Kultur

Baluba med Bruce

Bruce Willis i underholdende politiaction.

Baluba med Bruce
Publisert
Sist oppdatert

16 Blocks

 • Regi: Richard Donner

 • Med: Bruce Willis, Mos Def, David Morse, Jenna Stern

 • Sjanger: Action/drama

  Karakter: kkkkkk

  «Livet er altfor langt, og typer som deg får det til å virke enda lenger», sier etterforsker Jack Mosley mutt til den masete fangen han har i baksetet av politibilen i filmen 16 Blocks. Kort tid senere må han bite i seg ordene - fangen Eddie er i ferd med å bli årsaken til at Jacks liv kan få en brutal avkorting.Bruce Willis spiller Jack Mosley, en alkoholisert og særdeles sliten politimann som er mer opptatt av hvor neste tørsteslukker skal komme fra, enn hvordan jobbens viderverdigheter utfolder seg. Hiphoperen Mos Def har i flere år vist seg fram også på lerretet, og her har han rollen som småtyven Eddie. Eddie sitter på informasjon som kan true karriereren til en rekke prominente politifolk, og det blir derfor kjapt klart at det er flere som vil forhindre at Eddie rekker fram til rettssalen for å vitne. Sjåføren for dagen er selvfølgelig fyllefransen Jack.I et glimt av gammel storhet bestemmer Jack seg for å redde Eddie når kollegene hans er klare for å regelrett henrette vitnet. Han bestemmer seg for å gjøre det rette for en gangs skyld, og sammen med det forskremte (og noe skurkete) vitnet legger han ut på en vill flukt fra skyteglade politimenn.16 Blocks er en hesblesende katt og mus-historie hvor skurkene (politiet) stadig holder på å ta igjen de snille gutta (tyven og fylliken altså) og hvor paranoiaen hviler tungt over det hele. Replikkene flyr like raskt som kulene som smeller veggimellom, og Mos Defs Eddie-rolle er tydelig ment å skape en svart-humoristisk motvekt til den ellers ganske tunge stemningen.Regissør Richard Donner er velkjent for sine actioneventyr - mannen står blant annet bak Dødelig våpen-serien og den første X-Men-filmen. Han sørger for nerve hele veien også her. Og det er alltid en glede å se Bruce Willis - han har virkelig blitt en hjerteknuser på sine gamle dager. Som nedkjørt politimann som i et kort glimt skjønner at han må gjøre Det Rette er han sedvanlig god. Bruce har nærmest blitt en slags actionfilmens syvende far i huset og trenger bare trekke på det skjeve smile smilebåndet så føler vi at mye er på plass.Snurre Sprett-stemmen til Mos Def blir etter hvert enerverende, men vi overlever. At filmen følger en velkjent oppskrift og ikke overrasker oss overvettes, er et minus, men 16 Blocks er likevel en godkjent actionfilm med høy underholdningsfaktor. Tidvis er den også tankevekkende, og stiller spørsmål ved hvor mye vi er villige til å risikere for en totalt fremmed. LES MER:Sommerens filmperle: The Squid and the Whale
 • Spennende fransk politiaction: Mellom fiender
 • Alt om film
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer