Oscar-drama

Beskjeden hennes sjokkerte Liv Ullmann og Roger Moore

Hun ble buet ut foran en fullsatt sal under Oscar-utdelingen. Det skulle få store konsekvenser for Sacheen Littlefeather.

PROTEST: Sacheen Littlefeather under Oscar-utdelingen i 1973. Kvelden ble dramatisk, og fikk store konsekvenser for livet og karrieren hennes. FOTO: NTB
PROTEST: Sacheen Littlefeather under Oscar-utdelingen i 1973. Kvelden ble dramatisk, og fikk store konsekvenser for livet og karrieren hennes. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Trodde du slaget som Will Smith delte ut til komiker Chris Rock i 2022 var toppen av skandaler under Academy Awards? Den ærefulle prisutdelingen har faktisk bydd på flere oppsiktsvekkende øyeblikk. En ting er antrekkene, der den islandske artisten Bjørk en gang kom med en svane drapert rundt halsen, som kanskje det fremste eksempelet.

Men også på scenen har det vært tumulter, og en av de mest oppsiktsvekkende var da stjerna Marlon Brando i 1973 vant Oscar for beste skuespiller, for sin rolle i legendariske Gudfaren.

Brando var et etablert skuespiller, men også politisk aktiv. Etter drapet på Martin Luther King takket Brando etter sigende nei til en hovedrolle, med begrunnelse av han ville vie tiden sin til borgerrettsbevegelsen. På begynnelsen av 70-talet engasjerte han seg for den amerikanske urbefolkningen, blant annet under demonstrasjonen i 1969, da fengselsøya Alcatraz ble okkupert av urbefolkningsaktivister.

Da Brando gikk beskjed om at han hadde vunnet den høythengende Oscar-prisen for Gudfaren, bestemte han seg for å benytte øyeblikket til å sette søkelyset på sin hjertesak.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer