Tekst/foto: Hanne BuxrudJeg merker det allerede på toåringen. Hun spør etter sukker selv om hun får minimalt med søtsaker. Men hun vil ha sukker. Til middag også. Her kommer noen deilige desserter sominneholder minimalt med sukker. Jeg har noen steder brukt Natreen, som er en sukkererstatning basert på cyklamat og sakkarin. Du må gjerne bruke vanlig sukker, for uansett så er det mindre mengder enn det du er vant til. Jeg serverte disse dessertene til blant annet min dessertglade lille pike. Hun stemplet dem godkjent.VANNMELON- OG BRINGEBÆRSORBET(Til 4 personer)100 g frosne bringebær200 g frosne biter av vannmelon, steinfrie1 ss presset sitronsaft1 ss flytende honning1 ss Natreen strøHa alt i en food-processor og kjør til det er godt blandet. Og voilà – en fantastisk forfriskende sorbet. Fryser du den ned igjen etter dette, kan du med fordel ha den tilbakei food-processoren når du skal spise av den neste gang. Den blir nemlig veldig hard og vanskelig og lage kuler av.Næringsfakta per dl sorbet:Tilsatt sukker: 0 gKcal: 52Karbohydrater: 11 gProtein: 0,6 gFett: 0,1 gPAI MED FRISK FRUKT OG DEILIG KREMPaibunn3 dl hvetemel60 g smør1,5 dl mager kesam3 ss Natreen eller sukker1 egg til penslingFyll2 dl kremfløte2 små beger lett vaniljeyoghurt2 dl kesam (eventuelt vaniljekesam)1 ts vaniljesukker (det finnes vaniljesukker med ekte vanilje)friske bær (jordbær, bringebær, blåbær…)Bland alle pai-ingrediensene i en food-processor og kjør til deigen er smidig. I min maskin blir deigen bare smuldret, men er da veldig enkel og kna sammen. Sett deigen kjølig i en halvtime. I mellomtiden kan du piske kremen ganske stiv, bland inn yoghurt, kesam og vaniljesukker. Kjevle ut deigen og ha den i en paiform, ca. 24 cm. Har du ikke så stor, trenger du ikke å lage så mye fyll. Prikk deigen med en gaffel og fyll formen med et aluminiumsfolie og et lag tørre bønner. Pensle kantene med litt egg. Stek i 15 minutter på 180 grader. Hvis jeg skal ha litt flytende fyll i paiskallet, pensler jeg det med egg i bunnen også, etter at det har stekt i 15 minutter. Og steker 5 minutter til. Da får du «tettet» igjen hullene du lagde, og du vil unngå at skallet blir for seigt og at fyllet renner ut. Avkjøl paiskallet og hell i kremen. Pynt med bær og sikt eventuelt over litt melis.Næringsfakta per porsjon pai (1/12-del av paien):Tilsatt sukker: 1 gKcal: 210Karbohydrater 16,3 gProtein: 6,6 gFett: 12,8 gBAKTE EPLER MED ANANAS OG KOKOS(Til 4 personer)4 epler1 dl revet kokos3 skiver fersk ananas (1 cm tykke)1 ts kanel1 ts Natreen strø eller sukkerlitt lønnesirup (det står maple syrup på de fleste flaskene i butikken)litt hakkede mandler4 små klatter smørFjern kjernene på eplene, skrell dem og sett dem i en ildfast form. Skrell ananas, fjern stilken i midten og finhakk ringene. Bland det sammen med kokos. Dytt blandingen ned i de hule eplene. Legg på en liten klatt smør på hvert av eplene, dryss over Natreen strø eller sukker, kanel og til slutt mandler. Bak i ovnen på 1800 i 25–30 minutter. Server gjernemed yoghurtis eller en krem lagd på halvparten hver av fløte og Biola naturell.Næringsfakta per person:Tilsatt sukker: 3 gKcal: 296Karbohydrater: 28,5 gProtein: 1,5 gFett: 19,8 gPANNEKAKER MED BLÅBÆR-YOGHURTISIs1 dl fløte1 dl Biola naturell1 dl vaniljeyoghurt2 eggeplommer1/2 ts flytende Natreen2 dl frosne eller ferske blåbærPisk fløten til krem. Pisk sammen eggeplommene og bland inn yoghurt, Biola og Natreen. Ha i blåbærene og bland godt. Vend kremen inn i blåbærblandingen og sett den i fryseren i minst 4 timer. Rør i isen en gang i timen. Det er vanskelig å unngå at den ikke krystalliserer seg. Det jeg gjorde med denne isen, var å ha den i food-processoren før servering. Da ble den helt fantastisk i konsistensen. Ønsker du en annen smak enn blåbær,bruker du akkurat det du måtte ønske. Eventuelt lager du isen helt naturell.Pannekaker1,5 dl hvetemel1/2 ts salt3 dl melk eller Biola2 eggsmør til stekingBland alle ingrediensene til en jevn røre og stek små eller store kaker. Server dem unkne sammen med isen.Næringsfakta per ss blåbæris:Tilsatt sukker: 0,8 gKcal: 48Karbohydrater: 2,2 gProtein: 1 gFett: 3,8 gHele oppskriften pannekaker:Tilsatt sukker: 3 gKcal: 860Karbohydrater: 74 gProtein: 35 gFett: 46 gMOKKAKREM(Til 4 personer)2,5 dl cottage cheese1,5 dl fløte10 ts kaffe (lagd på 1 ts pulverkaffe og 0,5 dl vann)40 g mørk sjokolade (85 %)(2 ts natreen strø)Kjør cottage cheesen i en foodprocessor slik at den blir glattere i konsistensen. Pisk fløten til krem. Bland kaffe og revet sjokolade (spar ev. litt til pynt) i cottage cheesen og vend inn kremen. Denne kan du lage i god tid i forveien og ha i kjøleskapet før servering.Næringsfakta per porsjon:Tilsatt sukker: 0 gKcal: 251Karbohydrater: 4 gProtein: 10 gFett: 21,5 g
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger