Eggdonasjon

Bea har donert 25 egg

- Det er bare hyggelig dersom ungdommer som er blitt til ut fra mine egg tar kontakt i framtiden.

DONOR: – Siden det gikk langt bedre enn forventet, vil jeg trolig donere egg igjen om et par år. FOTO: Privat
DONOR: – Siden det gikk langt bedre enn forventet, vil jeg trolig donere egg igjen om et par år. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

– Jeg har alltid likt å hjelpe andre, det er helt naturlig for meg, sier Bea Kristiansen en kveld på Facetime fra hjemmet sitt på Karmøy.

Der ligger hennes tre barn på to, tre og ni år og sover. Bea har også to voksne bonusbarn, en stor hund og en skogskatt. Pluss en ektemann.

– Jeg hadde aldri tenkt på problemstillingen før, så uopplyst var jeg. Da jeg ble klar over situasjonen, og eggdonasjon ble lovlig i Norge i januar 2021, ble jeg nysgjerrig og kjente på et ønske om å bidra. Dette måtte jeg finne ut mer om.

Bea leste det hun kom over om eggdonasjon, snakket med mannen som har vært veldig støttende gjennom hele prosessen. Hun har ikke snakket med barna, synes de er for unge uten mulighet til å forstå dette med eggdonasjon foreløpig. Men Bea er klar over at det kan dukke opp flere halvsøsken til egne barn senere.

– Jeg har alltid ønsket meg stor familie, og det har jeg fått. Dersom ungdom eller voksne som er blitt til ved hjelp av egg fra meg tar kontakt, synes jeg det er bare hyggelig. Ved fylte 15 år har alle rett til å få vite hvem som har donert egget, sier Bea.

– Dette er selvsagt noe mannen min og jeg snakket mye om før jeg bestemte meg for å bli eggdonor.

Den perfekte kandidat

Bea var allikevel en stund i tenkeboksen, før hun kontaktet en klinikk. I Norge foregår eggdonasjoner anonymt, og Bea kan verken fortelle hvilken klinikk hun oppsøkte eller når eggene ble tatt ut.

Det er foreløpig ikke så mange klinikker som driver med eggdonasjon, og det skal ikke være mulig for noen på egenhånd å spore opp hvilke kvinner som har blitt behandlet ved de ulike klinikkene. Bea forteller at fordi hun hadde så mange egg, var hun en drømmekandidat.

– Prosessen inntil eggene tas ut er den samme som ved IVF-behandling (prøverør). Etter å ha tatt blodprøver, var jeg gjennom en samtale med en terapeut i Oslo. Dette foregikk på Teams, sier Bea.

– Jeg synes det er fint at både psykiske og fysiske forhold vektlegges, slik at helsepersonellet kan gjøre en helhetsvurdering. Det kan være mange grunner til at noen kvinner ikke egner seg som eggdonor. Man bør vite hva man går til, og motivasjonen må være sterk.

Eggdonasjonsbehandling tilbys til barnløse par der kvinnen mangler befruktningsdyktige egg. Det kan være på grunn av for tidlig overgangsalder, tidligere kreftbehandling, at eggstokkene er fjernet ved en operasjon eller fordi kvinnen er født uten eggstokker.

Bea ble vurdert til å ha den mentale styrken som skal til. Motivasjonen var på topp, og Beas eneste mål med eggdonasjonen var å hjelpe ufrivillige barnløse.

På klinikken ble det deretter gjort en omfattende fysisk sjekk, med blant annet innvendig ultralyd.

Legen som telte follikler (eggposer) fortalte Bea at hun aldri hadde vært borti så mange egg.

Jo flere egg, desto større sjanse.

GOD FORM: Bea Kristiansen følte seg i god form både fysisk og psykisk under donasjonsperioden. FOTO: Privat
GOD FORM: Bea Kristiansen følte seg i god form både fysisk og psykisk under donasjonsperioden. FOTO: Privat Vis mer

Vil du bli eggdonor?

I teorien kan alle friske kvinner, som oppfyller alle krav til en eggdonor, mellom 25 og 35 år som ønsker å donere egg bli eggdonor. Før man kan bli eggdonor må man oppfylle ulike kriterier knyttet til hormontester og psykologisk screening. Dersom screeningen er optimal undersøkes man videre, både genetisk og medisinsk, for å sikre at man oppfyller kravene knyttet til sykdom, samt medikamenttester. Som oftest tar selve prosessen med å bli eggdonor alt fra rundt seks uker til fire måneder. Dette varierer fra kvinne til kvinne.

En god opplevelse

Da Bea var godkjent som eggdonor, kunne prosessen begynne. Hun var forberedt på at livskvaliteten kunne endres en periode, men forteller at hun opplevde mye mindre forandringer og plager, både fysisk og psykisk, enn forventet.

Etter at syklusen hennes var kartlagt, begynte hun på hormonstimulerende medisiner. Rundt tidspunktet for mensen, startet Bea med hormonsprøyter, som hun satte selv. Dette gjorde hun i 11 dager. Den siste dagen satte hun to ulike sprøyter, og hadde da avtalt tidspunkt for egguttak. Det måtte skje i løpet av 36 timer fra den siste sprøyten.

– Jeg spurte mannen min underveis, men ifølge ham merket han ingen forskjell på humøret mitt, til tross for alle hormonene, sier Bea og smiler.

– Jeg merket lite selv også. Men de siste dagene følte jeg meg litt oppblåst og hoven nedentil.

Bea forteller om noe smerter under selve inngrepet, da eggene ble tatt ut. En eggdonor blir obligatorisk sykmeldt i to døgn. Så mye som 25 egg ble tatt ut fra Bea, og hun håper flest mulig av dem funker. Etter to dager var Bea tilbake på jobb som produksjonsmedarbeider.

– Jeg opplevde dyktige og vennlige leger og sykepleiere hele veien, og sitter igjen med følelsen av en god opplevelse, sier Bea.

– Siden det gikk langt bedre enn forventet, vil jeg trolig donere egg igjen om et par år.

Man kan donere egg opptil tre ganger

Ifølge bestemmelsene i Bioteknologiloven kan man donere egg maksimalt tre ganger.

Alle eggene som hentes ut ved de tre uthentingene, kan brukes til assistert befruktning.

Det bør være minimum en måneds mellomrom mellom donasjonene for at eggstokkene skal få tilstrekkelig ro. I praksis vil man som eggdonor ikke kunne gi opphav til barn i mer enn seks familier. Ett egguttak vil vanligvis deles på maksimalt to mottakere.

HJELPE: – Jeg har alltid ønsket meg stor familie, og det har jeg fått. Nå ville jeg hjelpe andre. FOTO: Privat
HJELPE: – Jeg har alltid ønsket meg stor familie, og det har jeg fått. Nå ville jeg hjelpe andre. FOTO: Privat Vis mer

Gode verdier

Bea har ikke for vane å tenke negativt, og det gjør hun ikke nå heller. Hun dveler ikke ved vanskeligheter og utfordringer, men bruker heller kreftene på å finne gode løsninger. Bea er klar på at hun, sammen med ektemannen, prøver å gi barna gode verdier, som hjelper dem til å bli inkluderende og rause mennesker, med respekt for andre, uansett farge, legning eller religion. Derfor er hun ikke redd for hva som vil skje hvis én eller flere personer med hennes gener oppsøker henne.

– Hvis noen banker på døra her, vil det selvsagt påvirke både barna og oss voksne, men det trenger absolutt ikke å være i negativ retning. Det kan tvert imot være en berikelse for oss alle sammen å utvide familien, sier Bea.

– Det er uansett minst 15 år til det eventuelt kan skje, og jeg ser ikke på dette som noe problem. Det som skjer, det skjer, og dette er i hvert fall ikke noe å bekymre seg for.

Ifølge Bea har den eneste ulempen ved eggdonasjonen vært at det tok tid før syklusen hennes ble stabil igjen. Det mener hun er en liten pris å betale for å få lov til å hjelpe barnløse med å få sin største drøm oppfylt.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer