Jamie Oliver

- Barn burde lære seg å dyrke og tilberede sin egen mat

Jamie Oliver har reist verden rundt og snakket med 100-åringer om maten de spiser. Nå vil han starte en mat-revolusjon.

STOR FAMILIE: Jamie Oliver og kona Jules med barna Poppy Honey Rosie (14), Daisy Boo Pamela (12), Petal Blossom Rainbow (6), Buddy Bear Maurice (5) og River Rocket (6 mnd.). Foto: NTB scanpix
STOR FAMILIE: Jamie Oliver og kona Jules med barna Poppy Honey Rosie (14), Daisy Boo Pamela (12), Petal Blossom Rainbow (6), Buddy Bear Maurice (5) og River Rocket (6 mnd.). Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prøv å se på amerikansk matlagings-TV, bare se på det! For the love of God! Alt sammen er bare jazz hands, underholdning og bullshit. Jeg møter en animert Jamie Oliver på en av hans mange restauranter, Jamie’s Italian, på Piccadilly Circus i det hippe Soho-området i London.

Her serveres det rustikke italienske retter i pubaktige rammer med rå vegger og mørke tremøbler. Men interiøret er ikke det Oliver er opptatt av. 

LES OGSÅ: «Mat-Tina»: - Jeg har opplevd mye dritt i livet

– Hvor morsomt det enn måtte være med sånne programmer, lærer det egentlig noen å lage mat? Nei. Hjelper det folk? Nei. Er det underholdende? Ja, det er det, men jeg synes det er fint når en kanal har forskjellige måter å tolke matlaging på. Både noe seriøst og noen dumme og fjollete programmer.

- Amerikansk matlagings-tv er litt som junk food, det er så forutsigbart. Alt sammen er bare game shows og drama, sier den verdensberømte kokken, som de siste årene er blitt mer og mer opptatt av sunn mat. 

– Men jeg må passe på å ha en balanse, slik at ikke alt bare handler om sunn mat og helse. Vi prøver å fortsette som normalt og av og til bare lage ting som er spennende og litt rare, sier Jamie, som på grunn av sine kampanjer mot usunn skolemat ikke alltid har vært like populær blant skoleelevenes foreldre, avslutter han før han tar en pustepause.

Folk flest kjenner ham som den gutteaktige sjarmøren med stor begeistring for friske råvarer, den umiskjennelige lespingen og mockney-britisk aksent, et heftig forbruk av både sitron, parmesan, olivenolje og banneord, og en særlig hang til å bruke hendene framfor en sleiv når han tryller fram fristende matretter på TV.

GJENNOMBRUDDET: Slik husker vi ham fra da han slo igjennom som «The naked chef» i 1999. Eier i dag restaurantkjeder over hele verden. Foto: NTB scanpix
GJENNOMBRUDDET: Slik husker vi ham fra da han slo igjennom som «The naked chef» i 1999. Eier i dag restaurantkjeder over hele verden. Foto: NTB scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Andreas Viestad: Ikke del maten inn i barnemat og voksenmat!

Lidenskap for sunn hverdagsmat

Jamie er seg selv lik – i hvert fall slik jeg husker ham fra de mange programmene på TV, men kledd i en mørkeblå, rutete skjorte og med bustete hår ser han ikke på langt nær så vannkjemmet ut som på forsiden av hans nyeste kokebok «Supermat for hele familien». Boken reflekterer Jamies lidenskap for god hverdagsmat som også er sunn.

– Selvfølgelig har jeg laget oppskrifter på denne måten i årevis. Jeg vil at ting skal være sunt, og det er brukt mye tid og krefter på å gjøre alle oppskriftene ernæringsmessig fullverdige, fargerike og forhåpentlig også morsomme.

Men kan familiefavorittene virkelig forbli favoritter når de konverteres til sunne retter? «Å ja, da!» kommer det fra Jamie.

– La meg komme med et eksempel: Jeg tror at man trygt kan si at det er fantastisk å spise en god mac and cheese – det er som en liten klem, det er hyggelig, det er deilig, men det er uten tvil også usunt. Det er jo søren meg bare ost og pasta!

- Hvordan skal du etterligne en halv liter fløte og en masse ost av dårlig kvalitet for å få noe som er like godt, og som det virkelig dufter av, og som egentlig – etter min mening - er enda bedre? Jo, da tar du ganske enkelt en ost av bedre kvalitet, bare i en mindre mengde, slik at det fremdeles er sunt, og så tar du litt ovnsbakt flaskegresskar, og så lager du mat!

– Det er vanskelig å være spesifikk når det gjelder helse og ernæring, men hvis du lager fersk mat fra bunnen av, fjerner du 70–90 prosent av problemene bare der. Bare å ha det gøy og kose seg med å lage mat fra bunnen er nok det beste du kan gjøre.

AKTIVE  PÅ SOSIALE MEDIER: Jamie og kona Jools deler raust med bilder av familien på sosiale medier. Her med yngstesønnen River, som ble født i august. Foto: NTB scanpix
AKTIVE PÅ SOSIALE MEDIER: Jamie og kona Jools deler raust med bilder av familien på sosiale medier. Her med yngstesønnen River, som ble født i august. Foto: NTB scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Roy Fares er Sveriges største konditorstjerne

God mat til alle!

I det siste har Jamie reist mye i verden, spesielt i områder der folk lever veldig lenge.

– Det har vært en sann ære og en fornøyelse å få henge sammen med alle de 80-, 90-, og 100-åringene – og en 117-åring i Korea. Hvis man ser på det, på den maten de alltid har spist, og den rytmen de alltid har hatt, så oppdager man at de fleste av disse samfunnene er fattige – og hvorfor er det viktig? Jo, for i mange europeiske land, som har noen grusomme helsestatistikker, sier man at god mat bare er for de rike.

- Men det er det ingen som sier i de områdene jeg besøkte. Jeg vil helst ikke gå inn i en debatt om hva fattigdom er, for fattig i England er kanskje rikt i Costa Rica, men det var inspirerende for meg å se at den sanne valutaen ikke er penger, altså om du har 5, 10 eller 20 pund, men om du kan klare deg med det du har. Vet du nok om mat og om hvordan man dyrker den, til å jobbe med det du har? Kunnskap er makt, og det var den sterkeste følelsen jeg fikk da jeg reiste til Okinawa, Costa Rica, Sardinia … alle de stedene der junk food ikke har tatt fullstendig over ennå, forklarer Jamie, som ser på seg selv som en folkeopplyser.

– Min jobb er å representere massene og besvare spørsmålene deres. Folk ønsker å vite: Hvordan putter jeg mer grønnsaker i rettene mine uten at det smaker dritt? Er det farlig med karbohydrater? Er det farlig med fett? Så jobben min er bare å skape et trygt sted som er forutsigbart, som er grønt, og som er sunt.

TO MATGLADE FOLK: De har møttes flere ganger, vår egen kjøkkenlegende Ingrid Espelid Hovig og Jamie Oliver. Foto: NTB scanpix
TO MATGLADE FOLK: De har møttes flere ganger, vår egen kjøkkenlegende Ingrid Espelid Hovig og Jamie Oliver. Foto: NTB scanpix Vis mer

LES OGSÅ: 8 lavkarbobrød du vil elske

Fembarnsfar

Jamie Oliver er far til hele fem barn, tre jenter på 14, 13 og 7 år og to gutter, den ene på 6 og den andre født august i fjor. Han elsker å ha barna med seg på kjøkkenet, og understreker hvor viktig det er at barn lærer om mat fra tidlig alder.

Selv begynte han allerede 8 år gammel å lage mat på kjøkkenet i foreldrenes pub, The Cricketers. Etter skolen gikk han i lære som kokk, noe som førte ham til Londons berømte River Café, der han ble oppdaget av en TV-produsent.

Siden har det gått slag i slag for Jamie Oliver, som kanskje mer enn noen har lyktes med å bygge opp en merkevare rundt seg selv. Han har gitt ut 21 kokebøker og laget rundt 30 forskjellige TV-programmer. En av hans aller største kjepphester er barns helse, og han har blant annet gått til angrep på skolematen i Storbritannia og USA.

– Det finnes visse mønstre som landene våre har til felles, og som ikke er bra rent helsemessig. Jeg vet ikke så mye om hvordan de statistikkene ser ut hos dere, men jeg skulle ønske det var lovpålagt at alle barn lærte seg å dyrke og tilberede sin egen mat og forstå hvor maten kommer fra, og hvordan det påvirker kroppen deres. Det ville være en fantastisk investering for barna våre rent kulturelt, og det ville også beskytte både dem og det stakkars helsevesenet ved at vi ikke kjører unødvendig mange mennesker gjennom det bare fordi de spiser for mye dritt.

LES OGSÅ: Fermentert mat - Er det så sunt som folk skal ha det til?

– Den yngre generasjonen, de som i dag er i 20- og 30-årene, er annerledes, mer bevisste, men fremdeles forvirret, for merkingen av maten er fremdeles elendig, og det er fremdeles dritt på hvert eneste gatehjørne, i hver eneste matbutikk, hver eneste automat, hver eneste kantine. Selv om de er klar over hva som er sunt og ikke, er det vanskelig for dem å velge riktig. Den eneste måten å få makten tilbake på i sitt eget hjem, er ved å lage mat fra bunnen. 

Jamie er mer enn bare store ord. Han har stiftet The Jamie Oliver Food Foundation, som dreier seg om å skape en matrevolusjon. Han har laget utdanningsprogrammer på både lokalt, nasjonalt og internasjonalt nivå, der skolebarn og utsatte unge får mulighet til å lære om mat og matlaging, og ikke minst har han stått i spissen for flere kampanjer, blant annet for å heve kvaliteten på nettopp skolematen i Storbritannia, for en tydeligere merking av usunne matvarer, for et strengere regelverk når det gjelder reklame for usunne matvarer til barn og for å innføre en egen skatt på sukkerholdige drikkevarer. Sistnevnte gikk igjennom i fjor.

Jeg spør Jamie Oliver om utviklingen hans siden han dukket opp på TV for 15–16 år siden, for slik jeg husker det, framsto han ikke akkurat som en sunnhetsekspert den gangen. Han var et par kilo tyngre, og han var ganske så raus med osten, fløten, oljen og andre deilige, feite saker.

– Hvis du ser på «The Naked Chef», så var det ikke akkurat ernæringsanalyser, men det var massevis av sunne råvarer. Grunnleggende sett handlet det om masse grønn-saker, kjøtt, fisk og matlaging. Den måten jeg laget mat på den gangen, er den samme måten som jeg lager mat på i dag, og jeg skriver også fremdeles på samme måte, og det kommer jeg til å fortsette med.

- Jeg synes ernæring er utrolig viktig, og jeg har satt meg på skolebenken igjen. Hver kveld legger jeg meg med en stor, tjukk bok på brystet, og det er fantastisk og veldig viktig.

– Men til sjuende og sist er det den følelsesmessige siden av matlaging som er den viktigste for meg. Jeg tror på at et godt forhold til mat også handler om nytelse. Det er selvfølgelig veldig viktig at du også får deg en feit burger eller pizza innimellom! Det er også en del av pakken. Unn deg et stykke bursdagskake eller en is på stranden! Alt sammen hører med i miksen. 

redaksjonen@kk.no Denne reportasjen står også i KK nr 11, 2017

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer