Kk Portrett

Bård Tufte Johansen om angst - og crocs

- De fleste trenger jo å gå i terapi en gang i løpet av livet, forteller humorkongen.

BÅRD TUFTE JOHANSEN: - Jeg er blitt mindre streng, og slår ikke hardt ned på de små tingene lenger, forteller komikeren, aktuell med eget standupshow.  Foto: Geir Dokken/All Over Press Norway
BÅRD TUFTE JOHANSEN: - Jeg er blitt mindre streng, og slår ikke hardt ned på de små tingene lenger, forteller komikeren, aktuell med eget standupshow. Foto: Geir Dokken/All Over Press Norway Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Bård Tufte Johansen (44) setter seg langsomt ned i lenestolen på Espressobaren på Grünerløkka. Som en kamel, som knelertrinn for trinn. Eller som en «mann (88)». Smiler oppgitt. Livet er litt under snittet akkurat nå. Han har fått nakkeprolaps.

– Kiropraktoren sa det ikke var uvanlig for min alder. Nå frykter jeg at han gir meg beskjed om å begynne å bruke staver.

Det er det siste han trenger. I et og et halvt år har han forberedt sitt soloshow «Mann (44) snakker om»: Opprettet twitterkonto (på sine eldre dager) hvor han deler satiriske
onelinere. Reist rundt, testet ut materialet på alt fra det nordnorske til det multikulturelle publikumet. Skrevet, snakket, gjort opptak, gått hjem, hørt igjennom, blitt kvalm, skrevet videre.

Nervene har meldt seg. Men han vet det er normalt. Han har kjent presset før. Han vet også hvordan en smell kjennes.

LES OGSÅ: Slet med sjenanse og tvangstanker

ENKLE GLEDER: Å småsnakke med bikkja mens han henter posten, er en av Bårds mange store hverdagsgleder.  Foto: Geir Dokken/All Over Press Norway
ENKLE GLEDER: Å småsnakke med bikkja mens han henter posten, er en av Bårds mange store hverdagsgleder. Foto: Geir Dokken/All Over Press Norway Vis mer

Dro hjem til moren sin

La oss rekapitulere. Bård har snakket om det før. Det begynner å bli lenge siden. Nå snakker han uoppfordret om den psykiske smellen.

Han var 26 år, «Lillelørdag» var allerede en legende, et helt folk gikk rundt og sa «rrrutebilstasionen», og nå skulle han få betalt for å gjøre det han likte aller best – fiske – og ble sendt til Patagonia for å lage fiskeprogram sammen med kompisen på NRKs regning.

Kunne det bli bedre? Angsten kom plutselig. Det ble mørkt. Og i mørket er alle mannfolk like.

– Jeg dro hjem til moren min, som alle menn gjør når de får problemer. Trengte ikke sykemelde meg, i NRK er det ingen som merker at du er borte.

LES OGSÅ: Smådeppa? Dette hjelper!

Bård Tufte Johansen om angst - og crocs

I terapi


Hvor kom så den plutselige angsten fra? Dét har ikke Bård et klart svar på. Og det synes han er litt skummelt. For når ting bare kommer, kan det vel plutselig komme tilbake også?

Bård gikk i terapi. Men erfaringen sitter fremdeles i.

– Det er heldigvis blitt greiere å snakke om det nå, de fleste trenger jo å gå i terapi en gang i løpet av livet. Det har gjort at jeg ser større på ting, forteller han:

- Jeg er blitt mindre streng, og slår ikke hardt ned på de små tingene lenger. Jeg sier ikke at det er en fordel å ha opplevd en smell, men det gjør ikke noe å ha kjent på alle fasetter. Nå føler jeg meg mye mer moden til å håndtere det som kommer min vei.

Mer om Bårds kjærlighet til kona, barna, tv-karrieren, standup-showet og ikke minst - Crocsen, kan du lese i KK 5 - som er i salg fredag 31. januar.

LES OGSÅ: -Jeg har virkelig gått på trynet

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer