Kjønnsskifte

Bengt ble Birgitta da hun var 83: – Angrer ingenting

Da kona døde, gjorde Bengt alvor av drømmen og ble Birgitta.

Da kona Inger døde i 2016, gjorde Bengt, som hun het før hun ble «Gittan», alvor av drømmen. FOTO: Hamon Moravejzadeh
Da kona Inger døde i 2016, gjorde Bengt, som hun het før hun ble «Gittan», alvor av drømmen. FOTO: Hamon Moravejzadeh Vis mer
Publisert

Birgitta Lundberg er kanskje den eldste i Sverige som har utført en kjønnsskifte. Da kona Inger døde i 2016, gjorde Bengt, som hun het før hun ble «Gittan», alvor av drømmen. Fram til da var Inger den eneste hun hadde fortalt om sitt sanne jeg.

– Gjennom alle år var det vår hemmelighet, forteller Birgitta.

Inne på rommet på bosenteret Solskiftet utenfor Stockholm har Birgitta «Gittan» Lundberg (86) et velfylt klesskap. Der henger bluser og lange kjoler i alle farger og mønstre. Men disse klærne var ikke hennes fra begynnelsen.

Bruker Ingers klær

– Disse er hennes, Ingers. Det meste er Ingers klær, forteller Birgitta.

Inger var Birgitta kone, hun døde i 2016. På et svarthvittfoto fra bryllupsdagen i 1959 står de to side om side, Inger med hvitt slør og krone på hodet, og Birgitta, som da het Bengt, i mørk dress og med en hvit blomst i brystlommen.

De to fikk et langt og lykkelig ekteskap sammen. Men i alle disse årene delte de også en stor hemmelighet.

SKAPET FULLT: Birgitta har tatt vare på klærne til sin avdøde kone Inger. FOTO: Hamon Moravejzadeh
SKAPET FULLT: Birgitta har tatt vare på klærne til sin avdøde kone Inger. FOTO: Hamon Moravejzadeh Vis mer

Fortalte aldri til noen annen

Ingen andre enn Inger visste at Bengt egentlig, innerst inne, var kvinne.

– Før vi forlovet oss, fortalte jeg at jeg var transvestitt. Jeg sa at jeg ikke kunne tenke meg noe annet, og at det var som det var. Hun var den første jeg fortalte det til. Hun sa ikke så mye om det.

VAKKER: Birgitta har lenge kledd seg i kvinneklær, selv om hun ikke gjennomgikk kjønnsskiftet før hun var 83 år gammel. Foto: Hamon Moravejzadeh
VAKKER: Birgitta har lenge kledd seg i kvinneklær, selv om hun ikke gjennomgikk kjønnsskiftet før hun var 83 år gammel. Foto: Hamon Moravejzadeh Vis mer

Birgitta husker ikke første gang hun egentlig forsto at hun var kvinne. Sikkert er det i hvert fall at følelsen har vært der gjennom hele livet.

– Ideen om å kle meg som kvinne hadde jeg veldig tidlig, allerede i skolealder, sier hun.

Fikk barn

Birgitta er født i 1934 og vokste opp i Nynäshamn sør for Stockholm. På begynnelsen av 1960-tallet var hun med på å skape svensk tv-historie, da hun som en av over fem hundre søkere fikk jobb som kameramann for det etter hvert klassiske svenske underholdningsprogrammet Hylands hörna i SVT. Birgitta gikk på jobb som Bengt hver morgen og fortalte aldri noe til noen annen enn Inger.

De to hadde et fint og lykkelig liv sammen.

– Hun elsket meg, og jeg elsket henne. Vi hadde et veldig godt ekteskap sammen. Både med barn og svigerforeldre og alt sånt. Barna vokste opp og ble jo store etter hvert. Men hele tiden var dette vår hemmelighet.

KJÆRLIGHET: – Hun elsket meg, og jeg elsket henne. Så enkelt var det, forteller Birgitta, eller Bengt, som hun het da bildet ble tatt. Foto: Hamon Moravejzadeh
KJÆRLIGHET: – Hun elsket meg, og jeg elsket henne. Så enkelt var det, forteller Birgitta, eller Bengt, som hun het da bildet ble tatt. Foto: Hamon Moravejzadeh Vis mer

Fortalte barna det da kona ble syk

Men høsten 2015 fikk Inger vite at hun hadde fått kreft i bukspyttkjertelen. Da hun lå for døden, valgte Birgitta å avsløre sin hemmelighet også for deres felles barn. Under hele oppveksten hadde døtrene aldri ant noe, men i dag har de akseptert at faren deres hemmeligholdt en så stor den av sitt liv for dem i så mange år.

I januar 2016 gikk Inger bort. Etter hennes død begynte Birgitta for alvor å tenke på å gjennomgå et kjønnsskifte.

– Jeg hadde ikke noen tanke på å bytte kjønn før da. Først tok jeg kontakt med legen min. Hun sa: «Følg planene dine, lev ditt liv».

Fikk slag etter operasjonen

Birgitta forteller at hun hadde god støtte av sin samtaleterapeut Emma, og at beslutningen vokste fram i tiden etter at Inger var død. I 2017 gjennomgikk hun, 83 år gammel, flere operasjoner for å bytte kjønn.

Men etter den første operasjonen holdt det på å gå galt. Birgitta ble rammet av slag.

– Da jeg våknet, var jeg lam og kunne verken snakke eller bevege hendene. Jeg fomler fortsatt mye, men det blir faktisk bedre og bedre.

Angrer ikke på at hun ikke tok operasjonen før

I dag lever Birgitta fullt ut som seg selv. Det lange, sølvfargede håret er festet med en hårspenne i perlemor, neglene er vakkert rødlakkerte og rundt halsen henger et hvitt perlehalsbånd. Birgitta angrer ikke at hun ikke gjennomgikk operasjonen tidligere.

– Nei. Jeg angrer ingenting. Jeg hadde det så bra, så bra så lenge Inger var frisk, og vi var sammen.

OLJEMALERI: Portrettet av Inger har Birgittta selv malt. Foto: Hamon Moravejzadeh
OLJEMALERI: Portrettet av Inger har Birgittta selv malt. Foto: Hamon Moravejzadeh Vis mer

Selv om hun i dag kan være seg selv og ikke lenger bærer på sin store hemmelighet, synes hun egentlig ikke at det er så stor forskjell på å være kvinne i forhold til mann.

– Er det noen forskjell? Jeg kan ikke se noen forskjell i det hele tatt. Det handler om å være menneske, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer