Me

– Bare å holde en samtale er anstrengende

Du kan ikke se det, men både mor hennes døtre har den mystiske sykdommen som ødelegger livene deres. Men forskerne har aldri vært nærmere å løse ME-gåten.

HAR FÅTT DIAGNOSEN: Både Eva Karin og døtrene er nøye utredet og diagnostisert etter de strenge Canada-consensus-kriteriene for å fastslå ME.
 Foto: Yvonne Wilhelmsen
HAR FÅTT DIAGNOSEN: Både Eva Karin og døtrene er nøye utredet og diagnostisert etter de strenge Canada-consensus-kriteriene for å fastslå ME. Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du er innestengt i din egen kropp. Anette (28) vil snakke om dette. Hvordan det er å se så frisk ut, ung og sprek. Og ha en kropp og mentalenergi som er tilnærmet ubrukelig. Hun sitter på kjøkkenet til storesøster Line (31). Line har solbrune legger og et bredt, utadvendt smil. Mamma Eva Karin (57) har tatt med hjemmelaget, glutenfri rabarbrapai. Det er onsdag og sommer i Oslo. Duskregn driver i lufta utenfor, Lines lyse leilighet som hun deler med samboeren, er full av fine ting.

Tre blide ansikter rundt spisebordet. En helt normal og fin feriedag. Bare at den er ikke det. Ingenting er normalt. Hverdagen til de tre kvinnene veksler mellom å være helt ok og helt mørk. Alt etter dagsformen, ukeformen – og årsformen. At alle tre har fått samme diagnose, er ikke så utrolig som det kan høres ut som. Mer om det senere. De tre kvinnene står i det sammen, og har lært seg å sette pris på det gode. På venner, de fine øyeblikkene og alt de faktisk makter. Du kan ikke se det på dem, men de orker nesten ingenting. Når Line reiser seg og henter kaffe, er det nesten umulig å forstå at hun er syk. Når Eva Karin ler så det skinner i øynene, er det ikke til å fatte hvor dårlig hun er. De nekter å klage, men er samtidig lei av å forklare seg. Lei av alle misforståelsene og mistenksomheten. Og de vil prøve å fortelle hvordan det er å leve med ME.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer