Kari Traa

Bestemoren sydde bunaden

- Hun døde i høst. Jeg savner henne veldig, forteller Kari Traa (42).

BUNAD FRA BESTEMOR: Hun var hennes store forbilde, nå bruker Kari bunaden til både 17. mai og fallskjermhopping ...  Foto: Lars Myhren Holand
BUNAD FRA BESTEMOR: Hun var hennes store forbilde, nå bruker Kari bunaden til både 17. mai og fallskjermhopping ... Foto: Lars Myhren Holand Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bestemor sydde bringekluten, beltet, skjorten og forkleet, forteller Kari Traa, som fikk bunaden i konfirmasjonsgave, i likhet med «alle andre jenter på Voss».

– På kjøkkenbordet hennes lå det alltid bunadssøm og perlegreier. Hun sydde bestandig på en bunad, og bestefar satte seg av og til ned og hjalp til med perling av belter. Det var litt komisk, de store nevene hans som trædde perler. Bestemor var mitt store forbilde. Hun døde i høst. Jeg savner henne veldig.  

Det mangler ikke på anledninger der Kari har trykket bestemors bringeklut tett til brystet:  
Jeg har hoppet fallskjerm i bunaden flere ganger, og i fjor sto jeg på longboard og på ski på Folgefonna.

LES OGSÅ: Sjekk disse bunadsbildene av Anne Rimmen og Else Kåss Furuseth! 

Også da Kari var i Sør-Afrika i 2008 for å søke om VM i Freestyle på Voss, var bunaden det opplagte valget:  

SUKSESSFULL DAME: Kari Traa er tidligere olympisk mester i kulekjøring og gründer av klesmerket «Kari Traa». Foto: Lars Myhren Holand
SUKSESSFULL DAME: Kari Traa er tidligere olympisk mester i kulekjøring og gründer av klesmerket «Kari Traa». Foto: Lars Myhren Holand Vis mer

– Jeg oppdaget at jeg hadde glemt bringekluten hjemme, så da jeg gikk på scenen klokka sju om morgenen foran «pampene» i FIS, puttet jeg en Vossabrosjyre i veståpningen i stedet. Det var ingen som merket noe. Og vi fikk VM.

Bunad er til for å brukes

Man skal ikke være så redd for å ta i bunaden, mener Kari. En gang hun hadde «lagt seg litt ut», sprettet hun opp hele stakken for å sy den ut. 

– Mamma kom inn og fant metervis med bunadstakk på stuegulvet: «Herregud, Kari, hva gjør du?» Men det gikk jo helt fint. Alle klarer jo å fikse på småting. 

Egne poser til sko, sølv og skjorte? Det er ingenting for Kari: 
– Jeg ruller bunaden sammen og stapper den i en pose. Ferdig med det. Og kjøper alltid ferdig inngåtte bunadsko på Fretex. De er så vonde når de er nye. 

Hun er samboer med Lars Haukom, og sammen har de døtrene Hedda (6) og 
Silja (4). Vossabunaden jentene bruker, har hun selv vært med på å sy. Nylig flyttet familien inn i et hus på Voss som de selv har pusset opp.

– Fra gammelt av skulle gifte koner ha et grønt bånd nede på stakken og svarte skjortesømmer, for å vise at du er «tatt». Jeg er jo ikke gift, men om vi gifter oss, kommer jeg ikke til å kline på grønt bånd eller svarte sømmer. 

LES OGSÅ: Ja, vi elsker bunaden vår! 4 kjente kvinner forteller hvorfor

Kjæresten Lars har ikke bunad.

– Men han kunne tenke seg en setesdalsbunad med skinnlapper i baken. Det hadde kledd ham! Vossabunad kunne jeg greid å sy til ham, men ikke den.

KK nr 19, 2016
KK nr 19, 2016 Vis mer

Kun tre ganger har Kari feiret nasjonaldagen uten bunad, da hun var russ, og da hun var gravid.

– Det ga en helt annen følelse ikke å ha på seg bunad på 17 mai. Det føltes litt feil, rett og slett.  

Med en bunad hun bruker til både fest, fritid – og ekstremsport – hender det at perlene ramler av. Da må Kari selv fram med nåla og flikke på bestemors gamle perlebroderier. 

– Jeg har tenkt på å sy meg en bunad til. Da kunne jeg hatt en ekstrembunad, og en som var helt plettfri. Men samtidig liker jeg den jeg har. Det er veldig fint å vite at bestemor har sittet og jobbet med den. 
 

Denne reportasjen er også publisert i KK nr 19, 2016.

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer