å Bli Blind

Bilulykke knuste Ritas ansikt og gjorde henne blind: - Jeg måtte lære alt på nytt igjen

Ett lite sekund var det som skulle til, Ritas ansikt smalt inn i rattet. Da hun våknet på sykehuset en måned senere, var hun omgitt av mørke.

ALVORLIG SKADD I BILULYKKE: Legene trodde ikke Rita ville klare å komme seg ut av rullestolen etter den voldsomme kollisjonen i 1997. Men i dag nyter hun å være aktiv i naturen.  Foto: Jon Anders Skau
ALVORLIG SKADD I BILULYKKE: Legene trodde ikke Rita ville klare å komme seg ut av rullestolen etter den voldsomme kollisjonen i 1997. Men i dag nyter hun å være aktiv i naturen. Foto: Jon Anders Skau Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I løpet av ett sekund, 18. august 1997, forandret en voldsom kollisjon livet til den da 43 år gamle Rita Vindholmen. Ingen har klart å finne ut hvorfor ulykken skjedde, men den fikk dramatiske konsekvenser. Ansiktet ble knust mot rattet. Og legene trodde ikke at Rita ville klare å komme seg ut av rullestolen.

– Jeg husker bare at jeg reiste hjemmefra, at jeg passerte butikken i nærområdet og tenkte «Yes, nå venter en ukes ferie i fjellet», og at jeg gledet meg veldig. Deretter er minnet borte, til jeg våkner opp på sykehuset en snau måned etterpå.

- Lenge plaget det meg at jeg ikke husket omstendighetene rundt ulykken, så jeg hadde mange spørsmål, forteller hun.

MYE HJELP I  TEKNOLOGIEN: Ritas barnebarn, Stian (13), forklarer når bestemors iPhone har fått nye funksjoner. 
 Foto: Jon Anders Skau
MYE HJELP I TEKNOLOGIEN: Ritas barnebarn, Stian (13), forklarer når bestemors iPhone har fått nye funksjoner. Foto: Jon Anders Skau Vis mer

Da hun fikk opplest politirapporten fra bilisten som hadde kjørt bak henne, ble hun beroliget. I den sto det at hun hadde kjørt rolig og fulgt fartsgrensen hele veien.

LES OGSÅ: Mette valgte å bli blind

Var veldig redd

Hvordan tok du legens beskjed om at du var blitt blind?

– Alt var kaos, jeg var så redd. Det var en tåkete tid, fylt med mange tunge tanker. Jeg trodde at blindheten var forbigående, det var i hvert fall det jeg sa til meg selv. Dessuten var det utrolig rart å høre lyder fra gangen og utenfor sykehusvinduet - å lytte til at livet der ute gikk videre, samtidig som jeg lå ødelagt på en luftmadrass.

Å ligge i en sykeseng var nemlig for vondt for Rita, så hun lå på en luftmadrass. Og hun hadde ikke bare fysiske smerter, også mentalt var det mye å venne seg til.

Hver eneste time, hver eneste dag gjennom mange uker, byttet ektemannen Arnt, barna Lena og Preben, venner og familie på å være ved hennes side. Verden var alt for vond å takle alene.

LES OGSÅ: Er du konstant redd for å bli alvorlig syk?

Inspirert av Bjørn Eidsvåg-sang

Vendepunktet kom etter at hun hadde vært tre måneder på sykehuset.

– Der lå jeg og ventet på at noen skulle komme og hjelpe meg opp igjen. Jeg gråt fordi jeg syntes det var urettferdig. Men en natt våknet jeg, og plutselig sto Bjørn Eidsvågs sanglinje «Du må gjøre det selv» (fra låten «Eg ser») klart for meg.

- Jeg forsto at den eneste måten jeg kunne komme videre i livet, og ut av håpløsheten, var ved å ta grep selv. Gang på gang sa jeg til meg selv: «Jeg VIL hjem til mine to ungdommer og min mann». Jeg skulle bare klare det!

Den gangen visste ikke Rita hva som lå foran henne. Og hvor tøft og tidkrevende det ville være å lære seg alt helt på nytt.

– Heldigvis, sier hun.

ANNERLEDES MORMOR: Oline (12) synes det er moro å bake med «marmor», som Rita kalles av barnebarna. – Fra de var babyer har de skjønt at jeg er annerledes, men likevel er de så deilig naturlige, forteller Rita. Foto: Jon Anders Skau
ANNERLEDES MORMOR: Oline (12) synes det er moro å bake med «marmor», som Rita kalles av barnebarna. – Fra de var babyer har de skjønt at jeg er annerledes, men likevel er de så deilig naturlige, forteller Rita. Foto: Jon Anders Skau Vis mer

Å komme seg videre innebar også en mental omstilling.

– Underveis fant jeg ut hva slags fokus som ga best næring. Det var å ikke tenke på det som kunne vært, men i stedet det jeg kunne få til.

At hun hadde en fantastisk heiagjeng av mann, barn og familie for øvrig, gjorde også veien lettere. Rita smiler - fylt med kjærlighet for sine kjære:

– Det som var så fint oppe i det hele, var at de lot meg beholde styringen i forhold til
å nå nye mål underveis. Jeg hadde kontrollen på rattet, speeden og bremsen. Og DET var motiverende!

LES OGSÅ: Tøft å trenge hjelp til alt

Er mer til stede i livet i dag

Har det å være blind tilført deg noe du ikke tenkte over at du savnet som seende?

– I den perioden hvor alle sto rundt sengen på sykehuset, fikk jeg anledning til å snakke, snakke og snakke. Jeg gjentok de samme tingene titusen ganger! En dag to av mine søsken kom på besøk, ba jeg høre godt etter: «Her jeg ligger nå – sterkt invalidisert og på en luftmadrass, tenker jeg at dette er som første dag på en skole, og i så fall er dette den mest spennende utdannelsen jeg noen gang har tatt!

For Rita var det en sterk opplevelse. Hun kjente at alle sansene hadde begynt å våkne.

– Jeg bestemte meg for å tenke som «effektive og målbevisste Rita» i stedet for «hun skadde og ødelagte Rita», og fant på en måte meg selv igjen. Fra nå av var veien målet.

I Ritas «forrige» liv hadde alt gått på skinner. Hun hadde en jobb hun elsket, en flott mann og flotte barn.

– Alt var blankt og flott, men jeg glemte å være der. Og jeg ryddet gjerne av bordet nesten før jeg hadde dekket på. I dag kan jeg sitte rundt det samme bordet og nyte tiden og de fine hverdagsstundene. Det er ille at du må gjennom noe så fælt, men jeg føler virkelig at jeg lever nå og det er jeg takknemlig for.

LES OGSÅ: Derfor bør du leve i nuet

Er opptatt av farger

Før Rita mistet synet, jobbet hun mange år i motebransjen. Det å bli blind har ikke gjort henne mindre opptatt av ting rundt seg. Hun har ikke kunnet se på snart 20 år, men det er hun som fortest går lei av fargene på veggen hjemme.

– Det første året etter ulykken, tenkte jeg at jeg aldri kom til å bry meg om en farge eller et bilde lenger. Men slik fungerer det ikke! I dag er det jeg som sier: «Nå må vi få malt dette rommet!», eller at jeg sitter og strikker og er lei av å holde på en bestemt farge.

Og selv om Rita ikke kan se, elsker hun utsikt!

ALVORLIG SKADD I BILULYKKE: Legene trodde ikke Rita ville klare å komme seg ut av rullestolen etter den voldsomme kollisjonen i 1997. Men i dag nyter hun å være aktiv i naturen.  Foto: Jon Anders Skau
ALVORLIG SKADD I BILULYKKE: Legene trodde ikke Rita ville klare å komme seg ut av rullestolen etter den voldsomme kollisjonen i 1997. Men i dag nyter hun å være aktiv i naturen. Foto: Jon Anders Skau Vis mer

– Noe av det beste jeg vet, er å ha med synstolk på tur i fjellet. Når de beskriver omgivelsene, kjenner jeg beruselsen det gir for sinnet. Det er så mye man kan, så lenge man sier til seg selv at det er mulig!

LES OGSÅ: Kom deg ut i naturen!

Hjelper andre

Rita jobber som rehabiliteringskontakt i Blindeforbundet, og liker å være der for andre.

Når folk får en synshemning eller blir blinde, blir jeg tilkalt for å fortelle at det er håp. For meg personlig gjorde det et sterkt inntrykk da jeg våknet opp som blind, og at en i samme situasjon kom for å geleide meg ut av mørket, forteller Rita.

Også når det gjelder bilkjøring og trafikk forsøke Rita å hjelpe andre. I 11 år har hun reist rundt til skoler med Trygg Trafikk, og fortalt sin dramatiske ulykkeshistorie.

– Foreldre og andre voksne snakker ofte for døve ører når de forsøker å fortelle overmodige tenåringer at de må være forsiktige bak rattet. Jeg er konsekvensen av en smell, og det gjør inntrykk på dem, sier Rita.

LES OGSÅ: Astrid mistet begge sønnene i en bilulykke

Ritas smarte hverdagstriks

NYTTIG HJELPEMIDDEL: En «penn» som leser fargene på eksempelvis garn. – Jeg er så glad jeg oppdaget gleden ved å strikke, sier Rita. Foto: Jon Anders Skau
NYTTIG HJELPEMIDDEL: En «penn» som leser fargene på eksempelvis garn. – Jeg er så glad jeg oppdaget gleden ved å strikke, sier Rita. Foto: Jon Anders Skau Vis mer

Rita har en rekke hjelpemidler som gjør hver­dagen enklere hjemme:

  • På de fleste klesplaggene har Rita montert inn en blå chip. Ved hjelp av en avleser kan hun da fort få vite hvilket plagg hun holder i hånden.
  • Rita har vanlig tastatur til pc-en, men har også en skjermleser som gir tilgang til informasjonen som vises på dataskjermen. I tillegg har hun en leselist under tastaturet, slik at hun også kan lese punktskrift.
  • En lesemaskin tar bilde av post og lignende, og gjør teksten tilgjengelig for henne.
  • Når Rita strikker, monterer hun på «veiskillere» (små ringer), som gjør at hun lett vet hvordan hun ligger an. Hun har også satt stifter for å markere hver centimeter på målebåndet.

 

LES OGSÅ: Derfor er strikking bra for deg

Denne reportasjen har også vært på trykk i Allers nr. 12/2016.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer