Traumer

Behandlingen som funker mot traumer

- Jeg bannet, skrek og hylte, og reagerte veldig voldsomt, forklarer «Liv» som fikk en helt ny hverdag etter å ha fått EMDR-behandling.

BEHANDLING AV TRUAMER: «Liv» fikk en helt ny hverdag etter å ha fått EMDR-behandling mot traumene sine. Foto: Shutterstock / Peerayot
BEHANDLING AV TRUAMER: «Liv» fikk en helt ny hverdag etter å ha fått EMDR-behandling mot traumene sine. Foto: Shutterstock / Peerayot Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange av oss vil oppleve noe traumatisk i løpet av livet, i større eller mindre grad. Personer som opplever noe svært traumatisk kan utvikle PTSD (posttraumatisk stresslidelse), en tilstand som kan oppstå lenge etter selve hendelsen. 

Noen kan oppleve bedring ved samtaleterapi, mens andre trenger mer spesifikk behandling. En behandlingsmetode som er svært effektiv mot PTSD, men som mange aldri har hørt om, er EMDR – Eye Movement Desensitization and Reprocessing, en psykoterapeutisk tilnærming som bygger på en informasjonsprosesseringsmodell.

– Denne behandlingsmetoden er ganske utbredt i behandling av blant annet PTSD, men det er ikke alle som kan bruke den. Man må være psykolog, psykiater eller annet helsepersonell med psykoterapiutdanning. Vi er svært opptatt av det skal være god kvalitet, og for å sikre dette oppfordrer vi terapeuter til å sertifisere seg, sier Janne Ekeberg Amundsen.

Amundsen er psykolog i Trondheim, med spesiell kompetanse på EMDR. Hun har jobbet med EMDR i 14 år. 

LES OGSÅ: Mye sykdom kan skyldes tidligere traumer

Det er viktig å finne en god terapeut

EMDR kan også brukes for å hjelpe personer som sliter med angst, depresjon, langvarige sorgreaksjoner, reaksjoner på fysiske sykdommer og andre tilstander som forbindes med sterke følelser.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.