Foreldre behandler aldri barna sine likt, selv om de tror det. Foto: PantherMedia / All Over Press
Foreldre behandler aldri barna sine likt, selv om de tror det. Foto: PantherMedia / All Over Press Vis mer

Barn

Behandler du barna dine likt?

De færreste av oss gjør det, selv om vi liker å tro det.

Publisert
Eldstemann er en ledertype og minstemann en gledesspreder. Rebelske småsøsken, ansvarsfulle storesøsken og diplomatiske mellombarn – er det hold i alt dette?

– Forskerne har ikke funnet entydige svar, sier Pål Johan Karlsen, forsker og redaktør i Tidsskriftet for Norsk psykologforening. Han peker på den vanlige forklaringen på hvem vi er: resultat av arv og miljø. Nettopp din plassering i flokken er miljø, altså påvirker den oss. Skulle det ikke prege den eldste at hun får mer ansvar enn lillesøster?

- Foreldre behandler aldri sine barn likt, selv om de tror det. Plassering i søskenflokken har betydning for personlighet, partnervalg, utdannelse og arbeid, sier den svenske forskeren og pedagogen Elisabeth Schönbeck. Hun er forfatter av boken «Lillesøster hopper fallskjerm».

"Se så flink søsteren din er med penger. Kan du ikke være mer som henne?" I oppdragelseskampens hete er det fort gjort å trekke sammenlikningskortet. Foto: PantherMedia / All Over Press
"Se så flink søsteren din er med penger. Kan du ikke være mer som henne?" I oppdragelseskampens hete er det fort gjort å trekke sammenlikningskortet. Foto: PantherMedia / All Over Press Vis mer

Foreldre må vise vei

– Dess mer foreldrene viser vei på en god måte, jo mindre viktig blir søskenrelasjonen, sier relasjonsterapeut Dora Thorhallsdottir.

Sammen med sin mor driver hun Relasjons-senteret, og ser stadig at søskenplassering preger oss.

Mye av Thorhallsdottirs terapiarbeid handler om å bryte barndommens mønster - som er noe foreldre også er med på å bygge opp under - uten at de nødvendigvis vet det selv.

At eldstemann blir mer ansvarlig enn søsknene, er logisk, mener Thorhallsdottirs. Storesøster må ofte hjelpe til, og hun må bli voksen fortere.

Sårbar, sier vi gjerne om «dritten i midten». Ikke banebrytende, ikke først ute, heller ikke den lille, søte. Og så lillesøster. Uredd, fri og trygg, den som velger ugåtte stier, lyder beskrivelsen. Men Thorhallsdottir har sett noe annet også.

– Den yngste blir fort den som aldri får til noe. Som får høre «dette klarer ikke du». Den rollen kan være vond å vende, jeg møter mange voksne som fortsatt tviler på seg selv.

Så hva kan vi gjøre for å komme ut av mønstre fra søskenrelasjonen?

 • Bli dem bevisst. Først da kan noe skje, du kan bryte, for eksempel ved å gå i terapi.

 • Ta deg selv på alvor. Kjenn etter: Hva sier følelsene mine? Spør deg heller hva du vil enn hva du .

  LES OGSÅ: Det er lov til å rømme familien!

  Selvfølgelig er jeg smart! Jeg er jo eldst! Foto: PantherMedia / All Over Press
  Selvfølgelig er jeg smart! Jeg er jo eldst! Foto: PantherMedia / All Over Press Vis mer

  Noen typiske trekk ved søsken:

  Eldstebarnet: ledertype, når langt. Mange politikere og bedriftsledere er eldst. Lojal overfor autoriteter, lov og orden. Ansvarsfull, flittig, ambisiøs og omsorgsfull. Kan være sjefete og dårlig til å delegere.

  Mellomste barnet: misliker konfrontasjoner, familiens diplomat. Opptatt av harmoni, flink med mennesker. Behov for å bli likt av alle, kan bli selvutslettende. Dårlig til å sette grenser og kan anklage seg selv for andres feil. Flink til å lytte både oppover og nedover, gode lagspillere som kompromisser og mekler.

  Yngstebarnet: gledessprederen, den sosiale. Har lett for å kjede seg, og blir fort utålmodig. Redd for å bli avvist, kan bli selvopptatt. Der den eldste står for plikt, står den yngste for lyst. Kunstner og livsnyter. Gjerne i opposisjon.

  Enebarnet: initiativrik, målrettet, organisert og trofast. Opptatt av fakta og detaljer. Tar ansvar. Kan være krevende og dårlig til å innrømme feil, sårbar for kritikk. Gjør karriere, går egne veier. Ansvarsfull, ambisiøs og fokusert. Dårlig til å dele. Som enebarn regnes også de som er seks år eller mer eldre/yngre enn sine søsken. Mange Nobelprisvinnere er enebarn.

  LES OGSÅ: Hun er kristen, han er ateist

  Vis mer

  Den eldste har høyest IQ

  En norsk studie viser tendens til høyere IQ hos eldstemann.
  Men merk at det er din sosiale plassering i søken-flokken som avgjør IQ, ikke den biologiske. Dersom eldstemann dør, vil den nest eldste overta rollen.

  – Høy IQ er et resultat av hvordan man er blitt behandlet i familien, sier den svenske forskeren Elisabeth Schönbeck. Hun forklarer IQ-forskjellen med at foreldre bruker mest ressurser på den eldste. Om du har småsøsken eller ei påvirker også hvor mye utdanning du har. Førstefødte har noe lengre utdanning enn nummer to, som igjen har litt lengre enn nummer tre, ifølge en undersøkelse ved Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI).

  LES OGSÅ: Dette avgjør hvor fort du eldes

  Tips for foreldre

  ● Rettferdighet betyr ikke at alle skal ha det samme samtidig, men at kjærlighet og omsorg fordeles etter alder og behov.
  ● Ikke sammenlign barna. Hjelp dem å bli gode der de har forutsetninger.
  ● Ikke press det eldstebarnet i for «flink» retning ved å gi ansvar det ikke ønsker.
  ● Fortell barna hvorfor de blir behandlet forskjellig.
  ● Ha alenetid med hvert enkelt barn. Hva dere gjør, spiller ingen rolle. Særlig bra for det midterste, som ellers gjerne blir «en i flokken».
  ● Se og elsk hvert barn for det han eller hun er.

  Tekst av Julia Schreiner Benito

  Les hele saken i KK 36, i salg fredag 6.september!

  LES OGSÅ: Har kjæresten din barn fra før?

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer