Kultur

Bidronningen tilbake

Sue Monk Kidd om den vanskelige andreboka.

Foto: Promo
Foto: Promo Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Amerikanske Sue Monk Kidd fikk sitt store internasjonale gjennombrudd allerede med den første romanen, Bienes hemmelige liv. Dermed ble forfatternes store skrekk – den vanskelige andreboken – et uventet stort press for henne. Men nå er den her.Havfruestolen handler om Jessie Sullivan, som hele sitt liv har begrenset seg til hjemmets daglige gjøremål. Da hun får bud om at moren hennes av ukjente årsaker er begynt å øve vold mot seg selv, er Jessie egentlig ganske lettet over å komme bort fra mannen sin en stund. Hun elsker Hugh, men på Egret Island blir hun tiltrukket av broder Thomas, en munk som bare er noen få måneder fra å avlegge sitt endelige sølibatløfte. For å finne sin personlige frihet må Jessie ta et dobbelt oppgjør, både mot sitt eget begjær og mot trangen til å undertrykke det.

Sue Monk Kidd (58) vokste opp i Sørstatene i USA i 60-årene. Som barn spilte historiefortelling en viktig rolle for henne, men som tenåring mistet hun interessen for å skrive. Lysten vendte plutselig tilbake da hun nærmet seg tretti, men det var først etter å ha utgitt tre bøker basert på personlige opplevelser at hun kastet seg inn i den skjønnlitterære verdenen. Suksessen kom umiddelbart. «Slagferdig og skarp,» skrev Time Magazine blant annet om debutromanen hennes.

— Rett etter at jeg var begynt å skrive Havfruestolen, traff jeg en dame som nettopp hadde lest Bienes hemmelige liv. «Jeg elsket den boken!» utbrøt hun. «Jeg fatter ikke hvordan du skal kunne skrive en annen som er like god,» forteller Sue Monk Kidd. Resultatet av komplimentet var total skrivesperre.

Redningen kom en kveld Sue ble sittende og se på Jeopardy på tv. En av deltakerne ba om emnet «Kvinnelige forfattere ».
- Opp på tv-skjermen dukket svaret: «Sue Monk Kidds debutroman omfattet dette insektet.» Hvorpå deltakeren øyeblikkelig svarte: «Hva er bier?» Der satt jeg måpende, med mat i munnen og en gaffel i hånden. Endelig gikk det opp for meg at jeg faktisk var blitt en suksessrik forfatter. Og tro meg, jeg var – og er – så takknemlig som noen kan være. Det var altså bare ett problem: den vanskelige andreboken, sier Kidd.

- Der og da sa jeg til meg selv: Glem presset. Vær forfatter. Skriv det du skriver. La denne andre romanen være et eget unikt prosjekt. Da klarte jeg å slappe av, og de neste to årene skrev jeg Havfruestolen, uten å kaste ett blikk bakover.

Ideen til Havfruestolen dukket opp ganske uventet, skriver Sue Monk Kidd på nettsiden sin: – Da jeg snakket med en venninne om ferien hun hadde hatt i Cornwall i England, nevnte hun blant annet at hun hadde sett en såkalt havfruestol i en liten kirke der. Hun beskrev den som en stol dekorert med en utskåret havfrue på rygglenet.

Stolen hadde stått i den lille kirken i flere hundre år, men det var en gåte hvorfor den var blitt plassert der. Noe ved dette mysteriet satte seg fast i meg. Plutselig visste jeg at jeg skulle skrive en roman og kalle den «Havfruestolen». Jeg hadde ingen anelse hva den skulle handle om, ingen personer, ingen historie, ingenting – bare at romanen på et eller annet vis skulle inneholde denne stolen og at den skulle stå i en kirke, forteller suksessforfatteren.


(Kilde: suemonkkidd.com)

«Havfruestolen»
«Havfruestolen» Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer