Bethany Hamilton:

Bethany Hamilton var 13 år da hun ble angrepet av hai og mistet armen

Men drømmen om en proffkarriere som surfer ga hun aldri opp.

BETHANY HAMILTON: Til tross for at hun mistet armen i hai-angrepet i 2003, er surferen fra Hawaii den dag i dag aktiv på surfebrettet. FOTO: NTB Scanpix
BETHANY HAMILTON: Til tross for at hun mistet armen i hai-angrepet i 2003, er surferen fra Hawaii den dag i dag aktiv på surfebrettet. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Bethany Meilani Hamilton (28) ble født på eksotiske Kauai - den fjerde største av Hawaiiøyene - i 1990, og naturlig nok ble den søte blondinen raskt en del av det gryende surfermiljøet på Hawaii. Allerede som toåring tok foreldrene Thomas og Cherilyn Hamilton henne og sønnene Noah (37) og Timothy (32) med på surferbrettet - og dette skulle bli oppstarten på en surfekarriere preget av både opp- og nedturer.

På Halloween-aften 31. oktober 2003 kunne nemlig alt ha vært over for den da 13 år gamle surferen.

Tidlig om morgenen denne fatale fredagen dro Bethany med bestevenninnen Alana Blanchard (28), Alanas far Holt og bror Byron til den idylliske stranden Tunnels Beach på Kauai for å nyte de deilige morgenbølgene. Men dagen skulle bli alt annet enn frydefull. På et tidspunkt lå Bethany med magen på surferbrettet, og hadde armene dinglende ned i vannet. Dette var nok til å vekke den over fire meter lange Tigerhaiens oppmerksomhet - som i ett jafs bet av 13-åringens venstre arm, rett under skulderen, og deler av surferbrettet.

Ved hjelp av en snarrådig Holt Blanchard, som lagde en båre ut av et surferbrett, ble hun fraktet til Wilcox Memorial Hospital - hvor hennes far Thomas allerede lå klar for å få gjennomført en kneoperasjon. Han lot imidlertid datteren ta hans plass på operasjonsbordet. Da Bethany ankom sykehuset hadde hun, ifølge Wikipedia, mistet over 60 prosent av blodet i kroppen, og var i såkalt hypovolemisk sjokk (ekstern lenke).

Til tross for det store blodtapet overlevde 13-åringen operasjonen på mirakuløst vis, og bare én måned etter det fatale haiangrepet var tenåringen igjen å se på surferbrettet.

- Tanken på å miste hverdagslivet med surfing, det å være kreativ med bølgene og å nyte havet - det var en skummel tanke for meg. Derfor var det viktig for meg å i det minste prøve å surfe igjen. Gå ut der, og se hvordan det kom til å gå, har Bethany Hamilton sagt i ettertid.

LES OGSÅ: Storesøsteren fra helvete? Karla voldtok og drepte tre tenåringsjenter sammen med ektemannen - blant dem, sin egen lillesøster

Fant haien med surfebrett-rester i munnen

Tigerhaien som gikk løs på 13-åringen ble funnet av lokale fiskere kort tid etter angrepet og avlivet. Ifølge fiskeren Ralph Young, som var én av dem som ledet jakten på den over fire meter lange haien, fant de rester av Bethanys surfebrett i munnen på udyret.

Etter ulykken fikk Bethany spesialdesignet et surfebrett som skulle gjøre det enklere for henne å kunne surfe med bare én arm - og det er ingen tvil om at håp, vilje og pågangsmot har fått den personlig kristne jenta til å nå langt.

Sommeren 2004, året etter haiangrepet, ble hun tildelt prisen Comeback Athlete of the Year under idrettsgallaen ESPY Award. Samme år stakk hun også av med topp-plassering i den gjeve surfekonkurransen NSSA National Championships - et mål hun hadde satt seg lenge før haiangrepet.

I 2012 møtte Bethany den kristne ungdomsarbeideren Adam Dirks (30) fra Kansas, og de to ble raskt et par. I august 2013 giftet de to seg foran 300 familiemedlemmer og venner på stedet der Bethany vokste opp, og ganske nøyaktig to år senere ble lille Tobias Dirks født. På Instagram-profilen sin har hun delt flere bilder av seg selv og sin lille familie:

#AlohaFriday in #Mybikini!!! @ripcurl_usa @lieberfilms #pregnant

Et bilde publisert av Bethany Hamilton (@bethanyhamilton)

Love you to the moon and back

Et bilde publisert av Bethany Hamilton (@bethanyhamilton)

LES OGSÅ: Neil Entwistle drepte kona og datteren - skjulte latterkrampe under rettssaken

Graviditeten var ikke planlagt: - Jeg var ikke klar

På riksdekkende TV har det sporty ekteparet vist at de er hverandres største fans og at de sammen prøver å gjøre hverandre sterkere. I 2014 deltok de i det actionfylte realityprogrammet The Amazing Race 25 og i forbindelse med promoteringen av programmet sa Bethany til TV-kanalen CBS hva hennes hittil største prestasjon er - og ikke overraskende svarte hun:

- Å surfe med én arm!

Tidligere i år ble ekteparet foreldre til sønn nummer to, da Wesley Phillip Dirks kom til verden 27. mars. I et intervju med magasinet In Touch, publisert i slutten av juni, åpner Bethany opp om livet som travel småbarnsmor og bedyrer at hun ikke ønsker å bli definert ut ifra ulykken som skjedde for 15 år siden.

- Livet mitt omhandler mye mer enn bare et haiangrep. Jeg har overvunnet mange andre kamper.

Blant dem - sitt første svangerskap som kom svært uventet på ekteparet.

- Jeg forventet ikke å bli gravid da jeg ble det. Jeg ønsker et par år til bare Adam og jeg. Jeg var ikke klar - og så skjedde det midt under innspillingen av dokumentaren Unstoppable, forklarer hun.

Men også morsrollen er noe den tøffe 28-åringen har taklet med glans, og på sosiale medier gir hun uttrykk for at hun trives i rollen som tobarnsmor - og proffsurfer.

Du kan lese mer om Bethany Hamiltons sterke historie i selvbiografien «Soul Surfer: A True Story of Faith, Family, and Fighting to Get Back on the Board» (2004), ved å se kortfilmen «Heart of a Soul Surfer: The Bethany Hamilton Story» (2007) eller spillefilmen «Soul Surfer» (2011) og dokumentaren Unstoppable (2018). Du kan også sjekke ut bloggen hennes Bethanyhamilton.com.

LES OGSÅ: Norske Brynhild emigrerte til Amerika i 1881 - så drepte hun rundt 40 menn og flere barn

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer