Kultur & Underholdning

Ber Märtha søke legehjelp

– Hvis man ikke er katolikk, og likevel påstår at man kan kommunisere med engler, da er man kanskje litt sprø, sier Jan Guillou.

Ber Märtha søke legehjelp
Publisert
Sist oppdatert
I et intervju med den svenske avisen Expressen går den svenske journalisten og forfatteren Jan Guillou hardt ut mot prinsesse Märtha. – Men hvis man ikke er katolikk, og likevel påstår at man kan kommunisere med engler, da er man kanskje litt sprø. Særlig om man legger til at man kan snakke med hester. Da bør man søke legehjelp, sier Jan Guillou til Expressen.Etter å ha vært sykemeldt i to uker tok prinsesse Märtha Louise lørdag bladet fra munnen og snakket åpent om engleskolen Astarte Education i et eksklusivt intervju med NRK. I intervjuet forklarer hun blant annet hvordan hun får kontakt med englene. - Englene er ikke fysiske. Det er veldig viktig. Noen kjenner dem, noen ser dem. Hver enkelt oppfatter dem ut fra sitt ståsted. De er lysvesner for meg, som er en følelse av en veldig sterk tilstedeværelse, en sterk kjærlighetsstøtte, sier prinsesse Märtha til NRK. Märtha Louise sier hun har forståelse for all kritikken som har kommet fram. - Det er viktig at alle mennesker har rett til å mene det de vil, sier hun.
  • Test deg selv på Femina.no: Er du en Märtha?
  • I intervjuet understreker prinsessen at ethvert menneske har rett til å følge sin egen tro.- Den retten har også jeg. Jeg er veldig glad for at jeg ikke lever for et par hundre år siden, for da hadde jeg sikkert vært brent på bål for lenge siden, sier Märtha til NRK. Jan Guillou, som har skrevet flere bøker om hekseprosesser, sier til den svenske avisen Expressen at Märtha må ha misforstått når hun sier at hun ville blitt brent på bålet som heks.– Det hadde hun naturligvis ikke blitt. Hun hadde fått en samtale med sin prest, og han hadde antakelig sagt at dette var en velsignelse, sier Guillou, som legger til at mange katolikker hevder at de kan kommunisere med engler, skriver NTB.På lederplass i Bergens Tidende mandag råder avisen prinsesse Märtha Louise til å si fra seg prinsessetittelen.– Som prinsesse og teoretisk tronarving må Märtha Louise forholde seg til oss andre og operere innenfor visse rammer. Hvis hun føler at dette vingestekker henne, så å si, og det vil være lett å forstå, er løsningen grei og egentlig udramatisk: Dropp prinsessetittelen og plassen i arverekkefølgen, velg å leve livet etter eget hode, skriver Bergens Tidende på lederplass, ifølge NTB. I lederen hevdes det også at Märtha bruker prinsessetittelen for å tjene penger. – Märtha Louise gjør seg ikke bare til talsmann for en høyst spesiell religiøsitet, hun vil også drive næringsvirksomhet på feltet. Realiteten er da at hennes spesielle stilling i Norge blir en del av forretningsideen. Hun tjener penger på prinsessetittelen, er BTs konklusjon.Flere kirketopper mener man må lytte til Märthas Louises nyreligiøsitet, og at det må være plass til henne i Kirken, skriver Dagbladet. – Jeg kjenner Märtha som en person som søker til gudstjeneste og ser på seg selv som kristen. Det er selvsagt plass til Märtha i Den norske kirke. Nå ser jeg at hun bruker nye ord om religion, og det vil jeg gjerne samtale med henne om. Jeg har litt problem med å se hvordan dette passer inn i kirkens dogmatikk, men jeg tror ikke det handler om dogmatikk. Jeg tror det var klokt av Märtha å gå ut og forklare dette på TV. Det fortjener et lyttende øre, sier Bjørgvin-biskop Ole D. Hagesæther til avisen.

    Les artikkelen gratis

    Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

    Gå til innlogging med

    Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.