Kultur

Betty Friedan er død

Feministforkjemper Betty Friedan døde i helgen.

Publisert
Sist oppdatert
Det er enklere å leve gjennom en annen enn å bli seg selv, skrev den amerikanske feministen Betty Friedan. Da hun døde i helgen, mistet feministbevegelsen en av sine mest ruvende skikkelser.

Allerede i 1963 kom Friedans banebrytende bok Den feminine mystikk. Da hadde Friedman vært en aktiv politisk aktivist i mange år, ved siden av psykologistudiene. Etter universitetet arbeidet hun som journalist for flere tidsskrifter på den politiske venstresiden.

Friedan er en av de mest innflytelsesrike kvinnene i feminismens historie. Hun gikk i bresjen for den feministiske bevegelsen i USA ved blant annet å grunnlegge Den nasjonale organisasjonen for kvinner.

I boken Den feminine mystikk tok Friedan utgangspunkt i situasjonen for kvinnene hun hadde studert sammen med på college. Det viste seg at de fleste ikke brukte utdannelsen sin, men valgt eller blitt tvunget til å holde seg hjemme for å stelle hus og barn. Friedan slo kraftig ned på den kvelende husmorrollen, og hennes bok blir ansett for å ha startet feminismens andre bølge.

Betty Friedan døde av hjertesvikt på sin 85. bursdag i sitt hjem i Washington, opplyser familien hennes.

Betty Friedan innledet feminismens andre bølge i USA. Foto: All Over Press
Betty Friedan innledet feminismens andre bølge i USA. Foto: All Over Press Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer