<strong>SKREV SEG UT AV MØRKET:</strong> - De krisene jeg har vært igjennom har vært produktive, sier den dansk-norske forfatteren Kim Leine. Foto: Marie Hald
SKREV SEG UT AV MØRKET: - De krisene jeg har vært igjennom har vært produktive, sier den dansk-norske forfatteren Kim Leine. Foto: Marie Hald Vis mer

Kk Livet

Ble misbrukt av sin egen far

- Opplevelsene satte noen indre demoner fast i meg, forteller suksessforfatter Kim Leine.

Publisert
Sist oppdatert

Kim var bare fem år da pappaen hans forlot familien: Han var blitt avslørt i å ha et skjult forhold til en annen mann i menig­heten. Familien på tre bodde da i Seljord i Telemark, hvor de var aktive medlemmer av Jehovas vitner.

Men faren ble utstøtt fra menigheten og flyktet til København. Tilbake var Kim, moren og den – for Kim – skremmende Jehova, eller Gud.

– Jeg hadde en barndom som var god på mange måter, jeg elsket min mor og nøt å bo så tett på naturen. Men det var også en barndom preget av mobbing og av religiøs indoktrinering, forteller forfatter Kim Leine (52).

LES OGSÅ: Alvdal-saken: Slik ble livet hennes etter overgrepene

Ble misbrukt av faren

Kim var blitt 16 år og tidspunktet for da han skulle døpes, nærmet seg. Det ville han ikke for alt i verden. Så han etterlot seg et brev til moren hvor han ba henne la være å lete etter ham. Men hun var ikke i tvil om hvor han hadde dratt – til København for å oppsøke faren sin.

Det skulle vise seg å ikke bli som han hadde tenkt. Faren tilnærmet seg Kim seksuelt. Etter den beskyttede oppveksten i Norge, var han seksuelt naiv og uerfaren, og ikke i stand til å motsette seg hva faren utsatte ham for.

<strong>MISBRUKT:</strong> Leine opplevde å bli misbrukt av sin egen far.  Foto: Marie Hald
MISBRUKT: Leine opplevde å bli misbrukt av sin egen far. Foto: Marie Hald Vis mer

Kim fryktet også at farens mannlige kjæreste skulle oppdage hva som foregikk.

Jeg skammet meg dypt, og opplevelsene av misbruk satte noen indre demoner fast i meg, som jeg ikke så lett kunne komme meg fri fra, forteller han.

Kim fullførte gymnaset i København, og inne i seg var han bestemt på å forfølge drømmen han hadde båret på gjennom hele livet: Han ville bli forfatter. Men dette var ikke noe han snakket høyt om, fordi han skammet seg over ambisjonene. Han utdannet seg til sykepleier, for det ga muligheter for å reise til fjerne himmelstrøk, med Karen Blixen som inspirasjon.

LES OGSÅ: Endelig fri fra fortiden

Mistet jobben på grunn av rus

<strong>FLYTTET TIL GRØNLAND:</strong> Suksessforfatter Kim Leine tok med seg familien og flyttet til Grønland. Det gikk ikke helt som han hadde håpet.  Foto: Marie Hald
FLYTTET TIL GRØNLAND: Suksessforfatter Kim Leine tok med seg familien og flyttet til Grønland. Det gikk ikke helt som han hadde håpet. Foto: Marie Hald Vis mer

Ferden gikk likevel ikke til Afrika, men til Grønland for Kim. Han var i mellomtiden blitt gift, og tok kone og to små barn med seg til det store, ville kontinentet i nord for å arbeide som sykepleier. Selv sier han at han var en mann på jakt etter en ny identitet.

– Jeg hadde aldri opplevd noen riktig ungdomstid, og kom i en slags ny pubertet på Grønland. Dessuten var jeg en grenseløs person, fordi jeg hadde blitt misbrukt seksuelt. Jeg var villig til å godta hva som helst. Det ble år med mye festing, seksuelle eskapader og kaos.

Kona mi orket til slutt ikke mer, og flyttet tilbake til Danmark med barna. Jeg utviklet depresjon. Ettersom jeg jobbet som sykepleier, hadde jeg rikelig tilgang på medisiner og stoffer som kunne dulme demonene inne i meg. Og plutselig sto jeg midt i et rusmisbruk som jeg ikke klarte å komme ut av.

Misbruket ble oppdaget, og Kim mistet jobben. Han var over 40 år og hadde liten kontakt med familien og ikke lenger noen inntekt.

I stedet for å gå til grunne, gikk han i seg selv og fant tilbake til røttene sine. Han flyttet tilbake til Seljord, til moren, til gutterommet. Her begynte han å skrive seg ut av opplevelsene han hadde vært gjennom i livet.

Den følgende tiden satt Kim på gutterommet og skrev boken «Kalak», erindringsromanen om livet sitt, om misbruket av faren og om de ville årene på Grønland. Boken fikk gode anmeldelser, og han flyttet tilbake til København hvor han kom ut med flere bøker: «Valdemarsdag», «Tunu» og til sist den historiske romanen «Profetene i Evighetsfjorden», som han vant Nordisk råds litteraturpris for.

LES OGSÅ: Ble misbrukt i ti år. Fikk hjelp gjennom yoga

Suksessen har en pris

Han medgir at anerkjennelsen har føltes godt, men sier at suksessen også har hatt sin pris.

– I mitt tidligere liv, altså før jeg ble kjent, gikk jeg alltid rundt i gatene og søkte andres blikk. Men nå opplever jeg mer og mer at andre søker mitt. Det verste er at jeg nesten blir litt menneskesky av det. Og det vil jeg jo ikke være.

Det gode ved suksessen er at jeg har fått selvtillit, det er den største gevinsten. Jeg tør uttale meg om saker og diskutere med folk som jeg tidligere ikke ville hatt mot til.

Tidligere trodde jeg at det jeg hadde å si, ikke hadde noen verdi. Men nå tør jeg si min mening.

Du kan lese saken i sin helhet i KK 30 - som er i salg fredag 25. juli.
Du kan lese saken i sin helhet i KK 30 - som er i salg fredag 25. juli. Vis mer

Farens tilsvar

En dag i 2007 fikk Kjeld Munch Rasmussen en bok i posten. «Erindringsroman» sto det på boken som hadde tittelen «Kalak». På tittelbladet sto det skrevet «Til Papa og Finn. Hilsen fra Kim.» Ikke annet. Dette var det første han hadde hørt fra sønnen siden 2004, etter at Kim Leine hadde brutt all kontakt med ham i et brev. På baksiden av boken kunne han lese at «Kalak er en beretning om misbruk. Fedres seksuelle misbruk av deres sønner, sønnenes misbruk av kvinner og stoff, men også om kjærlighet og mulig forsoning». Romanen skulle komme ut to uker senere.

– Jeg visste at boken ville få katastrofale følger for meg, og det var nettopp det som skjedde. Når det er sagt, har jeg ikke noe behov for å bagatellisere eller bortforklare noe av det som har funnet sted mellom Kim og meg. Men slik han har framstilt det i boken sin, kan jeg si at det er pur løgn.

- Når man forteller om noe som har en kjerne av sannhet i seg, og blåser det opp og ut av proporsjoner, blir det feil. Jeg vil sammenligne det med at hvis man har blitt frastjålet 100 kroner og sier at det var 10 000, så gjør det ikke den opprinnelige forbrytelsen mindre gal eller usann. Men hva sier det om den som overdriver og forteller at det var mye verre enn det var, vil jeg så spørre. 

Hva mener du med at det hadde en kjerne av sannhet i seg?

– Konkret skjedde det to ganger at jeg var i seng med ham. Det burde ikke ha
skjedd. Hvis man skal leve med tingene, skal man si hvordan det virkelig var. Men i boken framstilles det som om det foregikk i et mye større omfang, og det er hva jeg mener med pur løgn. Det må ikke sies noe godt om meg, det må kun sies noe ondt. Nesten uansett hva jeg sier for å forklare hvorfor det skjedde, virker det som en
bortforklaring, og det er ikke min mening. 

- Aller helst vil jeg snakke med Kim selv om det. Hvis vi traff hverandre, tror jeg vi ville få tingene til å falle på plass ganske lett. Men han vil ikke konfronteres med sine løgner. Og det er ingen andre enn han selv og jeg som kan vite at det er løgn. Problemet med den slags saker er at ingenting kan bevises eller motbevises. Det foregår mellom to personer. Det har Kim benyttet seg av, ved å ta utgangspunkt i noe som er blåst opp og ut av alle proporsjoner.

Les hele den sterke historien og hele farens tilsvar i KK 30, i salg fra fredag 25 .juli.

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer