Kreft

Birgitte stråler på utsiden, men er utslitt på innsiden

45-åringen er kvitt kreften, men er langt fra frisk. Hun må prioritere hverdagen beinhardt og gi litt blaffen innimellom.

FATIGUE: Birgitte er ikke bitter, for alternativet hadde jo vært så mye verre: Hun har mann, barn, hund, hus, en liten jobb – og hun lever. Foto: Astrid Waller
FATIGUE: Birgitte er ikke bitter, for alternativet hadde jo vært så mye verre: Hun har mann, barn, hund, hus, en liten jobb – og hun lever. Foto: Astrid Waller Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det at jeg nesten mistet livet som 20-åring, gjør at jeg ser ting i et annet perspektiv enn mange andre, sier Birgitte Damberg (45). Vi møter henne hjemme i Skotbu, der hun bor sammen med samboeren Åsmund, datteren Eva (10) og labradoren Birk.

– Det var mye musikk i barndomshjemmet mitt, forteller Birgitte, som tror hun kunne synge før hun kunne snakke. 

– Etter hvert som jeg ble eldre, ble musikken viktigere og viktigere, og jeg var aldri i tvil om at jeg skulle inn på Musikkhøyskolen. 

LES OGSÅ: Hanne (50) var alenemor til to da hun ble dødssyk av lymfekreft

Men det Birgitte ikke visste, var at hun skulle trenge 12 år på en utdannelse de fleste tar på fem. Og at det skulle ta 13 år fra hun ga ut sitt første album «Now» til det neste kom i 2016, «Time». Birgittes tekster reflekterer både erfaringer og takknemlighet. Birgitte fikk kreft i lymfesystemet som 20-åring, og det var ingen selvfølge at hun ville få en framtid i det hele tatt. Men hun fikk behandling og ble erklært frisk etter et år.

– Nå erklærer man ikke folk «friske» etter kreft. Man kaller dem «kreftoverlevere». Og det er et mye riktigere begrep, sier hun. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer