Diabetes:

Bare én annen person i Norge har samme sykdom som Helen (13)

- Da vi adopterte henne, fikk vi ungen i den ene hånden, og posen med medisiner i den andre, forteller Helens mor.

SJELDEN: Bare Helen og en person til har hennes type diabetes i Norge. Her er hun sammen med moren Laila. FOTO: Privat
SJELDEN: Bare Helen og en person til har hennes type diabetes i Norge. Her er hun sammen med moren Laila. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Laila Helland Folgerø (53) er mammaen til Adrian Diego Helland (18) og Helen Eliana Helland Folgerø (13). Hun og barnas pappa hentet storebror i Colombia i 2006.

Da de hentet lillesøster i samme land i 2011, ble de forespeilet at toåringen hadde diabetes type 1. Hun fikk diagnosen da hun var seks måneder. Helen bodde i fosterhjem og ble behandlet med langtidsinsulin og lavkarbokosthold.

– Vi kjente til sykdommen gjennom nære familiemedlemmer, og følte vi hadde ressurser til å følge opp Helen på beste måte. Dessuten hadde vi møter med diabetesteamet på sykehuset før vi reiste til Colombia, sier Laila.

– Der fikk vi ungen i den ene hånden og posen med medisiner i den andre. Da var det gull verdt å kunne ringe hjem til mormor, som selv bruker blodsukkermåler og insulinpenner.

Ble med på forskningsprosjekt

Da familien kom hjem til Haugesund, ble de innlagt på Haugesund for opplæring i karbohydrattelling, hurtigvirkende- og langtidsvirkende insulin. Etter hvert så både legene og foreldrene at Helen hadde et veldig lite medikamentbehov, og i perioder ikke behov for insulin i det hele tatt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer