Bo i båt

– Bekjente ristet på hodet og tenkte «hvordan skal dette gå?»

Ellen kunne ingenting om båter, men solgte unna tingene sine og flyttet inn i seilbåt.

FLYTTET INN I SEILBÅT: Den femti år gamle båten «Miss Moss» ble som navnet tilsier kjøpt i Moss, men ligger nå i Asker. FOTO: Privat
FLYTTET INN I SEILBÅT: Den femti år gamle båten «Miss Moss» ble som navnet tilsier kjøpt i Moss, men ligger nå i Asker. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

– Det er klart det er trangt å bo i båt, men den tanken må man bare legge fra seg med en gang. Det å irritere seg over at det er lavt under taket eller at det er trangt å bevege seg, er ikke et alternativ. Man må bare akseptere at man gir opp en del komfort og gjøre det beste ut av det, sier Ellen Fredriksen (35).

I mai gjorde hun en stor livsstilsendring. Inspirert av broren sin, som også bor i båt, gikk hun nemlig til innkjøp av en 31 fots seilbåt, modell Balaton, fra 1969.

Deretter sa hun opp leiligheten sin, kvittet seg med mengder av klær, sko og andre eiendeler, og flyttet inn i båten permanent.

– Noen bekjente ristet nok litt hodet og tenkte «herregud hvordan skal dette gå, du kan jo ikke noe om båt». Men mottoet mitt er at man kan alt, man har bare ikke lært det ennå, sier hun med et smil.

– Som barn tilbragte jeg mange ferier i båten til onkelen og tanta mi. Jeg elsker sjøen og vannet er mitt element, så dette har falt veldig naturlig for meg. Men det er klart at det har vært mange utfordringer og mye å lære.

Inkluderende og godt miljø

Litt Pipp Langstrømpe-filosofi og evnen til å ta ting på strak arm, er ifølge Ellen helt essensielt når man forsøker seg på en tilværelse som båtboer. Hun forteller at det så langt har vært mye prøving og feiling.

– Jeg gikk blant annet tom for strøm en gang og måtte få hjelp av redningsskøyta. En annen gang fylte jeg vann på dieseltanken, slik at jeg måtte ha Fuel-service her for å tappe tanken min.

– Båtfolket er heldigvis veldig åpne og hjelpsomme mennesker, så det er aldri noe problem å sende en mail til noen eller stille spørsmål. Det er et veldig inkluderende miljø, sier hun.

FERSK BÅTEIER: Ellen har bodd i seilbåten sin siden i vår. - Det har vært en bratt læringskurve, sier hun. FOTO: Privat
FERSK BÅTEIER: Ellen har bodd i seilbåten sin siden i vår. - Det har vært en bratt læringskurve, sier hun. FOTO: Privat Vis mer

Lærte ved hjelp av YouTube

At hun allerede fra start har blitt kastet ut i båtlivets mange utfordringer, er det ingen tvil om. Da hun først kjøpte båten hadde hun en avtale om at hun kunne benytte seg av tidligere eiers båtplass, men da vedkommende bestemte seg for å kjøpe ny båt ble hun brått nødt til å flytte den.

– Dette var midt i toppsesongen og alle havner i Oslo-området var smekkfulle. I en periode måtte jeg derfor ligge ved gjestebrygga i Sandvika, hvor man kun kan være i to døgn av gangen. Etter en stund fikk jeg beskjed av vakta om at jeg hadde ligget der for lenge og at jeg måtte fjerne meg i minst 24 timer. Det betød at jeg måtte finne et sted lengre ut hvor jeg kunne sette anker, noe jeg aldri hadde gjort før.

– Jeg hadde ingen til å hjelpe meg, men måtte bare løsne fortøyningene og gjøre et forsøk. Ved hjelp av videoer på YouTube og noen apper som jeg lastet ned, fant jeg ut hvordan jeg skulle gjøre det. Men jeg må innrømme at jeg ikke sov særlig godt den natta, da jeg var våken mange ganger for å forsikre meg om at båten lå rolig. I dag synes jeg imidlertid at det bare er gøy å kjøre ut med båten og ankre opp.

«STUE» OG BYSSE: Oppholdsrommet i båten er trangt, men koselig. FOTO: Privat
«STUE» OG BYSSE: Oppholdsrommet i båten er trangt, men koselig. FOTO: Privat Vis mer
LUGAR: Seilbåten har fem sengeplasser, men realistisk sett mener Ellen det maks kan bo to-tre personer der samtidig. FOTO: Privat
LUGAR: Seilbåten har fem sengeplasser, men realistisk sett mener Ellen det maks kan bo to-tre personer der samtidig. FOTO: Privat Vis mer

Dusjer på treningssenteret

Ellen, som har en egen Instagram-konto hvor hun dokumenterer livet i seilbåten, sier at den største forskjellen på det å bo i båt kontra leilighet, er at hun må planlegge hverdagslige gjøremål mer.

Båten hennes har ikke dusj, hun må derfor enten bruke dusjen på brygga eller på treningssenteret hvor hun har månedsabonnement. Kokemulighetene er begrenset og når hun handler inn mat må hun planlegge med tanke på hva hun kan lage med bare to kokeplater og hva hun får plass til i kjøleskapet.

I en seilbåt er det naturlig nok også mindre lagringsplass og den ene køya blir brukt til oppbevaring av klær. Båtlukt i klærne er et vanlig problem blant mange båtboere og for å unngå dette har hun plassert alle plaggene i lufttette plastkasser. Vaskemaskin finnes heller ikke, så klesvasken gjør hun hos en venn.

– Visjonen min var å downsize livet og leve grønnere. Jeg synes samfunnet fokuserer alt for mye på materialisme, noe jeg tidligere har vært en del av. Jeg ønsket å frigjøre meg fra den delen og på en båt har man ikke noe annet valg. Jeg har kvittet meg med utrolig mye for å kunne bo her, sier hun.

Seilbåten har fem sengeplasser, men rent praktisk mener Ellen at det maks kan bo to-tre personer her på fulltid. Det er med andre ord rom for flere, dersom hun skulle gå lei av singellivet.

– Jeg liker friheten, det er derfor jeg hverken har mann eller barn, men jeg er på Tinder og har fått hele fem meldinger hvor det står «trenger du en kaptein?». Og det gjør jeg jo ikke, kapteinen er jo allerede her, smiler hun.

Skal tilbringe vinteren i Thailand

Det er ifølge Ellen også en økonomisk gevinst ved å bo i båt. Selve båten kostet 60.000 kroner og i snitt betaler hun cirka 2500 kroner i måneden inklusiv strøm, for å bo ved Leangbukta i Asker, som er en av de største havnene i Oslo-området. Som student, sparer hun derfor mange penger på å bo på denne måten.

Etter en flott sommer hvor hun har kunnet nyte mange solfylte dager på dekk, er planen at hun i vinter skal sette båten i en såkalt boblehavn (en havn hvor man sørger for sirkulasjon i vannet, slik at det holder seg isfritt om vinteren), mens hun selv setter kursen mot Thailand.

– Å bo i en gammel båt uten god nok isolasjon går ikke om vinteren, men jeg har mulighet til å følge opp studiene via PC-en og kommer derfor til å backpacke i Thailand fra desember til mars. Når jeg er ferdig med studiene, ønsker jeg å oppgradere og kjøpe meg en større båt som jeg også kan bruke vinterstid, sier hun.

Selv om seilbåten først og fremst er et sted å bo, vil hun fremover fortsette å ta småturer i Oslofjorden sammen med vennene sine.

– Jeg har ingen store planer som å reise hele norskekysten, men til neste år kommer jeg til å utfordre meg selv enda mer når det kommer til seilingen. Noe av det beste med å bo i båt er nettopp den personlige utviklingen og friheten. Livet på vannet er helt klart frigjørende for sjelen!

ELSKER BÅTLIVET: I sommer har Ellen hatt mange flotte dager ute på dekk, men i vinter setter hun kursen mot Thailand - riktignok med fly. FOTO: Privat
ELSKER BÅTLIVET: I sommer har Ellen hatt mange flotte dager ute på dekk, men i vinter setter hun kursen mot Thailand - riktignok med fly. FOTO: Privat Vis mer

Et rimeligere alternativ til hus og leilighet

Det finnes ingen offisielle tall på hvor mange det er som bor i båt her i Norge, men Jakob Storjord Andersson som driver Facebook-gruppen «Vi som bor i båt» anslår at det dreier seg om rundt 1000 mennesker.

De aller fleste av disse bor i seilbåter, da de har fine boarealer og fordi de er utrustet på en måte som gjør at man kan leve veldig selvstendig.

– Dersom strømmen går på brygga har de fleste en dieselvarmer, batterier, vindmøller eller solceller, slik at de fint kan klare seg i lengre perioder uten støtte fra land. De mest avanserte båtene har også «watermaker», et apparat som kan trekke inn sjøvann og filtrere dette til drikkbart ferskvann, forklarer han.

– Som båtboer blir man automatisk mer praktisk og må være både rørlegger, elektriker og mekaniker. Det gir god erfaring for å forstå verden og mange av båtboerne gjør det som forberedelser til jordomseiling.

De vanligst årsakene til at noen velger å bo i båt, er ifølge Jakob de økonomiske fordelene og ikke minst friheten.

– Det er mye lavere inngangsbillett for å bo i båt, enn å kjøpe hus eller leilighet. Du får dessuten alltid tomt med sjøutsikt. Andre fordeler med å bo i båt er at den ofte ligger nært sentrum, det er enkelt å flytte og at det ofte er godt samhold på brygga der flere bor sammen.

– Ulempene er begrenset med plass og at det kan ofte være vanskelig med parkering der man har behov for bil. Det kan også lett bli båtlukt og det er litt mer krevende å holde miljøet rent og tørt.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer