kr 50, Far og Sønn), oppbevaringsboks i plast (kr 159, Verket Interiør). Vis mer
Den koseligste sommerkurven lager du selv. Plukk greinene eller kjøp dem hos en gartner. Legg i et håndkle og fyll opp med lekre rundstykker. Ferdig for piknik ute i det fri!
Den koseligste sommerkurven lager du selv. Plukk greinene eller kjøp dem hos en gartner. Legg i et håndkle og fyll opp med lekre rundstykker. Ferdig for piknik ute i det fri! Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer