Kreft

Birgitte stråler på utsiden, men er utslitt på innsiden

45-åringen er kvitt kreften, men er langt fra frisk. Hun må prioritere hverdagen beinhardt og gi litt blaffen innimellom.

FATIGUE: Birgitte er ikke bitter, for alternativet hadde jo vært så mye verre: Hun har mann, barn, hund, hus, en liten jobb – og hun lever. Foto: Astrid Waller
FATIGUE: Birgitte er ikke bitter, for alternativet hadde jo vært så mye verre: Hun har mann, barn, hund, hus, en liten jobb – og hun lever. Foto: Astrid Waller Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det at jeg nesten mistet livet som 20-åring, gjør at jeg ser ting i et annet perspektiv enn mange andre, sier Birgitte Damberg (45). Vi møter henne hjemme i Skotbu, der hun bor sammen med samboeren Åsmund, datteren Eva (10) og labradoren Birk.

– Det var mye musikk i barndomshjemmet mitt, forteller Birgitte, som tror hun kunne synge før hun kunne snakke. 

– Etter hvert som jeg ble eldre, ble musikken viktigere og viktigere, og jeg var aldri i tvil om at jeg skulle inn på Musikkhøyskolen. 

LES OGSÅ: Hanne (50) var alenemor til to da hun ble dødssyk av lymfekreft

Men det Birgitte ikke visste, var at hun skulle trenge 12 år på en utdannelse de fleste tar på fem. Og at det skulle ta 13 år fra hun ga ut sitt første album «Now» til det neste kom i 2016, «Time». Birgittes tekster reflekterer både erfaringer og takknemlighet. Birgitte fikk kreft i lymfesystemet som 20-åring, og det var ingen selvfølge at hun ville få en framtid i det hele tatt. Men hun fikk behandling og ble erklært frisk etter et år.

– Nå erklærer man ikke folk «friske» etter kreft. Man kaller dem «kreftoverlevere». Og det er et mye riktigere begrep, sier hun. 

For Birgitte ble slett ikke frisk. Hun ble oppfordret til å stå på, sykdommen var borte, og ingenting hindret henne. Trodde man den gang. Men selv om Birgitte ikke har hatt tilbakefall av kreften, har hun vært, og er, svært syk.

– Litt flåsete sagt, er det som om jeg er fyllesyk hele tiden, men har gått glipp av festen, sier Birgitte. 

Hun er konstant sliten, har vondt i hodet, er kvalm, svimmel, ser og hører dårlig og er generelt i dårlig form. Det kan ingen se på den sprudlende blide jenta med den befriende latteren. Derfor kan Birgitte lett bli misforstått. Hun orker å gå tur med hunden, men ikke å jobbe fullt.

– Det er vanskelig for andre å forstå hvordan jeg har det, og det kan være vondt. Men selv om jeg kan bli lei av å høre hvor godt jeg ser ut når jeg har det helt forferdelig, er det samtidig bra at ikke sykdommen vises utenpå. For medlidenhet er det siste jeg vil ha. 

LES OGSÅ: -Det er helt riktig at det i stor grad er tilfeldig hvem som får kreft

Det de fleste ikke vet, er at Birgitte må betale en høy pris hvis hun for eksempel velger å være med på en fest på jobben. En fest vil for Birgitte si å drikke ett glass vin og gå hjem klokken 23.00. En slik utskeielse kan gjøre henne svært redusert i opptil en uke etterpå.

– Men noen ganger er det verdt prisen, smiler Birgitte.

– Da jeg møtte Birgitte, fortalte hun om kreftsykdommen, forteller samboer Åsmund.

– Men jeg var totalt uforberedt da hun knakk fullstendig sammen et halvt år etterpå. 

Dette skjedde seks år etter at Birgitte var blitt erklært frisk. Det er blitt mange opp- og nedturer for Birgitte, både psykisk og fysisk, og Åsmund har stått ved hennes side hele tiden. 

– Jeg kan kjenne på skyldfølelse fordi det er blitt så mye på Åsmund, sier Birgitte.

– Men mest av alt er jeg takknemlig for å ha en stayer i livet mitt.

Paret har fått verdifull hjelp av terapeut, slik at de har funnet verktøy for å overleve som kjærester og samboere. Og som foreldre. De vet aldri når Birgitte har en dårlig dag, men har lært seg til å takle utfordringene etter hvert som de kommer. 

– Latter er vårt viktigste våpen, sier Birgitte. 

– Vi ler med og av hverandre, og tar oss ikke selv så høytidelig. 

På grunn av store stråleskader ble Birgitte forberedt på at hun kunne forbli barnløs. Lille Eva ville det annerledes da hun kom til verden i 2007, tre og en halv måned før termin. 

– Kroppen min var utslitt etter graviditeten, forteller Birgitte.

– I tillegg kom bekymringene for vår premature datter. Men Åsmund satte alt annet til side, og var der for Eva og meg. Alltid. I dag er Eva en flott jente uten noen men. Hun har måttet lære seg å ta hensyn på grunn av min sykdom. Og det er kanskje ikke det verste man kan lære barnet sitt?

GLAD I HUNDEN: Labradoren Birk er viktig i Birgittes liv. Sammen med ham går hun daglige turer i skogen. Foto: Astrid Waller
GLAD I HUNDEN: Labradoren Birk er viktig i Birgittes liv. Sammen med ham går hun daglige turer i skogen. Foto: Astrid Waller Vis mer

LES OGSÅ: Anette (34) gikk i 10 år med udiagnostisert kreft

Viktig å lytte til kroppen

Birgitte er selvlært når det gjelder å takle sykdommen sin. På fatiguekurs på Radiumhospitalet for tre år siden forsto hun at rådene hun fikk for 26 år siden, er gått ut på dato. Hadde Birgitte lært hvor viktig det var å hvile og å lytte til kroppen, ville hun kanskje ikke vært så syk i dag. Men hun er ikke bitter. For selv om hun av og til blir frustrert over alt hun vil, men ikke kan gjøre, tenker hun at alternativet hadde vært så mye verre.

Og føler en dyp takknemlighet. Hun har mann, barn, hund, hus, en liten jobb – og hun lever.

– Dessuten har jeg fått en livserfaring ikke mange på min alder har, smiler Birgitte.

– Og den prøver jeg å bruke til noe positivt. Det som er riktig for meg, er ikke nødvendigvis riktig for andre, men jeg har funnet min måte å leve et godt liv på. Noen ganger går jeg helt bevisst over noen grenser: Noe er bare så gøy at jeg må være med på det, selv om det straffer seg i dagene etterpå.

Birgitte sover mye, men selv ti timers god nattesøvn fjerner ikke trøttheten. 

– Det er som om jeg har glemt å sette i kontakten, slik at jeg ikke lades, forklarer hun.

Hver dag går hun tur i skogen med bikkja, hun gjør yoga, og hun ligger på en «spikermatte» med selvhypnose fra smerteklinikken på Aker sykehus på ørene. Hun elsker musikklærerjobben sin på Edvard Munch videregående skole, der hun kommer tett innpå elevene med en-til-en-undervisning i jazzsang og klarinett. For øyeblikket jobber Birgitte 10 prosent, men hun håper å komme opp i 30 prosent om ikke så lenge.

– Mer er det ikke realistisk å tro at jeg klarer, sier hun nøkternt.

– Jeg prøver å fokusere på det positive og det som er viktig i livet. Dette gjør meg glad og fornøyd. Og jeg håper det gir håp for dem som nylig er blitt syke, også!

LES OGSÅ: Tina ble rammet av fatigue etter kreftsykdommen

Dette er fatigue

Fatigue rammer mellom 10 og 35 prosent av de som blir kurert for kreftsykdom, ifølge spesialsykepleier Elisabeth Normannvik i Kreftforeningen. Det er i dag ingen kjent behandlingsform for fatigue. Det dreier seg om energimangel og tretthet som ikke går over ved søvn eller hvile. Fatigue oppleves subjektivt, og symptomene kan variere, men de mest vanlige er:

 • Nedstemthet
 • Konsentrasjonsvansker
 • Utilpasshet
 • Hukommelsessvikt (særlig korttidshukommelsen)
 • Kjedsomhet
 • Tretthet
 • Utmattethet
 • Energiløshet
 • Kroppslig ubehag og reduserte funksjoner
   

Normannsvik sier at det å følge råd, basert på forskning og på pasienters og helsepersonells erfaringer, kan hjelpe: 

1. Aksepter situasjonen: Prøv å ikke bruke krefter på ting du ikke kan gjøre noe med, det gjør deg bare enda mer sliten.
2. Juster skalaen for suksess: Slutt å sammenligne deg med den du var før, eller med andre. Vær stolt over det du klarer.
3. Prioriter beinhardt: Øv deg på å si nei, uten å få dårlig samvittighet. Men si JA til det du virkelig har lyst til, selv om det medfører at du blir liggende dagen etter. 
4. Planlegg hverdagen: Ikke legg opp til flere aktiviteter enn du kan klare å gjennomføre. Gjør konkrete avtaler med deg selv om tid til hvile.
5. Ta vare på kroppen din: 

 • Fysisk aktivitet: Prioriter trening eller aktivitet på et nivå som passer for deg. Regelmessighet er viktigere enn hvilke øvelser du gjør. Søk gjerne råd hos fysioterapeut eller idrettspedagog.
 • Ernæring: Mat er energi. Spis heller ofte og lite enn få og store måltider. Drikk nok vann.
 • Søvn: Stå opp, og legg deg til samme tid hver dag. 

6. Finn ut hva som gjør deg glad: Forsøk å prioritere aktiviteter som gir deg energi, ikke de som tapper deg for energi.
7. Be om hjelp: Personer du har rundt deg, vil sannsynligvis gjerne hjelpe til, men er usikre på hvordan de skal gå fram. Be om hjelp. Tar du ikke vare på deg selv, har du heller ikke noe å gi andre.
8. Bruk helsepersonell og nettverket ditt: Forklar situasjonen for fastlegen din, så vil han/hun hjelpe deg videre i systemet.

redaksjonen@kk.no Denne saken står også i KK nr 17, 2017

Kilde: Kreftforeningen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer