Molly Burke ble blind:

Blinde Mollys maskara-triks sett av millioner

Molly Burke (28) ble mobbet fordi hun ble blind. Nå har hun 800 000 følgere på Instagram og hele 1,94 millioner abonnenter på YouTube.

BLE BLIND: Molly Burke snakker om hvordan livet som blind er til nesten til nærmere to millioner følgere. FOTO: Skjermdump Instagram / @mollyburkeofficial
BLE BLIND: Molly Burke snakker om hvordan livet som blind er til nesten til nærmere to millioner følgere. FOTO: Skjermdump Instagram / @mollyburkeofficial Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den kanadiske YouTube-personligheten Molly Burke (28) er opptatt av mote og skjønnhet, og deler til stadighet videoer med tips og råd. Men det er én ting som gjør at hun skiller seg ut i havet av influensere – hun er blind.

Burke bruker mye humor og viser at man kan både klare seg godt på egen hånd uten syn, og at man kan leve et godt liv uten å se. Hun bidrar til å bryte barrierer og myter om det å være blind.

Jeg ønsket å være den rollemodellen jeg ikke hadde da jeg trengte det, sier hun i et intervju med Today.

Da hun var 14 år mistet hun synet som følge av diagnosen retinitis pigmentosa. Synet forsvant gradvis, og i dag ser hun kun lys.

Bruker egne erfaringer

28-åringen bruker sine personlige erfaringer til å hjelpe andre blinde gjennom å holde motivasjonsforedrag. Samtidig hjelper hun mennesker som ikke er blinde til å forstå bedre hvordan livet som uten syn er.

Burke, som er interessert i klær og mote, kan ikke huske hvordan de ulike fargene ser ut, men hun kan skille farger på et mer intellektuelt nivå. Hun har lært seg hvilke nyanser som passer sammen, og husker fargene på alle plaggene i skapet sitt. På den måten klarer hun å sette sammen klær.

Når hun er på reise pakker hun alltid hvert enkelt antrekk sammen i kofferten, fremfor å pakke gensere sammen og bukser sammen.

BESTEVENN: Molly og førerhunden Bennix som er sammen med henne omtrent hele døgnet. FOTO: Skjermdump Instagram / @mollyburkeofficial
BESTEVENN: Molly og førerhunden Bennix som er sammen med henne omtrent hele døgnet. FOTO: Skjermdump Instagram / @mollyburkeofficial Vis mer

Blant utfordringene hun tar opp, er hvordan mennesker ofte har behov for å hjelpe blinde mennesker, til tross for at den som er blind ofte ikke behøver hjelp. Selv om det er godt ment, kan det ofte ha motsatt virkning og være upassende. Om en fremmed tar den blinde i armen for å vise vei, kan det virke skremmende for den blinde.

Snudde om tankegangen

Den Los Angeles-baserte kvinnen forteller i Today-intervjuet at hun snakket åpent om diagnosen fra hun var i 5-årsalderen. Hun er født med diagnosen, men ble påvirket veldig gradvis. Etter mye mobbing fristet det ikke lenger å snakke om diagnosen. Det skulle likevel endre seg igjen etter noen år.

– Jeg innså at jeg kan enten være forbannet på samfunnets ignoranse, eller jeg kan gjøre noe aktivt for å opplyse samfunnet og endre det, sier hun til magasinet.

Og det var det hun gjorde. Da hun var ensom og alene som ung tenåring, var det YouTube hun søkte til. Valget med å starte en YouTube-kanal var derfor naturlig for henne for å nå ut til likesinnede.

Lar seg imponere

Med over 800 000 følgere på Instagram og hele 1,94 millioner abonnenter på YouTube, har hun skapt seg et navn på sosiale medier. Hun har ofte blitt tatt for å ikke egentlig være blind – hovedsakelig fordi hun er opptatt av mote og skjønnhet. I en sminkevideo viser hun blant annet hvordan hun påfører maskara uten syn.

Det er ikke mange som kan få det til å se så enkelt ut ved å føle seg frem med fingrene. Seansen, blant mange andre, har ikke gått ubemerket hen. I kommentarfeltet under sminkevideoen renner det inn med kommentarer fra folk som er fascinert:

«Du gjør det bedre enn meg og jeg har syn!!», skriver én.

En annen skriver:

«Jeg elsker å lære hvordan du gjennomfører dine hverdagsrutiner!»

Det er liten tvil om at den blinde 28-åringen har opplyst følgerne sine ved å by på seg selv og gi et innblikk i hvordan det er å være blind, samt hvordan man kan tilrettelegge for blinde uten å fornærme dem.

Samtidig påpeker hun at så fort hun går ut døra, er det ikke følgerne hun møter, det er fremdeles mange der ute som ikke vet hvordan forholde seg til blinde mennesker på best mulig vis.

Engasjementet hennes for å spre kunnskap basert på sine egne og hennes blinde venners erfaringer, står like sterkt i dag.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer