«Vet noen hva folk gikk kledd i her i Nord-Trøndelag fra 1750-1830-tallet?»
Det var spørsmålet som surret oppi Berit Bjerkems (66) hode. Og hun er ikke typen som gir seg. Smått om senn gjorde hun det ene funnet etter det andre. Og resultatet, som hun viser i stabburet sitt på gården Øver-Bjerkem i Steinkjer, imponerer. Her er det rett og slett utrolig vakre bunader. Fargene er sterke, mønstrene er store og utstillingslokalet er særegent.
Les også: Bunadstipsene du trenger
Mange varianter– Det er veldig artig, stråler Berit Bjerkem mens hun viser oss rundt i bunadburet, som er en del av trøndertunet der hun bor sammen med ektemannen Jakob, og sønnen deres med kone og barn. Ungfolket har tatt over, og Berit og Jakob er i teorien på kår. I virkeligheten er de begge svært så aktive, og Berit har arbeidshulen sin i stabburet, som har hele tre etasjer.
I førsteetasjen er det drakter for barn, et lite, trivelig kjøkken og en utstillingsdisk. Berit arrangerer kurs for dem som vil lage bunaden, og da blir det laget mang en kaffetår her.Går vi opp trappa, ser vi blant annet ulike luer man kan velge til bunaden. Mens tredjeetasjen er kronen på verket. Her er et vell av manns- og kvinnebunader. Bunadene har samme snitt, men de er i et mylder av vakre farger og mønstre.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger