Kk Portrett

- Bakterien spiste meg opp innenfra

Men ulykken i Malaysia viste seg å være det minste problemet for Birgit Skarstein (25).

DELTAR I PARALYMPICS:  I dag (onsdag 12. mars klokken 10:20) stiller Birgit Skarstein til kvalifiseringen til 1 km/sprint. Søndag 16. mars er det 5 kilometer med oppstart klokken 12:30. Vi heier på deg!
 Foto: Charlotte Wiig/All Over Press Norway
DELTAR I PARALYMPICS: I dag (onsdag 12. mars klokken 10:20) stiller Birgit Skarstein til kvalifiseringen til 1 km/sprint. Søndag 16. mars er det 5 kilometer med oppstart klokken 12:30. Vi heier på deg! Foto: Charlotte Wiig/All Over Press Norway Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hva vet vi egentlig om de kreftene som bor i oss? Hva vet vi om det som ligger på dypet?

Når Birgit for fire år siden hopper ut i en sjø i Malaysia, treffer noe hardt hun den dag i dag ikke vet hva var, og stiger opp igjen for å trekke pusten, kjenner hun først ikke smertene. Ser bare blodet som et rødt slør i vannet. Ser leggbeinet stikke ut, ja hele beinet er nesten revet av over ankelen. Og likevel. Umiddelbart tenker hun at dette «årner» seg.

En ambulanse kommer til, hun opereres flere ganger. Men når hun sender bilder av beinet til sin kirurgonkel hjemme i Norge, er beskjeden klar: Kom hjem med en gang.

HEIA BIRGIT! I sin Paralympicsdebut i Sochi forrige uke, var Birgit Skarstein svært godt fornøyd med en 12. plass på 12 kilometer i langrennspigging. Søndag er det 5 kilometer klokken 09.30 på NRK.  Foto: Charlotte Wiig
HEIA BIRGIT! I sin Paralympicsdebut i Sochi forrige uke, var Birgit Skarstein svært godt fornøyd med en 12. plass på 12 kilometer i langrennspigging. Søndag er det 5 kilometer klokken 09.30 på NRK. Foto: Charlotte Wiig Vis mer

Lille julaften, mens andre pynter juletreet, lander luftambulansen ved sykehuset i hjemkommunen Levanger. Det er her det blir klart at det ødelagte beinet er det minste av Birgits problemer.

LES OGSÅ: Slik ble livet til Kari (32) etter «Ingen grenser»

Så bakterien spise opp litt av beinet hver dag

Med seg hjem fra Malaysia har ungjenta, som senere ble kjent gjennom tv-suksessen «Ingen Grenser», med seg en kjøttetende bakterie. I hele verden finnes kun ett tidligere kjent tilfelle med samme bakterie.

Ingen vet hvordan dette best kan behandles. Det eneste som er sikkert, er at den spiser henne opp innenfra.

– Den spiste opp cellene mine, beina, muskelmassen. Jeg så det forsvant litt hver dag, forteller Birgit.

Hun får antibiotika intravenøst og store doser smertestillende mens ulike medisiner testes ut. Det daglige følget er feber, kvalme, dårlig matlyst. Men aller verst er den store usikkerheten. Å ikke vite om hun kommer til å leve eller dø.

KJØTTETENDE BAKTERIE: Birgits bein ble infisert med en kjøttetende bakterie etter ulykken i Malaysia.  Foto: All Over Press Norway
KJØTTETENDE BAKTERIE: Birgits bein ble infisert med en kjøttetende bakterie etter ulykken i Malaysia. Foto: All Over Press Norway Vis mer

Etter åtte måneder og 15 re-operasjoner av beinet, ser det ut til å gå veien. Kun en siste planlagt operasjon gjenstår, idet livet skal ta enda en ny stygg finte.

Under operasjonen får Birgit epiduralbedøvelse i ryggen. Men istedenfor gradvis å få følelsen tilbake i kroppen … så forsvinner den. Først etter fire måneders venting på å få tilbake følelsen i beina, blir det endelig fastslått:

Det er ikke en tropisk kjøttspisende bakterie som har forårsaket lammelsen. Det er en norsk sykehustabbe, en i dag dokumentert rutinesvikt: Epiduralbedøvelsen Birgit fikk under det som skulle være den siste operasjonen, gikk det galt med. Bedøvelsen vil aldri gå ut av kroppen. og hun kommer aldri til å kunne gå igjen.

«Folk gjør feil» konstaterer Birgit enkelt.

LES OGSÅ: Å bli pleietrengende var min største frykt

Snudde svakhet til styrke

Å tenke på hva som kunne ha vært, er ikke en «option». Å bruke det man har, der man er, er en fasttømret filosofi.

At hun nå deltar i langrenn i Paralympics, burde strengt tatt ikke overraske noen. Man trenger ikke bein for å gå langrenn. Birgit staker seg fram på kjelke.

KK11, i salg fra 14. mars
KK11, i salg fra 14. mars Vis mer

Knapt to år har gått siden hun startet å konkurrere aktivt både i langrenn og i roing. Allerede etter et halvt år, i august 2012, kvalifiserte hun seg til VM i Sør-Korea, der hun fosset inn til sølvmedalje.

Og kan hende er det i dette øyeblikket, på toppen, at det ble klart for henne hva som har ligget i bunnen. For her er hva som raste gjennom Birgits hode idet medaljen ble hennes:

– Jeg var veldig lykkelig. Jeg hadde snudd svakhet til styrke. Det kjentes utrolig deilig at selv om jeg er svak på noen områder, er jeg sterk på andre.

- En medalje kjentes ut som et håndfast bevis på at vi hadde lyktes i å gjøre styrken til det mest gjeldende.

- Idretten ble en måte å vise at en kan få til veldig mye med det en har. Men det har vært en lang reise, sier Birgit.

Intervjuet kan leses i sin helhet i KK utgave11, som er i salg fra fredag 14. mars.

 

 

 

 

 

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer