Mobbing I Parforholdet

Blir du mobbet av partneren din?

Det verste er å finne seg i det, ifølge samlivsekspert.

MOBBING I PARFORHOLDET: Mobbing, takassering og vold i parforholdet er noe vi sjelden snakker med venner og familie om. Det er skambelagt og offeret er ofte redd og flau over situasjonen. ILLUSTRASJONSFOTO
MOBBING I PARFORHOLDET: Mobbing, takassering og vold i parforholdet er noe vi sjelden snakker med venner og familie om. Det er skambelagt og offeret er ofte redd og flau over situasjonen. ILLUSTRASJONSFOTO Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ALLERS.NO: - Min erfaring er at kvinner og menn mobber like mye. Kvinner mobber mer usynlig, med utfrysing og sårende bemerkninger. Menn er mer direkte og sier ting rett ut, og kan også ty til makt og vold, sier samlivsterapeut Solveig Vennesland.

Mobbing i et parforhold er nært, intimt og vondt. I tillegg er det flaut og nedverdigende å innrømme at man blir trakassert og mobbet av samlivspartneren. Selv ikke til nære venner tør man fortelle det. 

Når en person gjentatte ganger over tid utsettes for negative handlinger, fysisk og psykisk vold, trakassering, plaging og sårende erting, er ikke lenger offeret i stand til å forsvare seg.

Eksempler på mobbing samlivsterapeut Vennesland hører om i terapirommet – er at vedkommende er for tjukk og trener for lite, at hun har stygge klær, at han har mister lysten på henne, at han er for mye borte (dvs. at han bruker for mye tid på jobb, trening og venner), at han er gjerrig eller sløser med penger, at hun er for positiv og grei mot andre enn samlivspartneren, at hun har det for rotete hjemme, at han er for daff og passiv, eller at han tilbringer for mye tid foran pc-en. 

LES OGSÅ: Går oppussingen på parforholdet løs?

Takket for seg

Samlivsterapeut Solveig Vennesland
Samlivsterapeut Solveig Vennesland Vis mer

Et par i 50-årene søkte hjelp hos Vennesland for sitt skrantende parforhold.

- Hun hakket og klaget over lite nærhet og hans taushet, han syntes kona alltid var trøtt og avviste ham. De hadde sendt spydigheter, såret og trakassert hverandre i mange år. Hun var ham overlegen, både verbalt og sosialt. De siste årene hadde hun også hengt ham ut i andres nærvær. Og når de festet og drakk, ble mobbingen verre. 

- Venner begynte å hviske om det. Det førte dem til meg. Paret jobbet i lang tid for å få tilbake det gode samspillet. Til slutt endte det opp med at hun sa takk for seg. Han protesterte ikke.

- Mobbing har bare dårlige konsekvenser for offerets helse. Mobbeofre tror det er dem det er noe galt med. Når de ikke blir trodd, vender de dette mot seg selv. Psykiske plager kan komme som stress og depresjon. Lav selvtillit, angst, søvnproblemer og spiseforstyrrelser
er godt dokumenterte følger. Andre følger er isolasjon, nedsatt arbeidsevne og
selvmordstanker, sier Vennesland

Blir hjernevasket

Mange skjønner ikke at de blir mobbet, de er hjernevasket allerede. Andre ser og merker det, men de fleste tør ikke gjøre noe med det.

Men når man skjønner at man blir trakassert og mobbet, er det viktig å si fra så partneren hører og forstår det. Det er selvfølgelig lettere sagt enn gjort. Klarer man ikke å si fra og snakke om det, er det et tips å skrive et brev.

- Alle som har levd flere år sammen, vet at man må balansere mellom å ta vanskelige ting opp, eller la være og håpe at det går over. De fleste lar det være, de orker ikke, og får heller ikke partneren til å lytte. Mobbeofre ligger allerede nede. Da må andre hjelpe.

- Pass deg så du ikke kryper for en mobbepartner. Det gjelder å si fra til noen. Betro deg til familie eller venner, eller en fagperson. Mobbing går sjelden over av seg selv, sier Vennesland.

LES OGSÅ: Kan et ekteskap overleve utroskap?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer