Alison Botha

Ble bortført av to menn, voldtatt og knivstukket 36 ganger

Les den sterke historien om kvinnen som egentlig skulle ha vært død.

ALISON BOTHA: Den sør-afrikanske kvinnen var bare 27 år da hun ble bortført av to menn, voldtatt og knivstukket 37 ganger i magen. Foto: Privat
ALISON BOTHA: Den sør-afrikanske kvinnen var bare 27 år da hun ble bortført av to menn, voldtatt og knivstukket 37 ganger i magen. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Historien vi nå skal fortelle deg høres for vill ut til at den kan være sann, og ja - vi er helt enig med deg at den hadde passet bedre som en Hollywood-grøsser enn en historie som faktisk er hundre prosent tatt ut fra virkeligheten.

NB! Vi gjør oppmerksom på sterke beskrivelser!

Men hold deg fast, da sør-afrikanske Alison Botha var 27 år ble hun bortført av to menn, voldtatt og knivstukket 36 ganger i magen. Halsen ble kuttet opp 17 ganger. På mirakuløst vis overlevde hun. Det var i desember 1994 at Alison ble kidnappet av to menn da hun var på vei hjem, og kjørt ut til kysten av Port Elizabeth. Her skulle de grusomme handlingene finne sted.

Vi gjentar: først ble hun voldtatt etter tur av de to mennene, før hun ble knivstukket i magen 36 ganger. Overgriperne gjorde alt for at Alison skulle ta sitt siste åndedrag denne desember-dagen for snart 22 år siden. Etter å ha kuttet opp halsen hennes lot de henne ligge igjen for å dø, og kjørte av gårde i bilen hennes.

Måtte bruke t-skjorten for å holde innvollene på plass

Men 27 år gamle Alison Botha ville ikke dø. Ved hjelp av lyset fra månen klarte hun å karre seg opp til hovedveien. Hun måtte bruke armene for å slepe seg bortover bakken. Det var bare ett problem: de 36 knivstikkene i mageregionen hadde gjort at innvollene hennes hang ut, og hun måtte bruke sin blodige t-skjorte for å holde dem på plass.

Angrepet skjedde sent på kvelden, og det hadde rukket å bli natt innen Alison klarte å komme seg til hovedveien. Med andre ord var det få biler ute og kjørte denne natten. Den første bilen hun møtte på kjørte bare rett forbi, men heldigvis stoppet bil nummer to opp.

Om bord var en veterinær som klarte å sørge for å holde Alison ved bevissthet den to timer lange kjøreturen til sykehuset. Operasjonene tok tre timer, og etter bare tre uker var hun i så god form at hun ble utskrevet av sykehuset.

TØFF TID: Etter hendelsen  ble Alison deprimert, og måtte finne sin indre styrke for å ta fatt på livet videre. En stor hjelp i prosessen var å begynne å snakke med andre om det hun hadde opplevd. Foto: Skjermdump // Towerkop Creations
TØFF TID: Etter hendelsen ble Alison deprimert, og måtte finne sin indre styrke for å ta fatt på livet videre. En stor hjelp i prosessen var å begynne å snakke med andre om det hun hadde opplevd. Foto: Skjermdump // Towerkop Creations Vis mer

- Alt fungerte som det skulle. De måtte gjenopprette magen min ved hjelp av muskler fra leggen min. Det var den eneste andre operasjonen jeg trengte, har hun sagt til JournoNews.

27 år gamle Alison var altså et levende mirakel. Hun har siden uttalt, via sin egen nettside, at indre styrke ble et bevisst hjelpemiddel for å komme seg over den traumatiske hendelsen:

- Uansett hvordan tingenes tilstand er må du alltid ha kontroll over din fremtoning, dine holdninger og valgene du tar.

Se video fra Alison-foredrag i Johannesburg:

- Jeg hadde skyldfølelse fordi at jeg hadde overlevd

Men det skulle vise seg at perioden etter det dramatiske overfallet ble en tung tid for Alison. Hun orket ikke gå på jobb, og oppholdt seg bare hjemme. Til slutt måtte hun sette en stopper for depresjonen hun hadde pådratt seg.

- Jeg hadde skyldfølelse fordi at jeg hadde overlevd, når så mange andre i lignende situasjoner ikke hadde det. Hvorfor akkurat meg? Jeg måtte si til meg selv at det var en grunn til at jeg hadde kjempet så hardt for å overleve. Min mor har hele livet mitt fortalt meg at jeg er spesiell, verdifull og unik. Jeg ble testet den natten, sier hun til JournoNews.

- Etter hvert gikk det opp for meg at jeg selv kunne velge hvordan jeg skulle reagere på situasjonen. Vi kommer alle sammen i negative situasjoner som vi selv ikke har valgt, men det som gir oss makten er hvordan vi da velger å respondere på situasjonen. Det betyr ikke at det som skjedde ikke var forferdelig og skremmende, men jeg måtte til slutt spørre meg selv hvordan jeg ønsket at livet mitt skulle fortsette.

- Jeg måtte gi slipp på sinnet mitt

KK har snakket med den sterke, sør-afrikanske kvinnen, som i dag er 53 år, og et av spørsmålene vi sitter igjen med etter å ha lest den sterke historien er hvordan man kan klare å tilgi en slik handling. Til JournoNews sa hun nemlig i 2009 at hun på et vis hadde klart å tilgi:

- Jeg har ikke tilgitt dem i den forstand at det er greit at de slippes ut av fengselet eller at jeg vil ha noe med dem å gjøre. Jeg er av den oppfatning at jeg mener at de skal betale for hva de har gjort ved å sitte bak murene resten av livet. Det er tryggere for samfunnet at de befinner seg der. Men tilgivelsen jeg snakket om i det intervjuet handler mer om tilgivelsen overfor meg selv.

Hun utdyper overfor KK:

- Jeg hatet at jeg følte meg så ergerlig og sinna hele tiden. Jeg skyldte på dem for hvordan jeg følte det. Det forandret seg da det gikk opp for meg at jeg måtte gi slipp på sinnet mitt, på hatet og bitterheten jeg følte overfor dem. Jeg sier ikke at det de gjorde er greit, men jeg ønsket ikke lenger å leve livet mitt og føle meg tynget av slike negative følelser. Så måten jeg føler tilgivelse på i denne sammenheng, er at jeg ikke har noen som helst følelser for dem lenger.

- Er du redd når du kjører alene eller er går ute alene om kvelden og natten?

GÅTT VIDERE: KK har snakket med Alison Botha, som forteller at det å være åpen om hendelsen har gjort at hun takler den bedre. Foto: privat
GÅTT VIDERE: KK har snakket med Alison Botha, som forteller at det å være åpen om hendelsen har gjort at hun takler den bedre. Foto: privat Vis mer

- Til å begynne med følte jeg på en lammende angst, men etter mange runder med terapi bestemte jeg meg for å kjempe for å leve livet mitt så «normalt» som mulig. Jeg tvang meg selv til å kjøre alene om kvelden, i stedet for å backe unna - og dette har ført til at jeg nå er mer årvåken i en slik situasjon. Jeg er ekstremt bevisst på det som skjer rundt meg når jeg er i en slik situasjon, noe som gjør at jeg føler meg tryggere.

- Det er 26 år siden du ble overfalt - Hender det at du noen ganger «glemmer» de grusomme aspektene ved historien siden du har gjenfortalt dem så mange ganger over så mange år?

- Jeg har ingenting imot å snakke om det som skjedde. Jeg er av den oppfatning at ved å snakke om det, så gjør det også at det blir lettere å sette hendelsen «på plass». Ved å gjenfortelle den til andre hyller jeg på en måte alt det positive jeg har fått ut av hendelsen. Når jeg snakker om det mens jeg holder foredrag tenker jeg egentlig ikke så mye på historien og detaljene rundt det som skjedde - jeg tenker kun på det jeg ønsker å formidle med historien, om det gir mening? Jeg kan huske hendelsen i detalj om jeg trenger det, men heldigvis er ikke det spesielt ofte, og det er jeg veldig takknemlig for.

Usikkert om hun noensinne kunne bli gravid

Tiden leger alle sår, er det noe som heter, og for Alison skulle det ligge mye sannhet i dette. Både metaforisk og bokstavelig talt. Hun begynte å reise verden rundt for å holde foredrag om den grufulle desember-natten, og dette hjalp henne med å bearbeide opplevelsen. Den dag i dag reiser hun verden rundt for å dele sin historie.

Men et av spørsmålene hun selv satt igjen med etter overfallet var om hun noensinne kunne få barn. Knivstikkene hadde nemlig voldet mye skade på livmoren hennes, og angsten for å ikke kunne bli gravid var stor. Men som i et lykketreff ble hun etter hvert gravid med ektemannen, og sammen fikk hun to sønner. I dag er paret skilt, men hun har ikke mistet troen på at hun en dag skal bli lykkelig igjen:

- Jeg ville elsket å finne kjærligheten igjen!

I 2018 kom filmen om Alisons liv på sør-afrikanske kinoer, og den er ble også plukket ut til den prestisjetunge, britiske filmfestivalen Encounters Festival.

I forbindelse med filmen har Alison sagt, via sin egen hjemmeside, at viljestyrke er nøkkelen til å nå drømmer og mål:

- Jeg har alltid håpet at ved å dele min historie så kan jeg bidra til å gi håp og styrke til andre. Det å få min historie og min ultimate triumf på lerretet betyr også at mange flere nå får muligheten til å se hvor mye viljestyrke har å si for målene vi setter oss.

Se trailer fra filmen under:

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer