Traumer

Behandlingen som funker mot traumer

- Jeg bannet, skrek og hylte, og reagerte veldig voldsomt, forklarer «Liv» som fikk en helt ny hverdag etter å ha fått EMDR-behandling.

BEHANDLING AV TRUAMER: «Liv» fikk en helt ny hverdag etter å ha fått EMDR-behandling mot traumene sine. Foto: Shutterstock / Peerayot
BEHANDLING AV TRUAMER: «Liv» fikk en helt ny hverdag etter å ha fått EMDR-behandling mot traumene sine. Foto: Shutterstock / Peerayot Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange av oss vil oppleve noe traumatisk i løpet av livet, i større eller mindre grad. Personer som opplever noe svært traumatisk kan utvikle PTSD (posttraumatisk stresslidelse), en tilstand som kan oppstå lenge etter selve hendelsen. 

Noen kan oppleve bedring ved samtaleterapi, mens andre trenger mer spesifikk behandling. En behandlingsmetode som er svært effektiv mot PTSD, men som mange aldri har hørt om, er EMDR – Eye Movement Desensitization and Reprocessing, en psykoterapeutisk tilnærming som bygger på en informasjonsprosesseringsmodell.

– Denne behandlingsmetoden er ganske utbredt i behandling av blant annet PTSD, men det er ikke alle som kan bruke den. Man må være psykolog, psykiater eller annet helsepersonell med psykoterapiutdanning. Vi er svært opptatt av det skal være god kvalitet, og for å sikre dette oppfordrer vi terapeuter til å sertifisere seg, sier Janne Ekeberg Amundsen.

Amundsen er psykolog i Trondheim, med spesiell kompetanse på EMDR. Hun har jobbet med EMDR i 14 år. 

LES OGSÅ: Mye sykdom kan skyldes tidligere traumer

Det er viktig å finne en god terapeut

EMDR kan også brukes for å hjelpe personer som sliter med angst, depresjon, langvarige sorgreaksjoner, reaksjoner på fysiske sykdommer og andre tilstander som forbindes med sterke følelser.

– Tar man kontakt med et distriktspsykiatrisk senter for å få hjelp, kan man spørre etter EMDR-terapeuter. Man vil alltid finne noen – det er viktig å finne en god terapeut.

Oversikt over sertifiserte behandlere finner du på EMDR Norges hjemmesider.

EMDR skal minske ubehaget

Etter å ha blitt utsatt for en traumatisk opplevelse kan en normal reaksjon være å utvikle posttraumatiske stressymptomer. Mange blir engstelige, unngår bestemte situasjoner/steder, får «flashbacks» fra hendelsen, mareritt, søvnproblemer, lav selvfølelse og generelt dårlig livskvalitet grunnet bekymring og fysisk ubehag. 

– For de fleste går disse plagene over av seg selv, men noen utvikler PTSD. I EMDR-behandling er målet å bearbeide de traumatiske opplevelsene, noe som kan være en følelsesmessig sterk opplevelse. Dette skal minske ubehaget fra fortiden som fortsatt preger hverdagen. Da må man i forkant vurdere om personen er i stand til å takle det, sier Amundsen.

Behandlingen består av flere faser, men et sentralt element går ut på å bevege øynene fra side til side. Dette foregår ved at pasienten følger med på håndbevegelsene til terapeuten, som går fra side til side, samtidig som at han/hun eksponeres for minner fra traumet. Lyd, lys og berøring kan også tas i bruk. 

– Det blir et tosidig oppmerksomhetsfokus. Det er litt mystisk hvorfor det fungerer og er så effektivt for mange. Jeg tror at det er fordi man ikke bare prater, men settes i en tilstand hvor man får opp minnene, samtidig som bevegelsen gjør at ubehaget slipper taket. Det doble fokuset på traumet og stimuleringen er antatt å øke tempoet i informasjonsbehandlingen. 

LES OGSÅ: Tre psykiske lidelser vi bør snakke mer om

Kan bli helt kvitt PTSD ved EMDR

Dersom man opplever et traume blir evnen til å håndtere stress satt ut av spill. Det blir umulig å tenke på den traumatiske hendelsen uten at følelser og sanseopplevelser aktiveres på nytt, slik det skjedde da hendelsen fant sted. Disse bekymringene kan ofte ta overhånd, slik at det blir vanskelig å leve som normalt. 

– Det er forsket mye på disse øyebevegelsene som brukes i EMDR-behandling. Det har en beroligende effekt, og setter i gang en bearbeidelsesprosess som er svært effektiv. Kun fire til seks behandlinger kan være nok, sier Amundsen.

Det finnes to varianter av PTSD: Enkel PTSD (personer som har blitt utsatt for en enkelthendelse) og kompleks PTSD (personer som har blitt utsatt for mange hendelser over tid, gjerne gjennom barndommen).

– Man kan bli helt kvitt PTSD. Ved enkel PTSD vil minst 77 prosent av pasientene oppleve bedring etter kun få timer. Personer med kompleks PTSD er ofte mer komplisert, og krever mer behandling. Da vil man ofte ha behov for 12-24 timer med EMDR.

LES OGSÅ: Kristin (15) har kjempet mot kreften halve livet

Fikk angst for å dø

«Liv» ble operert for føflekkreft i høyre legg for to og et halvt år siden. En infeksjon førte til at legene mistenkte spredning av kreft, og «Liv» ble sendt til mange forskjellige undersøkelser på sykehuset.

Etter hvert fikk «Liv» også lymfeødem i foten, som gjorde at det vokste ut kuler i området. Det førte til enda en runde med celleprøver og usikkerhet om hva som var galt. Hver gang hun var i ferd med å komme seg, dukket det opp noe nytt.

– Jeg gikk med hjertet i halsen i nesten et helt år. Det utviklet seg til en slags angst for å dø. Jeg fungerte ikke i hverdagen, sov dårlig og fikk mange migreneanfall. Jeg er egentlig en veldig sosial jente, men jeg hadde ikke overskudd til å være med andre enn nærmeste familie.

EMDR ga «Liv» en helt ny hverdag

Undersøkelsene og alle bekymringene det førte med seg varte i nesten halvannet år før «Liv» ble erklært frisk – men hun slet fortsatt psykisk. EMDR-behandlingen var utvilsomt en av grunnene til at hun ble seg selv igjen.

– Etter at jeg begynte med EMDR-behandling fikk jeg en helt ny hverdag. Jeg fikk bearbeidet vonde tanker og følelser på veldig kort tid. Det var ekstremt intenst!

«Liv» sin psykolog fortalte at hun hadde unnagjort fem vanlige samtaletimer allerede den første timen. Psykologen satte henne tilbake til der det hele startet – hun måtte inn i det tankemønsteret, og fortelle hva hun tenkte og følte akkurat da.

– Jeg følte på omtrent akkurat den samme angsten som jeg fikk den gangen jeg fikk vite at jeg hadde kreft. Jeg hadde ikke fått den ut av kroppen. 

LES OGSÅ: Er du redd for terrorangrep?

Voldsomme reaksjoner

Etter den første EMDR-timen var «Liv» helt utslått. Hun lå rett ut hele helgen, men samtidig følte hun en stor lettelse.

– Du skal gi uttrykk for alt som kommer inn i hodet ditt, og det var ganske enkelt for meg fordi jeg ikke hadde fått bearbeidet noe, det lå der og ulmet. Jeg bannet, skrek og hylte, og reagerte veldig voldsomt! Selv om man føler seg gæren etterpå, er det samtidig veldig godt.

Etter fem-seks timer var «Liv» ferdig med EMDR-behandlingen – da var det ikke så mye mer å hente. Fra å være deprimert og bare vente på hva som skulle bli neste slag i trynet, klarte hun å se positivt på livet igjen. 

– Jeg sov bedre, hadde færre vonde tanker i hodet, og var tryggere på at jeg skulle få lov til å leve og å være frisk. Jeg klarte å se lyst på fremtiden igjen, og har aldri fått tilbakefall siden. 

Til info: «Liv» vil være anonym, da hun ønsker å holde historien sin privat. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer