Sorority-forening

- Ble kalt inn på teppet da jeg ble dumpet

Norske Hannah Rønhovde (32) forteller om hvordan det er å være på innsiden av en kult-lignende, amerikansk sorority-forening.

SORORITY-FORENING: Hannah Rønhovde fra Bergen åpner opp om tiden som Alpha Phi-medlem da hun var student i USA i 2013. FOTO: Privat
SORORITY-FORENING: Hannah Rønhovde fra Bergen åpner opp om tiden som Alpha Phi-medlem da hun var student i USA i 2013. FOTO: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I sommer fortalte KK om den såkalte hazing-hendelsen på den 18 år gamle studenten Danny Santulli, som nærmest fikk fatale følger for ham. Hazing oversettes til trakassering på norsk.

Høsten 2021 gikk Danny på et amerikansk universitet i Missouri i USA, og i forbindelse med studieoppstart deltok han på en fest i regi av den lokale fraternity-foreningen.

Av medstudentene ble han nærmest skjenket til døde og overlatt til seg selv. Den massive alkoholmengden som 18-åringen måtte svelge unna på sekunder, førte til at han sluttet å puste, og fikk hjertestans.

Som følge av den grove behandlingen etter at han ble skjenket av medstudentene, har Danny - som nå er 19 år - fått en hjerneskade.

KK har intervjuet 32 år gamle Hanna Rønhovde fra Bergen, som selv har vært student ved et amerikansk universitet. I dag holder hun på å ferdigstille en doktorgrad i ansvarlig innovasjon og regional utvikling.

Hun deler hvordan det er å være på innsiden av en kult-lignende sorority-forening.

En omfattende rekrutteringsprosess

Fra 2009 til 2013 var hun nemlig student ved Purdue University i Indiana i USA, der hun tok en bachelor i arbeids- og organisasjonspsykologi og organisasjonsledelse. Hun ble rekruttert til sorority-foreningen Alpha Phi.

Hannah forteller at hun på forhånd visste lite om slike foreninger, og kun hadde sett det på film og i amerikanske TV-serier.

- Det var egentlig en tilfeldighet at jeg endte der, da jeg ikke hadde hørt noe særlig om det før jeg kom dit. I starten av semesteret ble jeg oppfordret til å gå gjennom rekrutteringen, og så havnet jeg til slutt i Alpha Phi, forteller hun til KK.

FORENINGEN: Her ble den norske studenten Hanna Rønhovde tatt opp som Alpha Phi-medlem under studietiden i USA. FOTO: Privat
FORENINGEN: Her ble den norske studenten Hanna Rønhovde tatt opp som Alpha Phi-medlem under studietiden i USA. FOTO: Privat Vis mer

For den ferske studenten Hannah var det en svært omfattende rekrutteringsprosess. Rykter, utseendefokus og status er nøkkelord for hvilket hus man til slutt havner i - om man i det hele tatt blir valgt ut til å bli en del av den eksklusive sorority-tradisjonen.

- Etter omfattende undersøkelser setter du opp en liste på topp tre hus man kan tenke seg å bli en del av, og så rangerer de deg. Kanskje man ender opp med et tilbud.

Om man får det lukrative tilbudet om å bli medlem av foreningen, får man en formell invitasjon til medlemskap.

- Brevet er forseglet med deres greske logo, forklarer Hannah til KK.

STUDENT: Hannah Rønhovde fra Bergen studerte ved Purdue University i Indiana i USA. FOTO: Privat
STUDENT: Hannah Rønhovde fra Bergen studerte ved Purdue University i Indiana i USA. FOTO: Privat Vis mer

Søster- og brorskapene har nemlig latt seg inspirere av det greske alfabetet og «greek life», og har røtter tilbake til midten av 1700-tallet. Derav den greske logoen, og de greske bokstavene og navnene.

- Takker man ja, får man komme på såkalt Bid Night. Der møtes alle de andre jentene, som også har fått invitasjon, for første gang. Jeg var veldig heldig, og kom inn på et av mine toppvalg. Jeg var utrolig fornøyd! minnes Hannah, nå snart 10 år senere.

- Var du noen gang redd under ritualene og arrangementene du var med på?

- Som nytt medlem ble vil aldri utsatt for noe form for hazing, men jeg husker de latet som om vi skulle bli hazet fordi det var så mange rykter som gikk ut på at det kom til å skje. Derfor la de opp til en seanse, som skulle få oss til å tro at vi ble hazet, forteller Hannah.

- En form for psykologisk hazing

Under seansen, som altså skulle skape frykt blant de nye rekruttene i søsterforeningen, ble jentene samlet i et fellesrom der de ble bedt om å lukke øynene.

- Vi fikk beskjed om å gå opp en trapp, stå på rekke og rad, og ta hendene opp mot veggen. Jeg vet at noen faktisk ble ganske redd. Men etter et par minutter skrudde de på lyset igjen, og avslørte bløffen.

I ettertid tenker Hannah at det er riktig å legge dette under trakasseringsbetegnelsen.

- Man kan vel kanskje si at det var en mild form for hazing, selv om de hevdet at det ikke var det. Det var en form for psykologisk hazing, kan man si, men for min egen del tenkte jeg ikke så mye på det.

GOD STEMNING: For Hannah Rønhovde var studietiden i Indiana, USA, en god opplevelse. Her ønskes hun og medstudentene velkommen av sorority-foreningen. FOTO: Privat
GOD STEMNING: For Hannah Rønhovde var studietiden i Indiana, USA, en god opplevelse. Her ønskes hun og medstudentene velkommen av sorority-foreningen. FOTO: Privat Vis mer

Men generelt sett hadde Hannah et minnerikt og spennende opphold på universitetet, og er glad for tiden hun hadde i sorority-foreningen.

- Jeg var så utrolig glad for å ha kommet inn der jeg ville, at jeg ikke tenkte noe over det, og synes heller ikke at det var noe særlig skummelt.

- Når du leser om Danny Santulli, hva tenker du da? Hvorfor tror du at det går så langt at folk blir livstruende skadet og faktisk dør av ritualene?

- Vi hadde en del lignende episoder på campus, men som heldigvis ikke gikk like langt. Men flere fraternities ble satt på 'probation' og et ble også lagt ned for en periode på grunn av hazing. Jeg synes selv at det er helt forferdelig at slike ting skjer.

Tror mange kjenner på sosialt press

Hannah merket forskjell på søster- og brorskapene, og er overbevist om at det er mer «guttastemning» på noen av fraternity-foreningene, sammenlignet med sorority-foreningene som består av kvinnelige studenter.

- Det er trist at dette er blitt en del av ritualene for noen av husene når de rekruttere medlemmer. Men de ser vel på det som en måte å styrke båndene rundt brorskapet. Vise «guttastemning» og maskulinitet ...

Hannah er overbevist om at mange som er ferske medlemmer av slike foreninger opplever et sosialt press, og har vanskeligheter med å sette grenser overfor seg selv og andre.

- Når man står i det, tror jeg det er mye sosialt press, og man vil ikke være dårligere enn andre. Noen blir kanskje bare revet med, og sikkert også tildels tvunget til å delta på ting de nødvendigvis ikke vil, fordi forholdene ligger til rette for det.

FØRSTEVALGET: Hannah Rønhovde og søstrene i sorority-foreningen i Indiana. FOTO: Privat
FØRSTEVALGET: Hannah Rønhovde og søstrene i sorority-foreningen i Indiana. FOTO: Privat Vis mer

Hannah trekker frem pliktfølelsen mange unge, og voksne, i fellesskap kan føle på.

- Hvis jeg ikke drikker alt dette når alle andre står og ser på, som også drikker, da blir jeg kanskje ikke godtatt. Også er det nok en uskreven regel om at hazing er en del av det greske systemet, synser den tidligere Purdue-studenten.

Selv om de ulike søster- og brorskapene som oftest blir assosiert med alkohol og festing, ligger grunntanken i at man skal engasjere seg i filantropiske aktiviteter.

Det var spesielt dette som fikk Hannah til å bli en del av søsterforeningen, og som hun i dag minnes med varme.

- Jeg har mange gode minner fra den tiden, og jeg satte stor pris på de filantropiske eventene vi arrangerte. Vi samlet blant annet inn penger til American Heart Association for bekjempelse av hjerte- og karsykdommer.

Ble kalt inn på teppet da hun ble dumpet - og slurvet unna skolearbeidet

Det sosiale aspektet har betydd mye for Hannah, og bidro til at studietiden ble helt spesiell.

- Det var alltid noen å være med, og alltid noe å finne på. Man følte seg aldri alene, og det tror jeg var grunnen til at mange ønsket å bli medlem.

Men selv om Hannahs deltakelse i sorority-foreningen er en solskinnshistorie, er hun klar over at det er mange som av ulike grunner ikke ønsket å fortsette medlemskapet.

- Enten følte de at de ikke passet inn, de likte seg ikke, klarte ikke å opprettholde karakterene, eller rett og slett ble lei. Selv satte jeg veldig stor pris på at de hadde høye akademiske forventninger til oss.

SOSIAL GJENG: Hannah Rønhovde og medstudentene under Bordeux Ball i 2013. FOTO: Privat
SOSIAL GJENG: Hannah Rønhovde og medstudentene under Bordeux Ball i 2013. FOTO: Privat Vis mer

Hannah husker da hun det første året ble dumpet av en kjæreste, som gjorde at hun var så lei seg at hun ikke orket å fokusere på skolen, men heller på de sosiale aktivitetene som fulgte med universitetstilværelsen.

- Jeg ble kalt inn på teppe av de som da satt i Alpha Phi-styret, og ble fortalt at hvis jeg skulle fortsette å være her var det viktig at karakterene mine ble prioritert. Jeg husker hvor viktig det var for meg å beholde nettverket av mennesker jeg hadde blitt kjent med.

Derfor jobbet Hannah beinhardt med skolearbeidet, slik at hun fikk opp karakterene sine igjen.

- Og det må jeg si var takket være sorority-foreningen, sier hun i dag.

Hazing-dødsfall

Den amerikanske journalisten og forfatteren Hank Nuwer har forsket på såkalte Hazing-dødsfall, som kan oversettes til trakasseringsdødsfall, og har konkludert med at i perioden 1838 til 2022 har vært totalt 280 dødsfall som følge av studentritualene.

TRADISJONER: De amerikanske søster- og brorskapsforeningene har latt seg inspirere av det greske alfabetet og «greek life», og har røtter tilbake til midten av 1700-tallet. FOTO: Privat
TRADISJONER: De amerikanske søster- og brorskapsforeningene har latt seg inspirere av det greske alfabetet og «greek life», og har røtter tilbake til midten av 1700-tallet. FOTO: Privat Vis mer

I forbindelse med artikkelen om Danny Santulli, publisert i juli, tok KK kontakt med psykolog og rettspsykiatrisk sakkyndig Pål Grøndahl, for å høre om vi har eksempler på dødsfall som følge av grov behandling fra medstudenter her i Norge. I 2019 slapp han boken Om drap.

- Jeg kjenner ikke personlig til slike ritualer i Norge. Jeg bevitnet imidlertidig et rituale som jeg tror var tilknyttet NTNU i Trondheim sentrum hvor studentene skulle slepe seg gjennom fiskeslo, bading i sjøen og slike ting, sa Grøndahl til KK i sommer.

For norske Hannah Rønhovde ble studietiden på det amerikanske universitetet et minne for livet, men det er ingen tvil om at tenåringsgutten Danny Santulli, som hadde en lovende fremtid foran seg, raskt kunne blitt en del av den fatale hazing-statistikken.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer