Oscar-drama

Beskjeden hennes sjokkerte Liv Ullmann og Roger Moore

Hun ble buet ut foran en fullsatt sal under Oscar-utdelingen. Det skulle få store konsekvenser for Sacheen Littlefeather.

PROTEST: Sacheen Littlefeather under Oscar-utdelingen i 1973. Kvelden ble dramatisk, og fikk store konsekvenser for livet og karrieren hennes. FOTO: NTB
PROTEST: Sacheen Littlefeather under Oscar-utdelingen i 1973. Kvelden ble dramatisk, og fikk store konsekvenser for livet og karrieren hennes. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Trodde du slaget som Will Smith delte ut til komiker Chris Rock i 2022 var toppen av skandaler under Academy Awards? Den ærefulle prisutdelingen har faktisk bydd på flere oppsiktsvekkende øyeblikk. En ting er antrekkene, der den islandske artisten Bjørk en gang kom med en svane drapert rundt halsen, som kanskje det fremste eksempelet.

Men også på scenen har det vært tumulter, og en av de mest oppsiktsvekkende var da stjerna Marlon Brando i 1973 vant Oscar for beste skuespiller, for sin rolle i legendariske Gudfaren.

Brando var et etablert skuespiller, men også politisk aktiv. Etter drapet på Martin Luther King takket Brando etter sigende nei til en hovedrolle, med begrunnelse av han ville vie tiden sin til borgerrettsbevegelsen. På begynnelsen av 70-talet engasjerte han seg for den amerikanske urbefolkningen, blant annet under demonstrasjonen i 1969, da fengselsøya Alcatraz ble okkupert av urbefolkningsaktivister.

LEGENDE: Marlon Brando var mer enn bare skuespiller, og benyttet berømmelsen til å skape blest om sine hjertesaker. FOTO: NTB
LEGENDE: Marlon Brando var mer enn bare skuespiller, og benyttet berømmelsen til å skape blest om sine hjertesaker. FOTO: NTB Vis mer

Da Brando gikk beskjed om at han hadde vunnet den høythengende Oscar-prisen for Gudfaren, bestemte han seg for å benytte øyeblikket til å sette søkelyset på sin hjertesak.

Overrasket Liv Ullmann

Den høythengende Oscar-prisen Beste skuespiller skulle deles ut av vår egen filmstjerne Liv Ullmann, sammen med James Bond-skuespiller Roger Moore. Begge var på høyden av sine karrierer, og etter at Liv og Roger hadde åpnet konvolutten og utropt legenden Marlon Brando til vinner, kom altså Sacheen Littlefeather opp på scenen, i tradisjonelle klær fra Apache-stammen, og leste lavmælt opp en uttalelse fra Marlon Brando.

SA NEI TIL PRIS: James Bond-stjerna Roger Moore og vår egen superstjerne Liv Ullmann skulle dele ut den gjeve prisen Beste mannlige skuespiller til Marlon Brando for Gudfaren. istedenfor kom Sacheen Littlefeather på scenen, og takket nei til prisen. FOTO: NTB
SA NEI TIL PRIS: James Bond-stjerna Roger Moore og vår egen superstjerne Liv Ullmann skulle dele ut den gjeve prisen Beste mannlige skuespiller til Marlon Brando for Gudfaren. istedenfor kom Sacheen Littlefeather på scenen, og takket nei til prisen. FOTO: NTB Vis mer

Aktivist

Sacheens far var av stammene Apache og Yaqui, og morens europeisk/amerikansk. Selv jobbet Sacheen som skuespiller og modell, og som aktivist hadde hun vært med under okkupasjonen av fengselsøya Alcatraz i 1969.

Foran et fortørnet publikum bestående av absolutt alle som betydde noe i Hollywood, satte Sacheen nå opp en avvergende hånd i luften til Roger More og Liv Ullmann, og forklarte at Marlon Brando nektet å ta imot prisen:

Hei. Jeg heter Littlefeather. Jeg er Apache og president for The National Native American Affirmative Image Committee,

begynte Sacheen og leste far et ark at Marlon Brando dessverre ikke kunne ta imot denne veldig sjenerøse utmerkelsen:

Grunnen er filmindustriens behandlingen av amerikanske indianere i dag …

Det festkledde på Oscar-publikumet satte champagnen i halsen, og Sacheens uttalelse ble møtt med alt fra buing til applaus. Gudfaren var jo blitt en megasuksess allerede i åpningshelgen, og Brandos rolle skulle siden vise seg å bli en av de mest omtalte i filmhistorien. Ville han ikke ha prisen? Hva var dette for slags frekkheter?

Gjort narr av

Etter Sacheens tilmålte minutter ble hun ledsaget av scenen av Roger Moore, og Sacheens fortalte senere at folk gjorde narr av henne på vei ut. Opptrinnet på scenen gikk ikke upåaktet hen blant den mektige Hollywood-eliten, og da skuespiller Raquel Welch skulle utrope Beste kvinnelige skuespiller senere samme kveld, innledet hun med: «La oss håpe vinneren ikke har en hjertesak».

PROTEST: Marlon Brando nektet å ta imot prisen Beste Skuespiller for rollen i Gudfaren, og sendte istedenfor Sacheen Littlefeather, som leste opp begrunnelsen for hvorfor han nektet. FOTO: NTB
PROTEST: Marlon Brando nektet å ta imot prisen Beste Skuespiller for rollen i Gudfaren, og sendte istedenfor Sacheen Littlefeather, som leste opp begrunnelsen for hvorfor han nektet. FOTO: NTB Vis mer

Også Clint Eastwood, som blant annet har regissert en rekke Westernfilmer, kom med et stikk da han samme kveld skulle dele ut prisen Beste film: «Jeg vet ikke om jeg skal dele ut prisen på vegne av alle cowboyer som ble skutt i alle John Ford Westerns i årenes løp».

Skuespiller Michael Caine stilte seg tilsynelatende mer på Sacheens side, og kritiserte Marlon Brando for å «la en stakkars indianerjente ta all buingen, istedenfor å gjøre det selv».

Svartelistet

Sacheen fortalte i 2018 at hun etter utdelingen dro hjem til Marlon Brandos, og at det ble skutt mot døren hans mens hun var på besøk. Karrieren hennes skal også ha fått et skudd for baugen etter Oscar-skandalen, og hun skal ha blitt svartelistet som skuespiller av flere studioer.

Sacheen begynte nå å jobbe med pleie av terminal pasienter, og med helseproblemstillinger knyttet til den amerikanske urbefolkningen. Hun produserte også filmer om urfolk.

MARKERING: Sacheen Littlefeather, nummer to fra høyre, under 50-årsmarkeringen for urbefolkningens okkupasjon av øya Alcatraz i sann Fransisco. FOTO:AP Photo/Eric Risberg(NTB
MARKERING: Sacheen Littlefeather, nummer to fra høyre, under 50-årsmarkeringen for urbefolkningens okkupasjon av øya Alcatraz i sann Fransisco. FOTO:AP Photo/Eric Risberg(NTB Vis mer

Etterlengtet unnskylding

I ettertid har Marlon Brandos og Sacheen Littlefeathers protest blitt sett på som heroisk. I 2019 mottok Sacheen «Razene Supple Humanitarian Award», for sitt arbeid med å bedre kårene for skuespillere fra den amerikanske urbefolkningen i Hollywood.

I juni 2022 sendte The Academy Sacheen Littlefeather en unnskyldning, som ble lest opp under arrangementet An Evening with Sacheen Littlefeather:

«Behandlingen du måtte tåle på grunn av denne uttalelsen var uberettiget og urettferdig. Den følelsesmessige belastningen du har gjennomlevd og kostnadene det har hatt for din egen karriere i bransjen er uopprettelige. Altfor lenge har motet du viste ikke vært anerkjent. For dette tilbyr vi både våre dypeste unnskyldninger og vår oppriktige beundring.»

Død

Dem 2. oktober 2022 ble det kjent at Sacheen var gått bort, 75 år gammel. Oscar-akademiet meldte om dødsfallet på sin Twitterkonto, og flere medier hevder at hun døde av brystkreft.

Selv kalte Sacheen Littlefeather unnskyldningen hun fikk fra The Academy «En drøm som ble til virkelighet».

– Vi indianere er veldig tålmodige folk – det har kun gått 50 år! sa hun og la til:

– Vi er nødt til å se humoristisk på dette hele tiden. Det er vår måte å overleve på.

DØD: Sacheens Littlefeather på premieren av sin siste dokumentar i 2019. FOTO: Dane Andrew/ otal Entertainment News/NTB
DØD: Sacheens Littlefeather på premieren av sin siste dokumentar i 2019. FOTO: Dane Andrew/ otal Entertainment News/NTB Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer