Beyoncés far har fått brystkreft

- Dette handler om genetikk, og betyr at mine barn og barnebarn også kan få det, sier 67-åringen Mathew Knowles.

ÅPEN: Mathew Knowles, som er faren til den verdensberømte artisten Beyoncé Knowles, er åpen om brystkreftdiagnosen. FOTO: NTB Scanpix
ÅPEN: Mathew Knowles, som er faren til den verdensberømte artisten Beyoncé Knowles, er åpen om brystkreftdiagnosen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oktobermåned er for mange ensbetydene med Rosa Sløyfe-aksjonen, der mange bærer rosa sløyfe for å rette fokus mot brystkreft.

Mathew Knowles (67) er en av dem som har brukt oktobermåneden til bevisstgjøring rundt nettopp brystkreft - og menn. Det er dessverre fremdeles slik at mange tror at brystkreft kun er forbeholdt damer.

I et intervju med Good Morning America onsdag 2. oktober, fortalte knowles åpenhjertig at han er blitt rammet av brystkreft.

- Dette handler om genetikk, og betyr at mine barn og barnebarn har større sjanse for å få det. De har håndtert det slik de burde, de har alle gått og testet seg, sier han i intervjuet.

Utilstrekkelige tall fordi få menn sjekker seg

Da han merket blodflekker på skjorten, oppsøkte han lege, og det var slik han fikk bekreftet at han hadde fått brystkreft. Han ble operert i juli. Mathew Knowles, som altså er faren til den verdensberømte artisten Beyoncé, ønsker også bevisstgjøring rundt at svarte menn er mer utsatt for å blir rammet av brystkreft enn hvite menn.

- Jeg har fått vite at tallene vi har for menn med brystkreft ikke er tilstrekkelig, rett og slett fordi at det ikke er nok menn som tar testen. Jeg håper at det at jeg kommer hit i dag, snakker ut, og gjør folk klar over at man kan overleve dette, kan bidra til at folk finner ut av det på et tidlig stadie, sa Knowles på Good Morning America.

Ifølge Brystkreftforeningen fikk 31 menn diagnosen brystkreft i 2016.

«Menn som får brystkreft kommer ofte for sent til behandling. Dette skjer blant annet fordi det ikke er allment kjent at menn også kan få brystkreft. Symptomer kan derfor ofte bli neglisjert. Ved å informere om menn og brystkreft håper Brystkreftforeningen at flere av de menn som rammes av sykdommen får tidlig diagnose og dermed gode utsikter for helbredelse».

I 2015 intervjuet vi Dag Osvald Koppang, da 55 år, fra Enebakk, som fikk påvist brystkreft høsten 2011, etter å ha oppdaget en kul i brystet samme vår. Les hele hans sterke historie her.

Til KK fortalte Koppang at det tok tid før det gikk opp for ham at han, som mann, hadde fått «kvinnesykdommen» brystkreft:

- Jeg hadde en følelse av at det kunne være noe som var galt. Men at det var kreft i brystet var noe som jeg ikke hadde trodd jeg skulle få. Jeg har fått høre det mange ganger, at det er rart at jeg har hatt brystkreft, jeg som er mann. Det har ikke folk hørt om før.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer