Vis mer

Magefett

Bli kvitt magefettet

Rakk du aldri å komme i gang med treningen og den sunne maten i våres? Det er ikke for sent! Her er tipsene som kan gi deg en smalere midje denne sommeren.

Publisert

Bare for å ha sagt det med en gang: Litt fett på magen er helt greit, vi trenger faktisk litt bukfett. Fettvevet støtter og beskytter kroppens indre organer. Det er den gode nyheten. Den dårlige nyheten er imidlertid at altfor mange har for store mengder bukfett. Og det fører dessverre til mer enn bare å bære rundt unødvendig vekt. De overflødige bukfettcellene er som små kjemiske fabrikker som produserer skadelige betennelsesstoffer. Det medfører høyere nivåer av farlig fett i blodet og det øker risikoen for åreforkalkning, hjerte- og karsykdom, insulinresistens, nyresvikt og hjerneslag. 

Og selvfølgelig: Man føler seg mer vel  i sommerklær og badetøy når magen ikke er for stor. Og du rekker å få flere centimeter mindre midje på noen få uker – hvor mange er avhengig av utgangspunktet, selvfølgelig, og hvor store endringer du er villig til å gjøre i livsstilen.

NY BOK: 12 uker til et sunnere liv og en smalere midje (kr 349/Gyldendal).
NY BOK: 12 uker til et sunnere liv og en smalere midje (kr 349/Gyldendal). Vis mer

Les også: – Jeg la om livsstilen i tide


MAGEFETT FRIGJØRES LETT
Det er relativt enkelt å  å få mindre mage og smalere midje, fordi fettet over magen frigjøres lettere enn fett på for eksempel hofte og lår, som ligger der mer som et lager. Fettet i buken skiftes stadig ut. 

– Går du ned noen centimeter rundt midjen, vinner du flere meter i bedre helse, sier overlege Jøran Hjelmesæth, leder av Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset Vestfold.

Så hvordan komme seg dit? Her er det både enkle kostholdstips og trening som gjelder. 
Hva du putter i munnen betyr mest – i hvert fall for deg som vil ha raske resultater.
Berit Nordstrand er lege, seksbarnsmor og livsnyter, og er i disse dager ute med boken «12 uker til et sunnere liv og en smalere midje». Her guider hun leseren gjennom en kostholds- og holdningsendring som gjør det mulig å kvitte seg med magefettet. Boka gir en god innsikt i de mest effektive kostholdsrådene for økt forbrenning av midjefett. Disse er:

1. KUTT SUKKER 
Kutt ut alt hvitt sukker og alle produkter med «tilsatt sukker». – Dette har den desidert største effekten på midjemålet, ifølge Nordstrand. Det er fordi det hvite sukkeret lagres som fett rundt magen. Ved å kutte ut sukker, vil både søtsuget og midjemålet avta. 

Spis heller:  Honning er et mye bedre alternativ enn sukker om du er en søtmons. Tilsett en halv teskje honning i en kopp yoghurt naturell, litt honning i hjemme­laget frokostblanding – det setter prikken over i-en smaksmessig. Bruk litt honning i retter du tidligere strødde sukker over. Selv om honning smaker søtt, viser det seg at det ikke gir høyt blodsukker. Og honning inne­holder mange smarte næring­stoffer og kan virke betennelses- dempende.
Andre alternativer til sukker er bær og frukt – ikke i flytende form – men som du spiser. Men merk: I moderate mengder.

2. KUTT BAKEVARER
Visste du at  stivelsen som finnes i melet i brødvarer virker på samme måte som raffinert sukker i kroppen? Vi tilbys bakevarer overalt: Ferske boller på bensin­stasjonen, foccaciabrød som følger med salaten. Tøff industriell bearbeiding har fjernet og ødelagt alt som heter nyttige næringsstoffer i hvetemelet. Vi sitter igjen med bakevarer som inneholder mye stivelse og raske karbohydrater – altså sukker. Og som bidrar til skyhøye blodsukkertopper i kroppen og en svekket fettforbrenning.

Spis heller: Frø og fullkorn.  Skikkelig rugbrød  og fullkornsbrød inneholder langsomme karbohydrater og er mye gunstigere med tanke på blodsukker, insulin og vekt. Havregrøt, byggrynsgrøt og  fullkornsmusli har også langsomme karbohydrater. Men husk at mengden betyr mye: Skjær de grove brødskivene litt tynnere og vær mer generøs med pålegg og grønt. Bruk også mer nøtter og frø som alternativ til korn. Bak ditt eget knekkebrød, med svært lite karbohydrater, av frø og nøtter – det er mange oppskrifter på nettet.

3. SPIS MER PLANTEMAT
Begynn å spise mer grønt, da får du også i deg fiber. Tenk to håndfuller grønnsaker per håndfull animalsk protein (kjøtt, fisk, egg).Varier mellom rå, dampede, kokte og ovnsbakte grønnsaker. Fyll minst halve middagstallerkenen med grønnsaker, og spe på med urter og krydder. Litt extra virgin olivenolje, litt smeltet smør eller naturlig fete råvarer som egge­båter, ostebiter eller avokado passer ypperlig sammen med grønnsaker. Fettet øker opptaket av nyttige næringsstoffer.

4. DRIKK  VANN
Er du glad i brus eller juice?  Drikk heller vann! Kutt også ut kunstig søtede drikkevarer. Da vil du opprettholde maksimal forbrenning og bedre både utholdehet og hukommelse. Bytter du ut kaloririke drikker med vann, sparer du både penger og kilo! Og ved å drikke vann før et måltid fyller du opp magen slik at du raskere føler deg mett. En liter vann per dag er effektivt for fettforbrenningen.

 

Anbefalte ­midjemål
Kvinner: Anbefalt midjemål er maks 80 cm.
Midjemål > 80 cm, overvekt. 
Midjemål > 88 cm, fedme.
Menn: Anbefalt midjemål er innen 94 cm.
Midjemål > 94 cm, overvekt
Midjemål > 102 cm, fedme.
 
Slik måler du midjemålet: Stå oppreist uten å trekke inn eller blåse ut magen. Legg et målebånd rundt midjen, én centimeter over navlen. 

EFFEKTIV: Kjerneøvelser som planken er blant de mest effektive for å redusere magefettet.
EFFEKTIV: Kjerneøvelser som planken er blant de mest effektive for å redusere magefettet. Vis mer

Les også: Dobbelthake? Det finnes råd!

SMARTE ØVELSER
Når du begynner å trene ­regelmessig, vil du bli kvitt fett over hele kroppen, og det ­synes fort på magen. Sykling, aerobic, jogging og rask ­gange er alle fine trenings­alternativer. Treningsøktene bør vare 20–40 minutter, og du bør bli skikkelig andpusten. I tillegg til dette bør du trene kjernetrening, som sørger for at musklene rundt livet blir sterke og aktive. Da er øvelser som planke, sideplanke, ­knebøy, push-ups og utfall gode øvelser, samt trening på ball eller bosuball. Husk at det viktigste er å mestre øvelsene, ikke gjøre dem tyngst mulig.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer