Alec Baldwin

- Betegner man Alec Baldwin som drapsmann?

Vi har snakket med en norsk drapsekspert, en norsk skuespiller og en norsk regissør om den rystende hendelsen.

ALEC BALDWIN: Hollywood-legenden Alec Baldwin med kona Hilaria og to av sine syv barn. Ekteparet har sendt kondolanser til Halyna Hutchins' pårørende - kvinnen som døde som følge av vådeskuddet Baldwin avfyrte på sett høsten 2021. FOTO: NTB
ALEC BALDWIN: Hollywood-legenden Alec Baldwin med kona Hilaria og to av sine syv barn. Ekteparet har sendt kondolanser til Halyna Hutchins' pårørende - kvinnen som døde som følge av vådeskuddet Baldwin avfyrte på sett høsten 2021. FOTO: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I slutten av oktober avfyrte Hollywood-skuespiller Alec Baldwin (63) et skudd med en pistol han trodde var en rekvisitt, under innspilling av westernfilmen Rust. Rekvisitten skulle vise seg å være en ekte pistol som var ladet.

Hendelsen fikk fatale følger for instruktør og ettbarnsmoren Halyna Hutchins. Hun ble bare 42 år. Også instruktør Joel Souza (48) ble truffet av skuddet, og havnet på sykehuset. Ifølge NBC News er 48-åringen på bedringens vei.

DØDE UNDER INNSPILLING: Instruktør Halyna Hutchins døde som følge av skuddet skuespiller Alec Baldwin avfyrte under innspilling av westernfilmen Rust høsten 2021. FOTO: NTB
DØDE UNDER INNSPILLING: Instruktør Halyna Hutchins døde som følge av skuddet skuespiller Alec Baldwin avfyrte under innspilling av westernfilmen Rust høsten 2021. FOTO: NTB Vis mer

KK har vært i kontakt med psykolog og rettspsykiatrisk sakkyndig Pål Grøndahl, som i 2019 slapp boken Om drap. Han forteller til KK at han kun snakker på generelt grunnlag når han uttaler seg.

Alle detaljene rundt saken om Balwin er nemlig foreløpig ikke kjent, og til nå er hendelsen betegnet som en tragisk ulykke. Dette er noe også rettspsykiatrisk sakkyndig Pål Grøndahl ser på det som.

- Dette er en tragisk ulykkeshendelse. Et vådeskudd, forklarer Grøndahl.

Ifølge New York Times utelukker ikke distriktsadvokaten i Santa Fe, Mary Carmack-Altwies, at Baldwin kan bli straffet for hendelsen. Hun forklarer at de nå jobber på spreng for å få klarhet i hva som skjedde, samt hvilke bevis som foreligger.

- Vi har ikke utelukket noen ting. Alt, inkludert det å bli siktet for en straffbar handling, ligger på bordet, sier Carmack-Altwies til New York Times.

- Om dette hadde skjedd i Norge, hadde Alec Baldwin fått straff?

- Dersom det hadde skjedd på grunn av uaktsomhet, ja. Men avhengig av omstendighetene vil jeg neppe tro at det vil være snakk om ubetinget fengsel. Men det kommer selvfølgelig an på, forklarer drapsekspert Grøndahl til KK.

SKUTT: Rekvisitøren på filmsettet ringer nødnummeret etter skuespiller Alec Baldwin avfyrte et skudd som traff to mennesker. Video: AP / Dagbladet Vis mer

Trolig uaktsomt

Skuespiller Alec Baldwin har fått støtteerklæringer fra både kolleger og fans etter hendelsen. For i tillegg til kondolanser overfor avdøde Hutchins, som etterlater seg sønnen Andros (9) og ektemannen Matthew (38), er det mange som viser sympati overfor syvbarnsfaren Baldwin.

FAKSIMILE // Instagram
FAKSIMILE // Instagram Vis mer

- Betegner man Baldwin som drapsmann?

- Nei, dette er trolig uaktsomt og antakelig et ansvar de som har håndtert rekvisittene har. Det er de som har utøvet grov og villet vold, og som dreper, som betegnes som drapsmann eller gjerningsperson, forklarer Grøndahl til KK.

EKSPERTEN: Pål Grøndahl er psykolog og rettspsykiatrisk sakkyndig, og i 2019 slapp han boken "Om drap". FOTO: Anette Karlsen / NTB
EKSPERTEN: Pål Grøndahl er psykolog og rettspsykiatrisk sakkyndig, og i 2019 slapp han boken "Om drap". FOTO: Anette Karlsen / NTB Vis mer

- Hvilken straff tror du at Baldwin kommer til å få av det amerikanske rettssystemet?

- Dersom det påvises at han ikke er ansvarlig får han trolig ingen straff. Men det er også avhengig av hvilke lover som gjelder i den aktuelle staten dette skjedde i. Lover er så forskjellig fra land til land, og i USA fra stat til stat, sier Grøndahl videre.

Ikke love med ekte skytevåpen på sett i Norge

Den norske actionfilmen Nordsjøen har premiere 29. oktober 2021, og i forbindelse med presselanseringen av filmen har KK spurt Nordsjøen-regissør John Andreas Andersen om rutiner for det å ha ekte våpen som rekvisitter.

- Nei, ekte skytevåpen har man ikke under innspilling lenger og får ikke lov til å komme på sett. Kun plomberte rekvisittpistoler. Jeg synes det er vanskelig å uttale seg om en ulykke der ingen helt vet hva nøyaktig hva som har skjedd ennå, forklarer regissør Andersen, og legger til:

- Det jeg kan si er at både på denne filmen og på den forrige filmen jeg gjorde, Skjelvet, har vi latt sikkerheten stå øverst på prioriteringslisten.

REGISSØREN: Nordsjøen-Rrgissør John A Andreassen fotografert under filmlanseringen i oktober. Han sier til KK at for han står fokus på sikkerhet øverst på prioriteringslisten under innspilling. FOTO: Javad Parsa / NTB
REGISSØREN: Nordsjøen-Rrgissør John A Andreassen fotografert under filmlanseringen i oktober. Han sier til KK at for han står fokus på sikkerhet øverst på prioriteringslisten under innspilling. FOTO: Javad Parsa / NTB Vis mer

Regissøren forklarer at sikkerhet er fokus nummer én, og spesielt i filmer der de driver med mye stunting.

- Det er kjempeviktig, og der føler jeg meg spesielt ansvarlig som arbeidsleder for et sett. Jeg har ikke lyst til å bli han fyren der folk ble skada på settet. Dette som er viktig å minne alle i staben på hver dag er at sikkerhet er nummer én - vi lager film. Det er ikke verdt å bli skada for.

Også Anders Baasmo (45), som spiller i Nordsjøen-filmen, sier til KK at fokus på sikkerhet på settet er viktig, og at han velger jobber ut ifra produksjonens seriøsitet.

- Jeg har alltid hatt den holdningen, og man må velge seg til de stedene man føler at det er en seriøs produksjon og at sikkerhet blir tatt hånd om. Som skuespiller vil man jo kaste seg ut i ting, bokstavelig talt, uten å måtte tenke over sikkerhet.

SKUESPILLEREN: Anders Baasmo under lanseringen katastrofefilmen «Nordsjøen» i oktober. FOTO: Javad Parsa / NTB
SKUESPILLEREN: Anders Baasmo under lanseringen katastrofefilmen «Nordsjøen» i oktober. FOTO: Javad Parsa / NTB Vis mer

- Man antar at de trygge rutinene er på plass, og man går ikke rundt og tenker på at ting kan være farlig når man står foran kamera. Det blir en type stress som hverken er bra for filmen eller skuespillerne, sier Baasmo til KK.

Også Alec Baldwin og kona Hilaria Baldwin (37) har sendt sine kondolanser og støtteerklæringer til avdødes familie.

- Jeg har ikke ord som kan beskrive sjokket og ulykkeligheten jeg føler over den tragiske hendelsen som tok livet til Halyna Hutchins - en kone, mor og en dypt beundret kollega. Mitt hjerte er knust, tvitret Baldwin kort tid etter hendelsen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer