Kultur

Beinhard motedronning

Vogue-redaktørens spektakulære liv blir bok og film.

Beinhard motedronning
Publisert
Sist oppdatert
Designerne beskriver henne som den skumleste dama i verden, og en iskald perfeksjonistisk arbeidsnarkoman. Fra sitt luksuriøse kontor i 12. etasje ruvende over Times Square i New York har Vogue-redaktør Anna Wintour (56) styrt sin motebibel med jernhånd.

Da en hevngjerrig assistent ved navn Lauren Weisberger skrev bok om sin tidligere sjef, ble det baluba. Bølger av skadefryd skyllet over motebransjen. Nå kan du snart lese The Devil Wears Prada i norsk språkdrakt. Wintour får passet påskrevet - og kommer ikke like heldig ut av det hele tiden. Antakelig satte ikke motedronningen nevneverdig pris på den uautoriserte biografien Front Row: Anna Wintour heller.

Wintour har alltid hatt ambisjonene i orden. Historien forteller at hun på en intervjuavtale med daværende Vogue-redaktør Grace Mirabella ble spurt om hvilken jobb hun ønsket seg.

- Yours, kom det kontant fra Wintour.The Devil Wears Prada ble sluppet i 2003, og ble raskt en amerikansk bestselger tross noe lunkne kritikker. I boken er Vogue dårlig forkledt som magasinet Runway, og Anna Wintour har byttet navn til Miranda Priestly. Likheten mellom dem er uansett så slående at ingen er i tvil om hvem som omtales. Nå er filmatiseringen inntatt amerikanske lerreter, og orda på gata er at Meryl Streep i rollen som Miranda Priestly har ført til den reneste motefeber i New York.

Selv om forfatter Lauren Weisberger har tatt seg litterære friheter, er det et meget usympatisk bilde som tegnes av Wintour. Hun fremstilles som usympatisk, hensynsløs og beinhard - men lynskarp og med et uovertruffent blikk for mote. Virkelighetens Wintour har imidlertid etter sigende myknet noe etter at hun møtte kjæresten Shelby Ryan.

- Hun smiler nå, og det finnes til og med observasjoner av en leende Anna Wintour, forteller en tidligere kollega til The Guardian.

Hva Anna Wintour egentlig tenker om å få livet sitt brettet ut mellom myke permer og på stort lerret, kan man bare gjette seg til. Offisielt har hun ikke hyttet med neven, men innrømmer at hun ikke liker boken.

- Jeg har følelsen av at dette er en bok skrevet i sinne. Denne jenta [Weisberger] har åpenbart manglet forståelsen for det enorme maskineriet hun var en del av, bemerker Wintour.

Filmatiseringen har Anna Wintour etter sigende mer til overs for. En talsmann for fashionistaen forteller at Wintour likte filmen.

- Hun syntes den var underholdende. Det var satire. Hvordan kan man mislike det, spurte talsmannen.

Så må Anna Wintour heller leve med at ryktene sier at moteredaktøren forlot filmvisningen i sinne lenge før rulleteksten ...


The Devil Wears Prada kommer i norsk oversettelse på Gyldendal forlag i august.

Misfornøyd med sjefen: Lauren Weisberger skrev bok om sin tid i motemagasinet Vogue.
Misfornøyd med sjefen: Lauren Weisberger skrev bok om sin tid i motemagasinet Vogue. Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer