Livsvalg: For Johanne Sundby er det vært et bevisst valg å bruke tid i naturen framfor å leve en urban livsstil. Her er hun med valpene Bamba og Zambezi. Foto: Inger Ellen Eftevand Orvin
Livsvalg: For Johanne Sundby er det vært et bevisst valg å bruke tid i naturen framfor å leve en urban livsstil. Her er hun med valpene Bamba og Zambezi. Foto: Inger Ellen Eftevand Orvin Vis mer

Barnløshet

- Barnløsheten endret livsplanen min

Da Johanne (63) skjønte at A4-livet gikk i vasken, satset hun på forskning og hundekjøring i stedet.

Publisert

ALLERS.NO: - Barnløsheten endret nok livsprosjektet mitt, sier Johanne Sundby (63).

I hodet hadde hun tidlig skapt malen for drømmelivet. Det skulle leves sammen med mannen hun giftet seg med som ung medisinstudent, og det skulle inneholde de vanlige ingrediensene: Et vakkert hjem, en livlig familie med tre-fire barn, mye latter og mye glad ståhei. Sånn ble det ikke.

LES OGSÅ: 1 av 7 par strever med å få barn

Det ble tidlig klart for henne at hun ikke kunne bli gravid. Etter å ha prøvd det meste av hjelp som var tilgjengelig på 1970-tallet, var håpet ute, og hun valgte etter en tid å leve videre alene.

Ny drøm

I dag jobber Johanne som forsker og professor ved Institutt for Helse og Samfunn ved Universitetet i Oslo.

- Det ble viktig for meg at min barnløshet ikke skulle gi meg alibi for å synes synd på meg selv. I stedet valgte jeg å etablere en ny drøm i hodet, sier Johanne.

Johanne pendler mellom to verdener. I den akademiske verden har fokuset i mange år vært ulike aspekter ved barnløshet og fødsler, både her hjemme og i Afrika. Veien mellom de to kontinentene har i perioder vært kortere enn for de aller fleste.

TRIVES SOM SINGLE: – Iblant lurer jeg jo på om jeg skal bringe nok en mann inn i livet mitt. Men nei – da kommer det gjerne spørsmål om jeg virkelig skal bruke så mye tid på hundene mine. Og det skal jeg jo!  Foto: Inger Ellen Eftevand Orvin
TRIVES SOM SINGLE: – Iblant lurer jeg jo på om jeg skal bringe nok en mann inn i livet mitt. Men nei – da kommer det gjerne spørsmål om jeg virkelig skal bruke så mye tid på hundene mine. Og det skal jeg jo! Foto: Inger Ellen Eftevand Orvin Vis mer

Hun innser at hun var godt hjulpet av sin evne til å sette ord på ting, noe som blant annet har resultert i en doktorgrad og flere bøker og publikasjoner om emnet.

Johannes jobb er viktig for henne, og også på fritiden har hun fylt livet med noe som gir henne masse. 

Bor i skogen

Den aktive kvinnen bor nærmest midt i skogen i utkanten av Oslo. Hun eier og driver «Inni granskauen kennel», tett nok på marka til at hun kan trene seg selv og hundene, nært nok sentrum til at hun enkelt pendler inn til jobben i Oslo.

LES OGSÅ: Helle er donorbarn

Her inne i skogen har de elleve siberian huskyene til Johanne godt med boltreplass, både ute og inne. Johanne lar dem gjerne komme inn i stuen. Om det resulterer i hundehår på genseren eller slitte møbler, bryr hun seg overhodet ikke om. Det som teller, er at dyr og mennesker har det bra.

- Venninner som ikke helt skjønner seg på livsstilen min, møter jeg bare på kafé, sier Johanne ubekymret.

Hun er innforstått med at ikke alle har forståelse for et så avslappet forhold til statussymboler og levemåte, og sjonglerer gjerne mellom to verdener.

Ga opp samliv

Sitt andre samliv inngikk Johanne med en enkemann som hadde en liten sønn. Dermed gikk hun inn i mammarollen, og adopterte etter hvert sønnen Sjur. I mange år levde hun familielivet: Flott hjem, god økonomi, seilbåtferier og aktivt sosialt liv. Det var familie- og småbylivet i et nøtteskall.

- Jeg valgte å gi det opp, selv om det var en stor sorg. Ambisjonene drev meg, og jeg kunne ikke fortsette med det, sier hun.

- Vi hadde for ulike ønsker om hva vi ville bruke livene våre til. Nå måtte jeg bygge på noe helt nytt, og slik som det var, ble det veldig klart for meg at det måtte være noe helt annet. Jeg ville bo i Oslo, jeg ville forske på universitetet, og jeg ville holde på med hundekjøring, forteller Johanne.

Hennes nye livsmål var todelt, på to helt ulike arenaer: Doktorgrad og hundespann.

Bekymringene forsvinner

Å stå bak på en hundeslede, især i løp, er for Johanne en meditativ tilstand. Den krever en enorm evne til å fokusere, samtidig som alt det andre blir borte. Tankene bare flyr rundt det lille som er her og nå. Bekymringer for alt annet blir borte.

Kosestund: Johanne lærte å sette pris på friluftslivet da hun var barn, og liker å bo naturnært. Det gjør selvfølgelig hundene også! Foto: Einar Zwaig
Kosestund: Johanne lærte å sette pris på friluftslivet da hun var barn, og liker å bo naturnært. Det gjør selvfølgelig hundene også! Foto: Einar Zwaig Vis mer

- En fantastisk øvelse i det motsatte av virring, sier Johanne.

Etter en lengre tur eller et løp, blir følelsen sittende i kroppen.

- Det er en følelse av mestring og livsglede som vedvarer i flere uker, sier Johanne.

– Jeg har helt klart valgt bort gourmetmat, hjemmeinnredning, tv-titting og moteklær. Derimot er jeg masse på tur. Komfort og forutsigbarhet er ikke så viktig for meg. Jeg liker virkelig å kile komfortsonen – det å komme inn etter en natt i vindsekk, gjør at du virkelig setter pris på varmen!

LES OGSÅ: Kjæledyr gjør deg både sunnere og lettere til sinns

Skjellsettende hendelse

Det var gjennom jobben at ble hun kjent med datteren til den kjente eventyreren og hundekjøreren Helge Ingstad. Vennskapet førte til at hun nærmest drev familien Ingstads kennel i en lengre periode. Gamle Ingstad var på dette tidspunktet 100 år, og hadde mye å fortelle. Dermed fikk Johanne en vei rett inn i trekkhundmiljøet.

- Relativt kort tid etter at jeg og min mann gikk fra hverandre, ble han syk, og døde straks etter. På merkelig vis var det som om en periode av livet mitt ble annullert. Jeg hadde ingen å forholde meg til om den delen av mitt liv.

For Johanne ble det en skjellsettende hendelse. En ny dimensjon kom inn i livet: Ting kan gå i oppløsning, bli borte. Og det kan skje plutselig. Iblant kan katastrofetankene komme snikende: Tenk om … tenk om jeg blir syk, om jeg ikke klarer med hundene.

- Men jeg er god til å skaffe meg rom, uten å la meg stresse eller overvelde.

LES OGSÅ: Livet blir hva man gjør det til

Er ikke alene

Johanne legger opp jobben slik at hun kan kjøre løp om vinteren, og så jobber hun heller om sommeren. Hun planlegger også undervisning av medisin- og masterstudenter slik at det passer inn i løpssyklusen.

- Det er et verdivalg jeg har gjort. Jeg har alltid vært drevet av lyst og kjærlighet. Samtidig har jeg vært veldig pliktoppfyllende, sier hun.

Fra barndommen hadde Johanne med seg at alt er mulig for kvinner. Hennes mor, Hilchen Sommerschild, var barnepsykiater, og en svært aktiv kvinnerettsforkjemper. Fra sin far har hun friluftsgenet. Det ble mange turer over vintervidder i barneårene.

GODT SELSKAP: – Jeg har valgt bort gourmetmat, hjemmeinnredning, tv-titting og moteklær. Derimot er jeg masse på tur, sier Johanne. Foto: Inger Ellen Eftevand Orvin
GODT SELSKAP: – Jeg har valgt bort gourmetmat, hjemmeinnredning, tv-titting og moteklær. Derimot er jeg masse på tur, sier Johanne. Foto: Inger Ellen Eftevand Orvin Vis mer

Selv om Johanne er alene om sitt livsprosjekt, så er hun ikke alene i hverdagen. Og heller ikke ensom. Hus og hundegård deles sjenerøst med mennesker som ønsker å ta del i livsstilen. Huset i skogen fylles ofte av latter og liv. Johanne er veldig bevisst på å dele livsstilen sin med andre.

- Det å være sammen, spise sammen, dra på tur, det å ha et kollektivt mål, det er meningsfylt sosialt samvær for meg, sier Johanne.

LES OGSÅ: Er hunden din deprimert?

EM som mål

Av og til kan det føles litt skjørt, det å være alene om alt ansvaret. Det kunne vært godt å ha noen å lene seg til.

- Iblant lurer jeg jo på om jeg skal bringe nok en mann inn i livet mitt. Men nei, da kommer det gjerne spørsmål om jeg virkelig skal bruke så mye tid på hundene mine. Og det skal jeg jo!

- Så om han ramler ned i en stol foran tv-en og sovner, da tenker jeg at jeg har for mye energi til den typen livsstil. Det får være som det er, sier Johanne før hun pakker sakene og gjør seg klar for en treningstur.

LES OGSÅ: Løp deg til mer energi!

Johanne og hundene har en lang merittliste. Hun har deltatt i Gausdal Maraton, Hallingen, Vikerfjelløpet, Polar Distans, fire ganger i Femundløpet og tre ganger i Finnmarksløpet. Denne sesongen satser hun mot Femundløpet i februar, som i år har status som EM i langdistansekjøring. Da er det akkurat nok adrenalin i livet til at hun trives!

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer