Jeg merker det allerede på toåringen. Hun spør etter sukker selv om hun får minimalt med søtsaker. Men hun vil ha sukker. Til middag også. Her kommer noen deilige desserter som
inneholder minimalt med sukker. Jeg har noen steder brukt Natreen, som er en sukkererstatning basert på cyklamat og sakkarin. Du må gjerne bruke vanlig sukker, for uansett så er det mindre mengder enn det du er vant til. Jeg serverte disse dessertene til blant annet min dessertglade lille pike. Hun stemplet dem godkjent.
VANNMELON- OG BRINGEBÆRSORBET
(Til 4 personer)
100 g frosne bringebær
200 g frosne biter av vannmelon, steinfrie
1 ss presset sitronsaft
1 ss flytende honning
1 ss Natreen strø
Ha alt i en food-processor og kjør til det er godt blandet. Og voilà – en fantastisk forfriskende sorbet. Fryser du den ned igjen etter dette, kan du med fordel ha den tilbake
i food-processoren når du skal spise av den neste gang. Den blir nemlig veldig hard og vanskelig og lage kuler av.
Næringsfakta per dl sorbet:
Tilsatt sukker: 0 g
Kcal: 52
Karbohydrater: 11 g
Protein: 0,6 g
Fett: 0,1 g
PAI MED FRISK FRUKT OG DEILIG KREM
Paibunn
3 dl hvetemel
60 g smør
1,5 dl mager kesam
3 ss Natreen eller sukker
1 egg til pensling
Fyll
2 dl kremfløte
2 små beger lett vaniljeyoghurt
2 dl kesam (eventuelt vaniljekesam)
1 ts vaniljesukker (det finnes vaniljesukker med ekte vanilje)
friske bær (jordbær, bringebær, blåbær…)
Bland alle pai-ingrediensene i en food-processor og kjør til deigen er smidig. I min maskin blir deigen bare smuldret, men er da veldig enkel og kna sammen. Sett deigen kjølig i en halvtime. I mellomtiden kan du piske kremen ganske stiv, bland inn yoghurt, kesam og vaniljesukker. Kjevle ut deigen og ha den i en paiform, ca. 24 cm. Har du ikke så stor, trenger du ikke å lage så mye fyll. Prikk deigen med en gaffel og fyll formen med et aluminiumsfolie og et lag tørre bønner. Pensle kantene med litt egg. Stek i 15 minutter på 180 grader. Hvis jeg skal ha litt flytende fyll i paiskallet, pensler jeg det med egg i bunnen også, etter at det har stekt i 15 minutter. Og steker 5 minutter til. Da får du «tettet» igjen hullene du lagde, og du vil unngå at skallet blir for seigt og at fyllet renner ut. Avkjøl paiskallet og hell i kremen. Pynt med bær og sikt eventuelt over litt melis.
Næringsfakta per porsjon pai (1/12-del av paien):
Tilsatt sukker: 1 g
Kcal: 210
Karbohydrater 16,3 g
Protein: 6,6 g
Fett: 12,8 g
BAKTE EPLER MED ANANAS OG KOKOS
(Til 4 personer)
4 epler
1 dl revet kokos
3 skiver fersk ananas (1 cm tykke)
1 ts kanel
1 ts Natreen strø eller sukker
litt lønnesirup (det står maple syrup på de fleste flaskene i butikken)
litt hakkede mandler
4 små klatter smør
Fjern kjernene på eplene, skrell dem og sett dem i en ildfast form. Skrell ananas, fjern stilken i midten og finhakk ringene. Bland det sammen med kokos. Dytt blandingen ned i de hule eplene. Legg på en liten klatt smør på hvert av eplene, dryss over Natreen strø eller sukker, kanel og til slutt mandler. Bak i ovnen på 1800 i 25–30 minutter. Server gjerne
med yoghurtis eller en krem lagd på halvparten hver av fløte og Biola naturell.
Næringsfakta per person:
Tilsatt sukker: 3 g
Kcal: 296
Karbohydrater: 28,5 g
Protein: 1,5 g
Fett: 19,8 g
PANNEKAKER MED BLÅBÆR-YOGHURTIS
Is
1 dl fløte
1 dl Biola naturell
1 dl vaniljeyoghurt
2 eggeplommer
1/2 ts flytende Natreen
2 dl frosne eller ferske blåbær
Pisk fløten til krem. Pisk sammen eggeplommene og bland inn yoghurt, Biola og Natreen. Ha i blåbærene og bland godt. Vend kremen inn i blåbærblandingen og sett den i fryseren i minst 4 timer. Rør i isen en gang i timen. Det er vanskelig å unngå at den ikke krystalliserer seg. Det jeg gjorde med denne isen, var å ha den i food-processoren før servering. Da ble den helt fantastisk i konsistensen. Ønsker du en annen smak enn blåbær,
bruker du akkurat det du måtte ønske. Eventuelt lager du isen helt naturell.
Pannekaker
1,5 dl hvetemel
1/2 ts salt
3 dl melk eller Biola
2 egg
smør til steking
Bland alle ingrediensene til en jevn røre og stek små eller store kaker. Server dem unkne sammen med isen.
Næringsfakta per ss blåbæris:
Tilsatt sukker: 0,8 g
Kcal: 48
Karbohydrater: 2,2 g
Protein: 1 g
Fett: 3,8 g
Hele oppskriften pannekaker:
Tilsatt sukker: 3 g
Kcal: 860
Karbohydrater: 74 g
Protein: 35 g
Fett: 46 g
MOKKAKREM
(Til 4 personer)
2,5 dl cottage cheese
1,5 dl fløte
10 ts kaffe (lagd på 1 ts pulverkaffe og 0,5 dl vann)
40 g mørk sjokolade (85 %)
(2 ts natreen strø)
Kjør cottage cheesen i en foodprocessor slik at den blir glattere i konsistensen. Pisk fløten til krem. Bland kaffe og revet sjokolade (spar ev. litt til pynt) i cottage cheesen og vend inn kremen. Denne kan du lage i god tid i forveien og ha i kjøleskapet før servering.
Næringsfakta per porsjon:
Tilsatt sukker: 0 g
Kcal: 251
Karbohydrater: 4 g
Protein: 10 g
Fett: 21,5 g




