Pubertet

Barnelegen til tenåringsforeldre: - Ikke forvent at de tar sexpraten med deg

Hun er datter av Norges største ammeguru. Nå vil Astrid Nylander Almaas guide barn og unge gjennom puberteten. Men finnes det råd mot hormonsjokk?

MOR OG DATTER: Astrid Nylander Almaas debuterer som forfatter om "alt som skjer" i tenårene. Mamma Gro Nylander er kjent for sine utgivelser om småbarnsfasen og amming, og kan selv huske hvor krevende det var å selv være ung, og senere tenåringsmor. Foto: Astrid Waller
MOR OG DATTER: Astrid Nylander Almaas debuterer som forfatter om "alt som skjer" i tenårene. Mamma Gro Nylander er kjent for sine utgivelser om småbarnsfasen og amming, og kan selv huske hvor krevende det var å selv være ung, og senere tenåringsmor. Foto: Astrid Waller Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hva skjer med kroppen, hodet og relasjonene våre i det vi går inn puberteten? Kommer vi i det hele tatt "ut igjen" på andre siden - og som hva i så fall? Som voksne mennesker i vater uten bekymringer? Neppe. Men vi er mange som har stilt oss selv disse spørsmålene i egen ungdomstid - uten å egentlig ha noen som kan gi særlig gode svar. Å "spørre en voksen man er trygg på" føltes alltid merkelig fremmed. Det fikk bli med venninner, noen ukeblader og kanskje noen tips fra eldre søsken. Flere som kjenner seg igjen?

- Tanken har vært å skrive en bok som gir ærlige svar på det mange lurer på i disse årene. Og samtidig være litt sånn "velkommen til verden", sier Astrid Nylander Almaas, barnelegen som kanskje er mest kjent fra programmet Hva feiler det deg på NRK.

Sammen med psykologspesialist Kirsten Holtmon Resaland har hun skrevet boka Helt ærlig - om hvordan vi henger sammen, en bok som kan framstå som en slags "Livsguide for unge - uten filter". Her får leseren innsikt i hva følelser er for noe og hvordan håndtere dem, også de vonde og destruktive. Det er kapitler viet til sex og kropp, men også underkapitler om "hvordan snakke med voksne" (som i konversere på et noenlunde meningsfullt vis), eller hvordan hjelpe en venn som sliter. I tillegg er berører boka også temaer som baksnakking, "nudes" og falske nyheter - for å nevne noe. Det er umiddelbart nærliggende å tenke at dette er en pensumbok i det nye emnet "livsmestring" som de unge i disse dager skal få en innføring i gjennom skolen, og etterspørselen etter slik info har vært noe de har tenkt på i arbeidet med boka.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer